15% árengedmény lámpáinkra a LAMPA15 kóddal | Spórolj még ma →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

DIY: Szójaviasz gyertya fa kanóccal

Eva Kovářová · 2022. május 5.

Ezek a szójaviasz gyertyák gyönyörű ajándékok lesznek szeretteidnek, de akár magadnak is. Elkészítésük nem csak egyszerű, de nagyon szórakoztató is!

Mire lesz szükséged a gyertyák elkészítéséhez?

Szójaviasz – általában művészeti boltokban vagy kozmetikai boltokban kapható. A szójaviasz a közönséges paraffin viaszhoz képest növényi eredetű, égése nem növeli a légkör CO2-tartalmát, és égési ideje akár 50%-kal hosszabb, mint a paraffin gyertyáé.
Kanóc – ugyanott kaphatóak, ahol a gyertyák is. A fából készültek szépen néznek ki, csak egy kis problémát jelenthetnek, mivel lassan égnek és nehéz meggyújtani őket. Tehát ha használni akarod őket, azt javaslom, hogy először készíts egy gyertyát, hogy kipróbáld. A pamut kanócok biztonságosak, ha ilyeneket használsz, akkor egy vagy két tűt ragassz fel, hogy a kanóc tetejét a tartály közepéhez rögzítsd.
Illóolaj – például a népszerű vérnarancs.
Szép poharak –újrahasznosítottuk a gyertyák csomagolását.
• Kétoldalas ragasztószalag, forró olvadék-pisztoly vagy méhviasz a kanóc felragasztásához (magasabb az olvadáspontja, így nem olvadhat meg, amikor öntenek).
• Továbbá egy edény a viasz vízfürdőben történő megolvasztásához, egy fanyársat a keveréshez.
• Öntapadós címkék

Hogyan készítsünk gyertyát otthon? Lépésről lépésre:

1. A pamutszálakat hagyd eredeti hosszukban. Ragaszd a kanócállványokat az üveg közepére. Javaslom a kétoldalas ragasztószalag használatát, ez a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás.
2. Lassan kezdd el vízben olvasztani a viaszt. Egy 180 ml-es tégelyhez körülbelül 170 g viaszra van szükség. Ha minden elolvadt, vedd ki az edényt a vízből, és hagyd egy kicsit kihűlni. Adjuk hozzá az illóolajat, és keverjük össze. A viasz teljes tömegének 6-10%-át kell kitennie. A különböző olajok illatának intenzitása szerint változik, a nehezebb illatoknak kisebb koncentrációra van szükségük, a finomabb illatoknak többet kell tenniük. Tehát ha van egy 180 ml-es gyertyád, ahogy nekünk is, és körülbelül 170 g viaszt használsz, és 6% illóolajat szeretnél hozzáadni, hogy a gyertya enyhe illatú legyen, akkor körülbelül 10 g olajra (170 x 0,06) = 11 ml-re lesz szükséged, ami körülbelül két teáskanálnyi vagy egy egész kis kereskedelmi forgalomban kapható üveg.
3. Öntsd a viaszt üvegekbe, és hagyd szobahőmérsékleten megdermedni. Ne töltsd ki őket teljesen, hanem csak egy kicsit a perem alatt, hogy maradjon hely az esetleges javításoknak. Ennek oka, hogy a gyertyák felülete kissé megrepedhet, ezért miután megszilárdult, tegyél rá még egy vékony réteg viaszt, hogy a felület tökéletes legyen.
4. Ezután már csak a címkék felragasztása van hátra, és kész! Ezeket kinyomtathatod matricás papírra és kivághatod, vagy kézzel írhatsz rájuk.

Tipp: Ha szeretnéd, az üveg oldalára például formázott virágokat is rögzíthet. Ebben az esetben használj átlátszó üveget.

Még több tipp

• A gyertyákat nem kell zárható edénybe tenni. Válassz nekik egy szép poharat!

• A DIY gyertyák is gyönyörűen mutatnak a Blomus Fraga beton gyertyatartókban.

• Készíts betonkaspókat!

Az utasításokat Eva Kovářová készítette számunkra. Munkáit az Instagramon Gathermoments néven találod.