Az oldal felhasználóbarát működéséhez sütiket használunk! Hogyan használjuk fel a sütiket? Itt olvashatsz róla.

ok
Menu
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezés1 750 Ft nekedKosár
FőoldalFőoldalInspirációk

Tavaszi moha torta recept: Ebből csak jó sülhet ki!

Barbora Říhová · 2022. március 28.

A moha torta története Törökországban kezdődött, ahol gyakran tepsiben, tejkrém réteggel vagy klasszikus réteges tortaként készítik. Mi most egy húsvéti dekorációval ellátott változatot hoztunk el neked, ami gyönyörű dísze lesz az ünnepi asztalnak.

Mire lesz szükségünk a moha tortához?

A fő összetevő, ami a sütemény színét is adja, az a spenót. Tedd bele frissen (de elméletileg fagyasztott, apróra vágottat is használhatsz). A bébi spenót világosabb és kevésbé intenzív árnyalatú lesz, mint a hagyományos spenót. A képeken egy klasszikus friss spenóttal készült sütemény látható. Keverés előtt törd le a spenótleveleket a szárról.

A török desszertek krémje általában a pudinghoz vagy a francia tojássárgájás krémhez hasonlóan készül, tejből és keményítőből/lisztből. Hozzáadtam egy tojássárgáját, hogy még krémesebbé, simábbá és színesebbé tegyem. A hitelesség kedvéért csak egyet tettem bele, de nyugodtan lehet több is (max. 3-4). Alternatívaként mascarponekrém is használható a tortához. A krémet keményítővel/liszttel szilárdítjuk meg, de a biztonság kedvéért a már kész krémhez zselatint is adhatunk. A zselatint közvetlenül a krémekben való hideg felhasználásra árulják. Ehhez a krémmennyiséghez elegendő 20 g zselatinpor 50 ml meleg vízben elkeverve. Az összetevők 18-20 cm-es formaméretre vonatkoznak.

A tortához:

• 250 g friss spenót,
• 100 ml tej,
• 50 ml olaj,
• 125 g cukor,
• 1 evőkanál vaníliás cukor,
• 2 teáskanál vaníliakivonat,
• 3 tojás,
• egy fél vegyszerrel nem kezelt citrom héja,
• 260-270 g sima liszt,
• 2 teáskanál foszfátmentes sütőpor,
• egy csipetnyi só.

A krémhez:

• 500 ml tej,
• 80 g sima liszt, keményítő vagy vaníliapuding (mi 1 pudingot + 40 g lisztet használtunk),
• 1 tojássárgája egy nagy tojásból,
• 125 g cukor,
• 1/2 vaníliarúd,
• eperlekvár vagy eperpüré,
• 300 g friss eper,
• 200 ml tejszínhab (min. 33%) vagy 1 csomag hideg zselatin.

Díszítéshez:

• Különböző színű csokoládétojások,
• különböző gyümölcsök - málna, eper, szeder vagy gránátalma,
• virágok, például árvácskák, százszorszépek stb.

* Az eperpüré 200 g eperből (fagyasztott vagy friss) készül. 50 ml vízzel és cukorral felforraljuk, majd pürévé turmixoljuk.

Elkészítés

1. A szár nélküli spenótleveleket a tejjel és az olajjal együtt pürésítjük.
2. A tojásokat és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliakivonatot és a citromhéjat.
3. Összekeverjük az átszitált lisztet a sütőporral és egy csipet sóval, majd a folyékony keverékhez adjuk.
4. Melegítsd elő a sütőt 175-180°C-ra. A tortaforma aljára sütőpapírt helyezünk, köröket nyomunk, megkenjük a belsejét vajjal, és sütőpapír csíkokat ragasztunk rá.
5. A tésztát formába öntjük, 30-40 percig sütjük (egy nyárs segítségével teszteljük, hogy megsült-e a torta).
6. A kihűlt torta tetejét levágjuk és apró morzsákra törjük - ezeket félretesszük a szóráshoz. Egy hasítékot vágunk a kéreg közepébe.

7. A krémhez szükséges összes hozzávalót egy lábasba tesszük és habverővel alaposan összekeverjük.
8. Közepes lángon, állandóan kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik.
9. Ezután azonnal lefedjük fóliával (közvetlenül a krémre helyezve), ez megakadályozza, hogy karcolás keletkezzen a felületen.
10. A krémet hagyjuk kihűlni, és másnapig hűtőbe tesszük.

11. Befejezzük a krémet. A tejszínt félig kemény habbá verjük, és a kihűlt főzött tejszínt szakaszosan beledolgozzuk. Finomra őrölt cukrot adunk hozzá.
12. A felszeletelt kéreg alsó szeletét megkenjük az eperpürével/lekvárral, majd a krémmel.
13. A legjobb, ha a krémet egy szórófejes zacskóval körbekenjük, majd a közepére kenjük.
14. A krém tetejére eperszeleteket teszünk, ráhelyezzük a második adag krémet, és ismét megkenjük a lekvárral és a krémmel.
15. A krémet a torta szélén is eloszlatjuk, és mielőtt megszáradna, az egész tortát megszórjuk az elkészített morzsával.

Végül: A tortát tojással, virágokkal, levelekkel vagy gyümölcsökkel díszítjük tetszés szerint. A hűtőben legalább néhány órán át hagyjuk dermedni.

5 tipp a torta díszítésére

• Nézz körül a boltban az édességek között és válassz egyet, ami megfelel a torta színének és a megjelenésének. Jól mutat rajta a sima mályvacukor, a különböző csokoládéval bevont diófélék és még a zseléscukrok is.

• Szép csokoládéformákat készíthetsz, ha az egész csokitáblát és a csomagolását néhány percre forró vízbe teszed. Ezután csak vágj le egy sarkot, és fújj/rajzolj például szíveket, pillangókat vagy virágokat az ételfóliára. Hagyd megdermedni.

• Csak olyan virágokat válassz, amik ehetőek. Szépen mutatnak a réti százszorszépek, a kerti árvácskák és a tavaszi fűszernövények.

• A torta jól fog mutatni egy praktikus tálcán. Feldobja a tortát és magára vonja a figyelmet. Ha nincs, tedd egy lapostányérra, és tegyél alá egy tálat alapnak.

• Mi illik még egy tavaszi tortához? Marcipánból készült sárgarépa, állatok és színes tojások.

A cikket Barbora Říhová készítette, aki a Rebarboras Kitchen című blogján oszt meg remek recepteket.