Vásárlásodra most 8 000 Ft vagy 30 000 Ft kedvezmény | Már csak éjfélig →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

A tervező tanácsa: Hogyan rendezz be egy kisebb fürdőszobát?

KATEŘINA CHOUROVÁ • FEBRUÁR 1.

A kis fürdőszobák bendezése általában kemény dió. Bár úgy tűnhet, hogy korlátozott helyen nem lehet lenyűgöző eredményeket elérni, ezt számos példa cáfolja. Csak néhány bevált tipp, és még pár négyzetméteren is stílusos oázist hozhatsz létre a testi-lelki megtisztuláshoz.

Olvasd el Sascha Peacock-Meier belsőépítész tanácsait, aki elmondja, hogyan érhetünk el tökéletes benyomást a megfelelő kiegészítők, dekorációk és textilek használatával!

Milyen hibákkal találkozol a leggyakrabban egy kis fürdőszoba berendezésénél?

Sascha: Az ügyfelek sajnos gyakran olyan csempéket választanak, amelyek optikailag csökkentik a helyet. Vagy túl sötétek, vagy túl nagyok. Mindez hiába mutat jól egy nagyobb fürdőszobában, egy kis térben előnytelenek lehetnek.

A túl sok minta használata szintén gyakori hiba. Ha mindenképpen ragaszkodsz a mintákhoz, akkor vagy a falon, vagy a padlón használd őket, de sose mindkét felületen egyszerre, mert az tovább szűkíti a teret!

Szintén hiba, hogy sokan nem szellőztetnek eleget. így nedvesség halmozódik fel a fürdőszobában, és penészes lesz.

Hogyan lehet legalább legalább vizuálisan megnövelni a teret?

Sascha: Mint említettem, sok múlik a burkolatok megválasztásán. Sokat ronthat, de javíthat is az összhatáson. A semleges árnyalatú világos csempék optikailag növelhetik a teret.

Egy másik bevált trükk a tükrök használata, nem csupán a csap felett. Nyugodtan kifuthat a fal széléig is, ami szintén növeli a teret. És ilyenkor minden centiméter számít.

Egy kisméretű fürdőszobában különösen ügyelni kell a rendre, és nem szabad elárasztani haszontalan dolgokkal.

A nagyobb tér illúzióját a megfelelő szerelvényekkel is támogathatod - például a falra szerelhető mosdócsaptelepek és a rejtett testű zuhanycsaptelepek használata bevált praktika a tágasabb térhatás elérésére.

A kevesebb több. Egy kis fürdőszobában válassz kisebb mintákat és monokróm színpalettát!

A fürdőszobában a csempék mellett lehet használni betonfelületet vagy vízálló matricát? Mi a tapasztalatod velük?

Sascha: Abszolút használhatóak, és szuperül feldobhatják a fürdőt. Viszont arra kell figyelni, hogy a kevesebb több. Egy kis fürdőszobában válassz kisebb mintákat és monokróm színpalettát!

Több éve dolgozom külföldön, és megfigyelem, hogy egyre többen választanak tapétát vagy matricát a fürdőszobába. Én általában a kád, a mosdó és a zuhanyzó körül a normál burkolást javaslom.

A tapétával és a matricával kapcsolatban is jó tapasztalatom van, csak a vízállóságukra kell nagyon figyelni.

Milyen egyéb tippek és trükkök járulhatnak hozzá a nagyobb kényelemhez egy kis fürdőszobában?

Sascha: Akinek lehetősége van, tegyen egy szekrényt a mosogató alá, lehetőleg egy nyitott polccal, amelyre tiszta törölközőket és fürdőlepedőket tud behajtogatni.

Az persze elkerülhetetlen, hogy legalább néhány törölköző kéznél legyen - helytakarékos megoldás egy akasztó.

Az is jó ötlet, ha a vizuálisan érdekes elemeket helyezünk a falra, amelyek vonzzák a figyelmet - például egy különleges tapétát, szokatlan csempéket vagy képeket.

Úgy tűnhet, hogy egy sarokkáddal jobban kihasználjuk a helyet, azonban ennek az ellenkezője igaz.

Milyen fafajták a legalkalmasabbak a vízállóság és a karbantartás szempontjából?

Sascha: Az impregnált tikfa, a tölgy és a bambusz is ideális. A friss fa tartósság szempontjából nem jó ötlet.

Ha nem tudunk beruházni új burkolatba és szaniterekbe, segíthetnek a dekorációk vagy a textíliák?

Sascha: Természetesen. Különösen, ha a fürdőszobát semleges színek díszítik. Ezek nagyszerű alapot jelentenek egy szín- vagy dekorációcseréhez, amivel nagy hatást tudunk elérni.

Ha a hely engedi, díszítsük a fürdőszobát növényekkel! Azonnal felélénkítik a teret, és pozitív energiát hoznak be.

A sarokkád alkalmas egy kis fürdőszobához?

Sascha: Bár úgy tűnik, hogy jobban kihasználjuk vele a helyet, ennek az ellenkezője igaz. Kis helyen egyáltalán nem ajánlanám.

Aki nem tudja elképzelni fürdőkád nélküli fürdőszobát, próbálja ki a Bijou stílusú kádat, amely sokkal kisebb, mint a klasszikus, de mégis nagyon elegáns - például a retro lábaknak köszönhetően.

Ha élénkíteni szeretnéd a belső teret, próbálj ki egy kerek tükröt, függőlámpákat, festményeket, növényeket vagy egy mintás szőnyeget!

Modern, vintage, csillogó vagy indusztriális - ezek az elmúlt évek trendjei. De ha inkább időtálló fürdőszobára vágyunk, mire kell összpontosítanunk?

Sascha: Ezek a stílusok mindegyike különleges, és könnyen követhető a trend. A fürdőszoba azonban egy olyan hely, amelynek időtállónak kell lennie. Ésszerű döntés befektetni semleges színű szaniterekbe és burkolatokba (fehér, világosszürke, világos bézs és ezek kombinációi).

Ha élénkíteni szeretnéd a belső teret, próbálj ki egy kerek tükröt, függőlámpákat, festményeket, növényeket vagy egy mintás szőnyeget!

Végül van valami tanácsod arra, hogyan lehet elegánsan beépíteni egy mosógépet a fürdőszobába?

Sascha: Ideális egy egyedi gyártású szekrénybe, vagy egy ízléses roló vagy függöny mögé rejteni, amely illik a fürdőszoba többi részéhez is.

Fotó: Dekoroom, Pexels

A tervezőről

Sascha Peacock-Meier építészetet tanult lakóépületekre szakosodva a Pozsonyi Egyetemen. Azonban pályája kezdetétől fogva jobban vonzotta a belső terek létrehozása. Diploma után New Yorkban lakó- és kereskedelmi enteriőröket tervezett. Jelenleg London és Pozsony között dolgozik belsőépítészként. 2020-ban társalapítója volt a Dekoroom online belsőépítészeti stúdiónak.

További tippek álmaid fürdőszobjához: