Vásárlásodra most 8 000 Ft vagy 30 000 Ft kedvezmény | Spórolj most →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Sajátítsd el az asztali illemtan alapjait!

MICHAELA ŠELENBERKOVÁ • MÁRCIUS 4.

Mit szólnál hozzá, ha a tévé előtti vacsorázás helyett egy gyönyörűen megterített asztalnál élveznéd az ízeket? Meglátod, teljesen más hangulata lesz így az estének! Már nem emlékszel, hogyan kell szépen megteríteni? Gyorsan újra áttekintjük veled a legfontosabb szabályokat. Te csak vedd elő azt az étkészletet, amit különleges alkalmakra tartogattál, és élvezd a vacsorát, akár egy étteremben!

Hogyan teríts meg egy hétköznapi asztalt?

Nem minden nap ünnepel az ember évfordulót vagy születésnapot, de ez nem azt jelenti, hogy egy átlagos hétköznap este ne teríthetnél meg egy kicsit különlegesebben. Egyébként a formális étkezés az evőeszközök, a poharak számát tekintve nem sokban különbözik a hétköznapi vacsoraasztaltól.

Amire szükséged lesz:
Tányéralátét
Tányérok és tálak leveshez vagy salátához
Desszertestál
Evőeszközök
Vizes-és borospoharak
Dekorációk- gyertyák vagy váza virággal

1. Asztalterítő és teríték

Egy kötetlen vacsoránál csak rajtad múlik, hogy használsz terítőt vagy sem. Nyugodtan játszhatsz a teríték anyagaival, stílusával és színeivel. Ma már az is megengedett, hogy különböző szettből származó tányérokat és evőeszközöket párosíts.

Hajtsd félbe vagy negyedbe a papír- vagy szövetszalvétát, és helyezd a tányérra!

2. Evőeszközök

A tányér bal oldalára egy villa kerül, jobbra pedig egy kés, pengével a tányér felé. Ha levest is tálalsz, helyezz egy evőkanalat is a kés mellé!

És mivel biztosan marad hely valami édesnek is, helyezz egy desszertkanalat vízszintesen a tányér fölé, fejjel balra! Ha szükségetek van desszertvillára, annak a desszertkanál alatt van a helye, pont az ellenkező irányba fordítva.

3. Poharak

Meginnál ​​egy jó bort a vacsorához? Készíts elő egy talpas poharat, amelyet jobbra a kés és leveseskanál fölé helyezel. A vizespohár helye a borospohártól balra, az evőeszközökkel egy vonalban van.

4. Asztaldekor

Teremts egyedi hangulatot néhány jól megválasztott dekorral! Tegyél az asztal közepére egy alacsony virágvázát, vagy egy tál szárított virágot! Most tartózkodj az erősen illatozó növényektől, hogy a vacsora illatai is érvényesülni tudjanak!

A meghitt, kellemes légkört gyertyákkal koronázhatod meg. Figyelj, hogy ne zavarják meg a szemkontaktust! Ehhez rövidebb és szélesebb gyertyákat javaslunk.

Hogyan teríts formálisabb vacsorához?

Egy ilyen vacsoránál várhatóan több fogás, valamint ital lesz, amihez több evőeszközre és pohárra lesz szükséged. Vacsora közben érdemes odafigyelned néhány étkezési szabályra. De ne aggódj, tőlünk most megtudod a lényeget, így feszengés nélkül élvezheted a finom ízeket.

Amire szükséged lesz:
Asztalterítő és tányéralátétek
Ünnepi evőeszközök
Poharak: vizes-, boros-, esetleg pezsgőspoharak
Kancsó
Szervírozó tálak
Tésztás tál
Kávéscsészék

A 3 legfontosabb szabály

Minden fogáshoz más evőeszközt készíts ki!
Először a tányértól legtávolabbi evőeszközöket használd, és így haladj sorba! A poharakat is abban a sorrendben helyezd el, amelyet a vacsora során követni fogsz.

1. Asztalterítő és teríték

Először is terítsd le az asztalt egy nagy abrosszal! Az abrosznak az asztal mindkét oldalán nagyjából 25-30 cm-rel kell lelógnia. A terítéket igazítsd az abrosz színéhez! Elegáns megoldás a szövetszalvéta, amelyet méretétől függően félbe vagy negyedbe is hajtogathatsz. Helyezd a tányér bal oldalára, ahol a villák lesznek.

2. Evőeszközök

Próbálj beszerezni néhány olyan evőeszközt, amely az egész asztalt ünnepélyesebbé teszi! Az evőeszközök száma a fogások számától függ, de legfeljebb három darab lehet egymás mellett.

És mi a helyzet az elrendezésükkel? Ne aggódj, nem hagyjuk, hogy olyan helyzetbe kerülj, mint Julia Roberts a Pretty Woman-ben! Mutatunk néhány egyszerű szabályt. Helyezd az előbb használt evőeszközöket a tányértól távolabb, és haladj befelé, a tányér felé!

Tehát balról az első a salátavilla, a főétkezéshez használt villa pedig közelebb kerül a tányérhoz. A tányér jobb oldalán lesz egy kés a főételhez, majd egy evőkanál. A desszertes villa és kanál ebben az esetben is a tányér fölé kerül.

3. Tányérok

Helyezz egy nagyobb tányért, alátétet vagy tálcát az asztalra, amelyen a főétel egyes fogásait szervírozod! Ha egy vászonszalvétát is teszel rá, akkor elkerülheted, hogy csúszkáljanak, koccanjanak a tányérok.

A főtányértól jobbra átlósan helyezz el egy kis tányért péksüteményekhez és vajkéshez!

4. Poharak

Helyezd a poharakat jobbra haladva abba a sorrendbe, ahogyan vacsora közben is használni fogjátok őket! Ha van pezsgőspohár, az az első borospohár jobb oldalára kerüljön!

A kávét az étkezés zárásaként, espressos pohárban szolgáld fel!

5. Asztaldekor

Gyönyörű tud lenni egy hatalmas váza, de a vendégek nem látják tőle egymást. Válasszon inkább alacsony dekorációkat, például szárított virágokat, gyertyákat, vagy dekorációs köveket! Jól mutat egy névtábla is a szövetszalvétán. Még elegánsabb, ha a vendég menükártyát is talál.

Tippek és egy kis illemtan az estéhez

Az igényesebb étkezések hosszabb előkészítést igényelnek. Hogy könnyebb legyen a várakozás, szervírozz kis falatkákat, finom kenyeret és kencéket, valamit egy jó aperitifet! Így biztosan megbocsátanak akkor is, ha netán megcsúszol az első fogás tálalásával.

1. Telefon az asztalnál

Evés közben a telefonnak lehalkítva és a táskában a helye. Persze ma az instagram idejét éljük, és egy-egy látványos fogás esetében sokszor nagy a kísértés a megörökítésére. Mi a helyzet ilyenkor?

Az illemszabályok változtak annyit a modern időkben, hogy szemet hunyhatunk a fényképezés felett. A lényeg, hogy fényképezzünk vaku és hangeffektek nélkül, a lehető leggyorsabban. Egy jó fotó sem éri meg, hogy kihűljön a vacsora.

2. Italok és ételek tálalása

Önts vizet, bort és pezsgőt a vendégeknek! Az italokat mindig jobbról és közvetlenül a pohárba töltjük.

Minden vendégnek a saját tányérjára tálalj! Ha szükséges valamit az eredeti tálban tálalni, akkor is mindig vágd fel előre, és a széleket távolítsd el, hogy könnyebben tudd adagolni a vendégek tányérjaira. Ehhez az étel típusától függően kanalat, lapátot és konyhai fogót is használhatsz.

3. Az evőeszközök nyelve

Ha az evőeszközöket nyelükkel széttárva hagyják a tányéron, az azt jelenti, hogy a vendég még nem végzett, csak pihen. Tehát semmiképp ne vedd el előle a tányért!

A tányérok leszedésével várd meg, amíg mindenki végzett, hogy az utolsó étkező ne érezze magát kényelmetlenül vagy nyomás alatt! Csak a nyelüknél összezárt, a tányéron párhuzamosan fekvő evőeszközök közlik velünk, hogy a vendég befejezte a fogást.

Reméljük, hasznosak voltak a tippek, és a következő vacsoránál ki is próbálod őket! Itt mindent megtalálsz hozzá!