Vásárlásodra most 8 000 Ft vagy 30 000 Ft kedvezmény | Spórolj most →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

5 home office tipp kezdőknek és haladóknak

MICHAELA ŠELENBERKOVÁ • NOVEMBER 19.

Egy ideig szórakoztató volt, hogy az irodába vezető utat nem fél óra, hanem fél perc alatt tettük meg, és hogy blúz vagy öltöny helyett pizsamában ültünk le a számítógép elé. Aztán egyre inkább összecsúsztak a napszakok, és az estéket pihenés helyett azzal töltöttük, hogy behozzuk a sorozatnézéssel elszaladt időt. A home office rendkívül hatékony lehet, de nem mindegy, hogyan csináljuk. 
  Megkértük néhány kollégánkat, hogy osszák meg velünk home office tippjeiket. Nálunk beváltak, érdemes neked is kipróbálnod őket! 

1. Verd át a saját agyad: Hitesd el vele, hogy bemész dolgozni!

A reggeli ébresztőt úgy állítsd be, mintha tényleg el kellene indulnod a munkahelyedre. Bármilyen csábító is, ne maradj pizsamában, és a reggelinek is add meg a módját! A lényeg: Tégy úgy, mintha dolgozni indulnál, különben az agyad egy laza napra rendezkedik be!

Megtartottam a szokásos reggeli rutinjaimat. 05:30-kor ébresztőóra, testmozgás, hideg zuhany, smink, meditáció, kutyasétáltatás, majd 08:00 órakor a számítógéphez ülök.

Szilvi, Brand manager

Ess túl a nehezén, ne halogasd a kellemetlen feladatokat! Fölösleges egész nap stresszelni miattuk. Minden reggel vedd sorra, milyen teendők várnak rád, és kezdd a legnehezebbel! Ha túl leszel rajta, máris sikerélménnyel nézel a többi kihívás elé.

Szervezd úgy a munkát, hogy minden nap változatos legyen! Gyorsan unalmassá válhat, ha sokáig ugyanaz a napi rutinod. Próbálj minden napra más kihívást betervezni!

A home office ne jelentsen egyet a magányos munkavégzéssel! Az ember alapvető igénye a kommunikáció. Ez jusson eszedbe, amikor e-mailt írsz! Néhány kedves szó mindenkinek jól esik a bezártságban. A jó munkahelyi légkör nagyon fontos, és egy kis erőfeszítéssel, apró gesztusokkal ilyenkor is fenn tudjuk tartani.

2. Ideális munkasarok: Háborítatlan sziget a lakás valamelyik szegletében

Nincs szükséged saját dolgozószobára. Elég egy asztal és egy szék, ami viszont csak a tiéd. Néha érdemes váltogatnod a pozíciódat, és akár állva is dolgozhatsz egy magasabb konyhapultnál. A hátad meg fogja köszönni.

A home office egyik legnagyobb előnye, hogy a saját ízlésed és kényelmed szerint alakíthatod a munkahelyedet. Senkivel sem kell a légkondicionáló távirányítója, vagy a szellőztetés miatt hadakoznod. Te választhatod meg a dekort, a zenét és az illatokat is.

Érdemes beruházni egy minőségi fejhallgatóba és zenelejátszóba. A jó zene motivál, ráadásul kizárhatod az olyan környezeti zajokat is, mint amikor a saját vagy a szomszédod gyerekei a feje tetejére állítják a lakást.

Vettem egy lemezjátszót és néhány lemezt, hogy mindig legyen mit hallgatnom munka közben.

Zsófi, szövegíró

Tartsd rendezetten a kábeleidet, hogy ne kelljen köztük keresgélni, amikor épp szükség lenne valamelyikre! Az átláthatóság kedvéért fel is címkézheted őket funkció szerint. Az asztalon is nagyobb lesz a rend, ha a kábelköteget elrejted egy erre alkalmas tartóba.

Nagyon fontos, hogy a monitorod szemmagasságban legyen. Ha ennél lejjebb van, mindenképpen támaszd alá valamivel! Így sok fájdalmat előzhetsz meg a nyakad tájékán.

3. Készen állsz a meetingre?

Mindig pár perccel korábban jelentkezz be az online hívásba, hogy tesztelni tudd a kamerát és a mikrofont! Bosszantó tud lenni, ha a meeting első fele a technikai problémák megoldásával megy el. Megbeszélés közben is érdemes néha ellenőrizni, hogy az eszközeid bekapcsolt állapotban vannak-e.

Kialakítottam egy rendezett sarkot, ahová elvonulhatok, amikor video callom van. Így amikor a kollégáim felhívnak, a háttérben a mosatlan edények helyett szép növényeket és képeket látnak.

Veronika, projekt manager

A helyes megvilágítás csodákat művel az arcoddal, ha épp videohívásban vagy. Ne ülj háttal az ablaknak, és kerüld a túl erős, direkt fényt is!

Az asztali lámpám nemcsak este, hanem napközben is sokat segített a koncentrációban. És persze olyat választottam, ami jól is néz ki.

Gabriella, web content manager

4. Amit sokan elhibáznak, és amit könnyen elkerülhetsz

A home office telis tele van édes kísértésekkel. Senki nem látja, mikor és mennyit dolgozol, hogy mikor tartasz szünetet a kedvenc sorozatod miatt, és hogy milyen hosszú az ebédszüneted. Hogyan előzd meg a teljes szétcsúszást?

Ha lehet, böngéssz inkognitó módban! Így nem fognak 10 percenként felugrani a csábító reklámok, amelyekkel a korábbi netes kereséseid miatt céloznak meg. Ha nem munkaeszköz, akkor a mobilodat is tedd el a látómeződből! Persze pár óránként engedélyezhetsz magadnak egy kis szünetet, amíg elolvasod rajta a híreket, vagy válaszolsz az üzeneteidre.

A barátommal egy 27 m²-es lakásban élünk, ami nem túl kényelmes a home office szempontjából. Felváltva használjuk az asztalt és a kanapét. Korán megtanultuk, hogy soha ne dolgozzunk az ágyból, mert nem produktív. A hátfájásról nem is beszélve.

Andi, vásárló

Sajnos a családtagjaid számára nem mindig világos, hogy a home office nem egyenlő a nyaralással. Próbáld egyértelműan a tudtukra adni, hogy mikor van szükséged nyugalomra, mikor beszélhetnek hozzád, és mikor tudsz besegíteni a háztartásban. Néha kifejezetten jó, ha a munkádat pár percre megszakítod valamilyen teljesen más tevékenységgel, például elmosogatsz, vagy kiteregetsz.

A barátommal kihasználtuk a helyzetet, hogy szintet lépjünk a kapcsolatunkban, és összekötöztünk. Nagyon jó, ha ott van valaki, aki ebédet készít vagy kávét főz. A kötelező home office számunkra egy nagyon jó időszak.

Anett, ügyfélkapcsolati munkatárs

A munkanapot mindig egyértelműen zárd le! Lépj ki az e-mailekből, csukd le a laptopot, és menj el sétálni, vagy jógázz egyet! Most már jöhet a sorozatnézés is.

5. A humorod is legyen kéznél!

Akár csak időszakosan, akár hosszú távon dolgozol otthonról, bátran oszd meg észrevételeidet a feletteseiddel, legyen szó új eszközök beszerzéséről, vagy a rosszul működő folyamatok kijavításáról! Nemcsak neked, hanem a cégnek is újdonság lehet ez a helyzet, amelyből fontos tanulságokat vonhattok le a jövőre nézve.

Ne aggódj, a home-office nem a tökéletességről szól. Néha pont a videokonferencia közben csenget a futár, máskor a macskád veszi át az uralmat a billentyűzeted felett. És lesznek olyan napok, amikor nem lesz kedved rendet rakni a meeting előtt. Ne támassz túlzó elvárásokat magad felé! Fogadd meg néhány tippünket, és tedd kényelmesebbé a home office-t, a hibákon és kis baleseteken pedig bátran nevess!

A kollégáimmal rengeteg vicces GIF-et küldünk egymásnak nap közben. Igyekszem gyakran megkérdezni, hogy vannak, de az is előfordul, hogy munka után, egy pohár bor mellett csinálunk konferenciahívást.

Misi, magazinszerkesztő

Kellékek a kényelmes munkához