Vásárlásodra most 8 000 Ft vagy 30 000 Ft kedvezmény | Már csak éjfélig →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Zero waste tipp: Így készíts méhviaszos kendőt házilag

Eva Kovářová · 2022 január 16.

Az év elején megfogadtad, hogy a környezettudatosság és a spórolás jegyében otthon készítesz nasikat? Megmutatjuk, hogyan készíts újrahasznosítható méhviaszos kendőt, amit szuper nasi- és szendvicscsomagolóként használhatsz ezentúl.

Mire való a méhviaszos újraszalvéta?

A méhviaszos kendő remek alternatívája a folpacknak és az alufóliának. Egy kendőbe sokszor becsomagolhatod a kirándulásokra vitt harapnivalót, a péksütiket, és a hűtőbe tett sajtokat, zöldségeket és gyümölcsöket is. Így nem száradnak ki, de nem is penészesednek be, mint ahogy a légmentesen záródó műanyag dobozokban.

A méhviaszos újraszalvétát tálak vagy dobozok fedeleként is használhatod, nagyon praktikus, hogy ezek a kendők könnyen formázhatók a letakarandó edények méretének megfelelően.

Használat után a viaszos szalvétát csak le kell mosni vízzel, vagy megtörölni egy nedves ronggyal, és hagyni megszáradni. A környezettudatosság jegyében sokszor újra használhatod! Ha a viaszréteg eltörik, újramelegítéssel könnyen orvosolhatod a problémát. Ha a szalvéta elhasználódik, komposztálhatod. Kész textilszalvétákból is készíthetsz magadnak ilyen újraszalvétát, de egy régi pamutvászon inget is felhasználhatsz erre a célra.

Amire szükséged lesz:

Pamutszalvéta, vagy egy szegés nélküli pamutvászon darab, amit ollóval a kívánt méretre vágtál
Méhviasz pasztilla lap, vegy lereszelt méhviasz. A legjobb, ha bio minőségűt vásárolsz, hiszen élelmiszerekkel fog érintkezni.
Sütőlap, fémtepsi és egy konyhai spatula.

Hogyan készítsd el a méhviaszos kendőt?

1. A szalvétát terítsd egy sütőpapírral bélelt tepsire, vastagon szórd meg méhviasszal
2. Tedd a tepsit 100 °C-ra előmelegített sütőbe 3-4 percre, majd ellenőrizd, hogy az összes viasz feloldódott-e. Ahol száraz foltokat látsz a textílián, oda tegyél még egy kis méhviaszt. Ha viszont valahol túl sok a viasz, a felesleget itasd fel egy másik textíliával.
3. Vedd ki a sütőből a tepsit, és ha azt látod, hogy a szalvéta valamelyik részén túl sok viasz gyűlt össze, spatulával kend szét egyenletesre.
4. Hagyd kihűlni, és kész is a méhviaszos csomagolód.

Még több zero waste tipp, amikkel pénzt takaríthatsz meg

• Szerezz be egy olyan komposztládát ami a lakásban is ideális arra, hogy beledobáld a keletkező biohulladékot. A komposztot vidd ki a kertbe vagy használd a szobanövényeknél.
• Szerezz be különféle – vászonból, papírból és újrahasznosított anyagokból készített – uzsonnástasakokat ,amik kiválóan alkalmasak az élelmiszerek tárolására.
• Mindig legyen nálad bevásárlótáska, hogy ne kelljen újabb és újabb táskát vásárolnod a boltokban.
• Szerezz be egy különleges utazóbögrét és idd akár útközben vagy az utcán is ebből a teát és a kávét, az eldobhatós papírpoharak helyett!
• Idd a csapvizet egy egy dizájnos ivópalackból, vagy egy csodás pohárból.
• Szereted a jó kávét? Szerezz be egy praktikus kávéskannát, frenchpress kávéfőzőt vagy mokkás kannát.
• Szereted a joghurtot? Akkor imádni fogod ezt a szuper joghurtkészítőt. Így minőségi joghurtot készíthetsz magadnak adalékanyagok nélkül, és soha többé nem kell kidobálnod a műanyag joghurtospoharakat.

Az útmutatót Eva Kovářová készítette nekünk. További alkotásait megtalálod a Gathermoments Instagram oldalon.

Szuper háztartásra vágysz?