Vásárlásodra most 8 000 Ft vagy 30 000 Ft kedvezmény | Spórolj most →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

DIY makramé virágtartó: Percek alatt kész!

Iva Baltaretu · 2021. június 23.

Készen állsz egy újabb DIY projektre? Tarts velünk és próbáld ki a makramé készítést, ami már több éve örvend nagy népszerűségnek. Nagymamáink és édesanyáink már jól ismerhetik ezt a technikát, hiszen kötés közben is sokszor alkalmazták. Készítettünk egy útmutatót, aminek segítségével te is egyszerűen elkészítheted ezeket a gyönyörű virágtartókat.

Mire lesz szükséged?

1. Elsősorban zsinegre, ami szerencsére sokféle színben, anyagban és vastagságban kapható. Mi a Bobina márka kínálatából választottunk, emellett egy közönséges pamut zsineget is használtunk. Mindenképpen természetes anyagokat válassz szintetikus helyett, stílusuk már önmagában is kapcsolódnak a természethez. A pamuton kívül a len, a juta és az ehhez hasonló anyagok is remekül fognak mutatni. Fésülésnél figyelj arra, hogy némelyik zsineg nem erre készült és töltelék található benne.

2. Fa vagy fémgyűrű, egy fadarab – amit megvásárolhatsz, de az erdőből is nyugodtan hozhatsz. Itt szeretnénk megemlíteni, hogy ha az utóbbit választod, használat előtt érdemes lecsiszolnod vagy olajba áztatnod.

3. Szükséged lesz egy éles ollóra, egy mérőeszközre és egy vastag fésűre.

4. Ízlés szerint használhatsz gyöngyöt, kavicsot, tollat vagy akár egy bőrdarabot.

A kezdetek: alap és duplacsomó

Ez egy igen egyszerű, alapszintű útmutató lesz. Javasoljuk, hogy otthon kösd meg a csomókat, majd vidd ki magaddal egy tóhoz vagy egy parkba! Nem kell szigorúan betartanod az utasításokat, meríts ihletet tőlünk, majd nyugodtan engedd el a fantáziád!

• A kezdés nem bonyolult, csupán kösd a zsineget a rúdhoz / gyűrűhöz úgy, ahogy a jobb alsó képen látható.

Köss dupla csomót – mi minden virágtartónál így tettünk – ahogy azt a bal alsó képen láthatod. Kétféleképpen csinálhatod – spirálban vagy váltakozva. Ez attól függ, hogy mindig ugyanazzal a zsineggel kezded-e el.

A tökéletes befejezés

1. Vágd el a zsineget kb. 20 cm-nél: ez mindig a vastagságtól függ és attól, hány zsineget használsz. Hajlítsd meg kb. az utolsó 5 cm-t – és oszd el két részre.

2. Kezdd el tekerni a zsineg hosszabb részét a rövidebb köré. Folytasd fentről lefelé, amíg el nem éred az alját, ahol a fűzőlyuk létrejött.

3. A zsineg végét fűzd ebbe a lyukba!

4. Ezután húzd meg a zsineg felső (másik) végét, ezzel megerősítve a csomót. Végül vágd le a maradék zsineget!

Makramé virágtartó lépésről lépésre

1. Vágj le 6 db 120 cm hosszúságú zsineget és kösd őket egy fakarikára! Ebből 12 db 60 cm-es zsineget fogsz kapni.

Mérj ki 25 cm-t a fakarikától! Oszd el a zsinegeket három 4 zsinegből álló részre, és a dupla váltakozó csomó segítségével fondd ösze az egyes részeket. Elég, ha néhány csomót kötsz rá, de többet is lehet.

2. Minden egyes kvartettnél hozz létre hasonló csomópontokat. Ezután folytasd 15 cm-rel lejjebb. Most mindkét oldalon hagyd figyelmen kívül a zsineget és a középen maradt zsinegeket fondd össze dupla csomóval. Ismét készíts legalább 2 csomót!

3. Kösd össze a két végső zsineget és készíts ugyanannyi csomót!

4. Menj lejjebb még 10 cm-t és kösd össze az összes zsineget a fent bemutatott végső csomóval!

További tippek a makraméhoz

• Szeretnél makramét vinni a nyaralásra? Nyomtasd ki az utasításokat vagy vegyél egy erről szóló könyvet! Mi Iva Prošková Macrame című könyvéből merítettünk ihletet.

• Mitől teheted különlegessé alkotásodat? Díszítsd őket tengeri kavicsokkal, fadarabokkal, szárított virágokkal, tollakkal és gyönyökkel! MI olyan gyöngyöket használtunk, amiken korábban már átmentünk márványfestékkel.

• A természetes anyagokból készült edények – cserép, kerámia, porcelán de akár a mosható papír is remekül néz ezekben a makramé tartókban!

• Figyelj oda, mennyi zsinegre lesz szükséged! Ez mindig a csomópontok mennyiségétől függ.

Ahogy fent is láthattad, igazából semmilyen speciális anyagra vagy eszközre nem lesz szükséged, így akár most is elkezdheted! A legtöbb hozzávalót valószínűleg otthon is meg fogod találni.