Vásárlásodra most 8 000 Ft vagy 30 000 Ft kedvezmény | Spórolj most →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Ruhatárrendezés hatékonyan

A gardróbod annyira tele, hogy alig tudsz benne eligazodni, mégis túl gyakran érzed, hogy valójában nincs mit felvenned, és csak néhány ruhadarabot viselsz felváltva? Ismerjük az érzést. Talán itt az ideje, hogy rendszert teremts a szekrényedben.

Lássunk hozzá! Megmutatjuk, hogyan használd fel optimálisan a rendelkezésedre álló helyet, és mely rendszerezők segíthetnek, hogy ezentúl könnyen átlátható legyen a szekrényed tartalma. Sokkal jobban indul majd a napod, ha reggel pillanatok alatt kiválaszthatod az aznapi szetted!

1. A legnehezebb rész: a válogatás

Először is meg kell szabadulnod a fiók és a szekrény viseletlen ruháitól, amelyek csak fölöslegesen foglalják a helyet. Tudjuk, ez a folyamat nem olyan egyszerű - de rá kell szánnod magad. A jutalom egy szellős szekrény formájában fog majd várni.

Nyugodtan kiszelektálhatod azokat a darabokat, amelyeket az elmúlt évben egyszer sem viseltél. Szervezz ruhacserét a barátaiddal, vagy adományozz ruhákat jótékonysági célokra! Valakit mindenképpen boldoggá tesznek majd azok a darabok, amelyek - valljuk be - számodra fölöslegesek voltak.

Csak azt tartsd a szekrényben, ami valóban boldoggá tesz!

Az ismert takarító guru Marie Kondo azt tanácsolja, hogy egyenként nézd át a ruhadarabokat, és gondold át, vajon valóban boldoggá tesznek-e. Ha nem, búcsúzz el tőlük!

Majd meglátod, milyen felszabadító érzés lesz, ha búcsút mondtál a vadonatúj (de túl kicsi) farmerednek, amelyet az elmúlt három évben egyszer sem vettél fel. Vagy azoktól a designer ruháknak, amelyekben soha nem érezted magad kényelmesen. Inkább add őket tovább, hogy valaki mást tényleg boldoggá tegyenek!

2. Szezonális darabok

A tavasz beköszöntével valószínűleg több olyan ruhád is van, amihez legalább fél évig hozzá sem érsz majd. Könnyítsd meg az életed, és minden olyan darabot, ami nem az aktuális szezonnak felel meg - gyapjúpulóvereket, kabátokat és téli bakancsokat - , tárolj egy oldalon! Előtte győződj meg róla, hogy tiszta állapotban teszed el őket!

A legjobb, ha a téli ruhákat száraz, hűvös, sötét helyen tárolod, amíg újra elő nem kell venned őket. A vákuumcsomagolással rengeteg helyet megspórolhatsz magadnak.

Az összecsukható lépcsőnek köszönhetően könnyen eléred a magasabb polcokat is, amelyek ideálisak a szezonon kívüli ruhák tárolásához.

3. Kíméletes és tiszta tárolás

A vállfákra elsősorban finomabb anyagokból készült ruhákat akassz, amelyek kíméletesebb ápolást igényelnek és könnyen gyűrődnek. Használj szélesebb akasztókat, ideális esetben bársonyból vagy csúszásgátló csíkokkal, így nem károsítják a finom szöveteket.

Használj speciális alakú akasztókat az övekhez, kézitáskákhoz, kalapokhoz, kendőkhöz! Így sokkal áttekinthetőbben tárolhatod a kiegészítőidet. A felakasztható ruháidat kategória vagy hosszúság szerint rendezd sorba!

A "függőleges hajtogatás" trükkje

A pólók, nadrágok vagy pulóverek fiókban való tárolásakor ne hajtogasd őket egymásra, hanem egyenesen állítsd őket egymás mellé! Így amikor kihúzod a fiókot, felülről át tudod tekinteni a tartalmát, és nem kell áttúrnod az egész halmot, ha bármit ki akarsz venni. A rend is sokkal tovább tart majd ezzel a módszerrel.

Jól jönne néhány ötlet a rendrakáshoz más helyiségekben is? Olvasd el többi gyakorlati tippünket is!