Az oldal felhasználóbarát működéséhez sütiket használunk! Hogyan használjuk fel a sütiket? Itt olvashatsz róla.

ok
Menu
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezés1 750 Ft nekedKosár
FőoldalFőoldalInspirációk

Tippek a házi könyvtár profi kialakításához

Egyetlen otthonból sem hiányozhat a könyvszekrény vagy a könyvespolc. A jól szervezett otthoni könyvtár amellett, hogy sokat elárul az itt élők érdeklődési köréről, stílusos lakberendezési elem is egyben. Nem mellesleg pedig mindig olvasásra csábít.

Tippjeinkből megtudhatod, hogyan rendezd be házi könyvtárad úgy, mintha egy lakberendező adta volna az ötleteket hozzá.

1. Válaszd azt, ami értékes számodra!

Olyan könyveket, gyertyákat, vázákat és képeket tegyél házi könyvtáradba, amik igazán lelkesítenek!

Kerüld a porfogókat! Jó, ha egy adott dekorációhoz szép emlékeid fűződnek. Ha jobban átlátnád, hogy illeszkedik a kiegészítők stílusa és színei egymáshoz, először tedd le őket egymás mellé a földre!

2. Csoportosíts!

Találj ki egy rendszert a könyvek csoportosítására. Elrendezheted őket például színek szerint is, de lehetnek vegyesen is a színek.

Praktikus a könyvek tartalma szerinti csoportosítás is. Ekkor tedd egymás mellé a szépirodalmi műveket, a szakácskönyveket, a képzőművészeti albumokat, a verseket, a mesekönyveket és a lakberendezéshez kapcsolódó kiadványokat.

3. A könyv gerince vagy borítója látszódjon?

A leggyakoribb elrendezési mód, ha a könyvek gerince látszik. Ez praktikus, mivel szerepel rajta a szerző neve és a cím. Érdemes könyvtámaszokat használnod, nemcsak praktikusak, de stílust is visznek a térbe.

Másik lehetőség az, ha vízszintesen rendezed el a könyveket. Ez túl sok könyv esetén nem ideális, mert akkor nehezebb kihúzni egy alsóbb darabot.

A különböző méretű könyvek jól mutatnak úgy is, ha egymás mögé teszed őket. Természetesen a kisebbeket előre.

A szebb könyvborítókat műalkotásként kiemelt helyre is teheted. Ha a belső oldalakon van egy kedvenc illusztrációd, akkor ott kinyitva tedd a polcra az adott könyvet.

Bonami tipp:
Ha a könyvek gerince zavaróan színes, fordítsd meg őket.

A kevesebb néha több

Légies benyomást teremthetsz, ha kihagysz némi helyet a könyvek között, és teljesen egyedi kompozíciókat is alkothatsz így.

4. Dekorálj stílusosan!

Töltsd ki az üres helyeket kiegészítőkkel!

Kreatív könyvtámaszok
Könyvtámaszként szobrokat, vázákat és nehezebb gyertyákat is bevethetsz.

Érdekes dekorációk
A könyvek között helye van egy-egy csendéletnek is. A kompozíciókat összeállíthatod festményekből, virágokból és gyertyákból. Néhány apró dekorációval még vonzóbb lesz az összkép.

Kombináld a textúrákat!
Minden kompozíció csodásabb lesz, ha olyan természetes elemeket is adsz hozzá, mint a kő, a fa vagy az üveg. Egy kis luxust pedig fekete, arany vagy réz fém kiegészítőkkel vihetsz az összképbe.

Figyelj a világításra:
Spot lámpákkal lenyűgöző atmoszférát teremthetsz, és a házi könyvtár egyes részeit is kihangsúlyozhatod vele.

Még több tipp: