Vásárlásodra most 8 000 Ft vagy 30 000 Ft kedvezmény | Spórolj most →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

7 tipp, hogyan világítsd be a fürdőszobát

A jó világítás még a legegyszerűbb fürdőszobát is egy igazi gyógyfürdővé változtathatja, ahol tökéletesen ellazulhatsz.

Összegyűjtöttünk néhány praktikus tippet, kezdve attól, hogyan válasszuk ki az ideális hőmérsékletű lámpát egészen addig, hogyan helyezzük el a szobában. Tarts velünk és inspirálódj stílusos fali-és mennyezeti lámpák választékából!

A fény "rétegezése"

A fürdőszobai lámpáknak ideális esetben változatosnak kell lenniük: az erős fény a mindennapi rutinhoz, míg a halvány a pihentető fürdőhöz illik.

Ezért nem árt, ha a klasszikus mennyezeti lámpák mellett fali lámpákkal, megvilágított tükörrel vagy hordozható lámpával is finomhangolod a teret. Még ha fürdőszobád kicsi is, nem lesz elég egyetlen fényforrás, ráadásul több lámpától a szoba is nagyobbnak fog tűnni.

A tükör megvilágítása

Tökéletesen kell látnod magad a tükörben, ezért különös figyelmet kell fordítanod az egyenletes megvilágításra. Szerelj fel egy fali lámpát közvetlenül a tükör fölé, vagy a még jobb és egyenletesebb fény érdekében helyezz egyet-egyet a tükör mindkét oldalára!

Soha ne tegyél lámpát csak az egyik oldalra - emiatt árnyék jön létre az arcodon, amit biztos nem fogsz értékelni.

A színhőmérséklet fontossága

Az izzók kiválasztásakor ne feledkezz meg a megfelelő árnyalatról! A meleg fehér biztosítja a legkellemesebb hangulatot, ennek értéke 2700-3000 kelvin. Akár hiszed, akár nem, ilyen megvilágítás mellett még jobb érzés is lesz tükörbe nézni!

Amennyiben a hideg fehér árnyalat mellett teszed le a voksodat, a fürdőszoba sterilnek, ridegnek tűnhet.

Fokozott védelem a zuhany és a fürdő közelében

A páratartalom és az elektromosság nem igazán fér meg egymás mellett. Ezért szükséges, hogy a kád vagy zuhanyzó fölé szerelt lámpatestek nagyfokú védelemmel (IP jelölés) legyenek felszerelkezve. Ahogyan azt a képen is láthatod, nem mindenhol van szükség ekkora lefedettségre.

Válaszd ki a megfelelő védelmi fokozatot a lámpa helye szerint!

0. zóna: Kizárólag IP67 vagy annál magasabb védettségű speciális lámpatesteket szerelj közvetlenül a kádba vagy a zuhanyzóba!
1. zóna: A kád vagy zuhanyzó feletti falakon minimum IP65 védettségű lámpát használj!
2. zóna: Használj IP44 és ennél magasabb besorolású lámpákat a kádtól vagy zuhanyzótól legfeljebb 60 cm-re lévő falfelületre!
3. zóna: Az 1-es, 2-es és 3-as zónán kívül elegendőek az IP21 védettségű lámpák.

Más szobát világítanál be? Inspirálódj velünk!