Fürdőszobai termékek akár 15% kedvezménnyel | Spórolj még ma →
Mid Season Sale | Vásárolj akár 30%-kal olcsóbban →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Isteni püspökkenyér recept, amivel lenyűgözöd vendégeid

Ha szeretnéd olyan desszerttel megkínálni szeretteidet, ami nemcsak jól néz ki, de az elkészítése sem vesz túl sok időt igénybe, akkor eljött számodra a püspökkenyér ideje!

Ráadásul a karácsonyi sütemények sütéséből megmaradt mazsolát, datolyát, diót vagy kandírozott gyümölcsöt is felhasználhatod.

Inspirálódj az In the kitchen with Zuz blogger receptjéből és tippjeinkből a finom püspökkenyér elkészítéséhez.

Hozzávalók a tésztához

  • 6 tojássárgája
  • 1 tojás
  • 150 g sima liszt + a sütőforma porához
  • 150 g kristálycukor
  • 5 g sütőpor
  • 100 g kandírozott gyümölcs (én papayát használtam)
  • 20 g áfonya
  • 50 g vaj + a sütőforma megkenéséhez
  • áfonya és kandírozott gyümölcs a díszítéshez, használhatunk szeletelt mandulát is
  • ½ citrom héja

Hozzávalók a mázhoz

  • 150 g tejszínhab (33%)
  • 150 g étcsokoládé

A tészta elkészítése és sütése

Kenjük ki a kenyérsütőformát vajjal és szórjuk meg liszttel.

Egy keverőtálba tegyük bele a tojássárgáját, a tojásokat, a reszelt héjat és a cukrot. A tálat melegítsük fel egy lábasban lévő forró víz fölött, és addig keverjük, amíg a keverék eléri az 55°C-ot.

Keverd el egy turmixgépben vagy konyhai robotgépben, amíg sűrű és habos nem lesz. Lassan, keverés közben adjuk hozzá a lisztet és a sütőport. Amikor a keverék egynemű és sima lesz, hozzáadjuk a kandírozott gyümölcsöket, az áfonyát és a legvégén az olvasztott és kihűlt vajat.

A tésztát öntsük az előkészített formába, és egyenletesen oszlassuk el. Süssük 170 °C-on körülbelül 40 percig.

Ellenőrizd a süteményt egy bambusznyárs segítségével, mielőtt kiveszi a sütőből. Amikor kivesszük a tésztából, a bambusznyársnak száraznak kell lennie.

A püspökkenyér díszítése

Amint megsült, hagyjuk néhány percig hűlni a formában, majd fordítsuk ki egy fémrácsra.

Egy edényben melegítsük fel a tejszínt 60 °C-ra, majd adjuk hozzá az apróra vágott csokoládét, és keverjük addig, amíg sima mázat nem kapunk.

Tegyünk egy sütőlemezt és ideális esetben egy rácsot a kenyér alá, hogy megemeljük, majd kezdjük el önteni. A püspökkenyér tetejét díszítsük maradék áfonyával és kandírozott gyümölcsökkel.

Bonami tippek a püspökkenyér elkészítéséhez

  • Azért, hogy a püspökkenyér ne essen szét a sütőben, ügyeljünk arra, hogy a tojást sűrű habbá verjük.
  • Adj egy kis zsírt a csokoládéhoz, amikor az megolvad. Felverheted egy kis tejszínnel vagy akár vajjal is.
  • Ha a püspökkenyér alja a sütés után a kelletén jóval púposabb, akkor kihűlés után levághatsz egy részt, hogy a kenyér laposabb legyen a tányéron.
  • A püspökkenyeret muffinformában is süthetjük. Ekkor a muffinokat sütés után csokoládéval vagy marcipánnal díszíthetjük.
  • Nemcsak kandírozott gyümölcsökkel, hanem dióval vagy fagyasztva szárított málnával is díszítheted.

Fotó: In kitchen with Zuz