Prémium márkák akár 30% kedvezménnyel | Spórolj még ma →
Tavasz otthon és a szabadban | Inspirálódj →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Így válassz formákat és edényeket a sütéshez

Ahhoz, hogy könnyedén menjen a sütés, és szuper legyen az elkészült desszert, kell egy minőségi tepsi és pár olyan eszköz, mint a sodrófa, a süti kiszúró és a sütőalátét. A siker alapja a megfelelő minőségű anyagok mellett az egyedi stílus is, amely egy csipetnyi egyediséget kölcsönöz a desszertjeidnek.

A sütőformák típusai:

Kuglóf formák
Sokféle anyagú és alakú kuglóf forma kapható, így akkor is jól sikerül majd ez a desszert, ha utoljára gyerekkorodban a homokozóban formáztál ilyen sütit. Most megismerheted az egyes anyagok és formák fő előnyeit és hátrányait.

A különféle méretű és geometriai alakzatú kuglófok is reneszánszukat élik. Például a Guardini formáival igazi műremekeket készíthetsz.
VÁLASSZ kuglóf formát!
Tortaformák
Ma már gyakoriak a kinyitható tortaformák, amik segítségével könnyű épségben kivenni a sütit a formából. Az ilyen tortaformák egy nyitható oldalelemből és egy aljzatból állnak, amit a tálaláshoz is használhatsz. A formákban a torták mellett egyéb sütiket és akár pizzát is süthetsz.
Válassz tortaformát!
Muffin sütőformák
Ebben a formában előre kialakított lyukak vannak, amikbe a muffin tésztáját töltheted. Ez garantálja, hogy mindegyik muffin ugyanolyan méretű legyen. Ha cukormázzal kidíszíted a kisült muffinok tetejét, máris csodás cupcake-eket alkottál.
válassz muffin sütőformát!
Kenyérsütő formák
Imádod a házi készítésű, frissen sült kenyeret? Szerezz be hozzá olyan speciális sütőformát, amely megkönnyíti az egész elkészítés folyamatát. Ha szeretnéd, hogy a kenyér igazán különleges legyen, akkor válassz a fatüzelésű kemencéhez hasonló elven működő cserép sütőformát. A forma belsejében megfelelően kering a gőz, így igazán ropogós kenyeret süthetsz benne. A szilikon formákkal könnyű bánni, és nem ég oda bennük a tészta.
Válassz kenyérsütő formát!

A sütőformák anyagai

A sütőforma kiválasztásakor fontos szempont, hogy milyen anyagból készül. Elsősorban az anyag hővezető képességére érdemes odafigyelni. Fontos, hogy a forma egyenletesen vezesse a hőt a teljes felületen, így csökken a megégés veszélye. Ezenkívül fontos a minél jobb tapadásmentesség is, hogy könnyebb legyen kivenni az elkészült finomságot a formából. És végül az sem utolsó szempont, hogy be tudod-e tenni a formát a mosogatógépbe.
Szilikon
Az utóbbi években nagyon divatos és keresett a szilikon sütőforma, mivel nem ragad le benne a sütemény, könnyű, strapabíró és szuperkönnyen karbantartható. A sütés végén nyugodtan beteheted a mosogatógépbe. Elérhető árú anyag, és számtalan szín és forma közül választhatsz. Mivel nem szilárd, ezért, ha folyékony tésztával töltöd tele, óvatosan tedd be a sütőbe.
Válassz szilikon sütőformát!

Alumínium

Gyakran van benne tapadásmentes teflonréteg vagy más anyag, aminek köszönhetően könnyű kiszedni belőle az édességet. Tisztításakor ügyelj arra, hogy ez a réteg ne sérüljön meg. Egyes formák mosogatógépben moshatók, de mindig ellenőrizd a gyártó utasításait. Nincs olyan jó hővezetőképessége, mint a szilikonnak vagy a kerámiának, így a sütemény egyes részei kevésbé jól sülhetnek át.
Válassz alumínium formát!
Kerámia
A kerámia a teljes felületén jól vezeti a hőt, és a kiváló minőségű máznak köszönhetően könnyű kivenni belőle a kész desszertet. Az újabb kerámiaformák gyakran mosogatógépben is moshatók. Az egyetlen hátránya a törékenysége.
Válassz kerámia formát!

Sodrófák

Dombornyomással

A mintás sodrófákkal még különlegesebb süteményeket készíthetsz. Amellett, hogy könnyedén kinyújthatod velük a tésztát, egyben a stílusos díszítésről is gondoskodhatsz.

Tippünk: A lehető legjobb hatás érdekében ne felejtsd el egyenletesen belisztezni a tésztát (és esetleg a sodrófát is). Ha marcipánra vagy más bevonóanyagra szeretnél lenyomatot készíteni, a liszt helyett használj porcukrot!

Szilikonból

A szilikon sodrófák nagy előnye, hogy a tapadásmentes felület miatt nem ragad rájuk a tészta. Emellett könnyen karbantarthatók és mosogatógépben moshatók.

Fából

A fa sodrófák felidézik a nagymamák konyhájának hangulatát. A fa ellenáll a nedvességnek, és nagyon tartós, így a gyerekeid is megörökölhetik.

Min süss? Papíron vagy sütőalátéten?

Sütőpapír

A sütőpapír nagyon gyakran használt sütési kellék, amelyet akár 220 °C-os hőmérsékletig is használhatsz. Ugyanakkor nem túl környezetbarát megoldás, van ennél zöldebb opció is - például a szilikon sütőalátét.

Sütőalátét

A szilikon sütőlapok nagy előnye, hogy sokszor újrahasználhatod őket. A tepsidhez passzoló méretűre vághatod őket, és karbantartásuk nagyon egyszerű. Használat után csak mosd el, és hagyd megszáradni. A tésztát is kinyújthatod rajta.

Sütikiszúrók és egyéb desszertkészítő eszközök

Díszítő eszközök

A süti díszítő eszközök nélkülözhetetlenek, ha igazán stílusos desszertekkel szeretnéd meglepni a szeretteidet. Segítik a krémek egyenletes és látványos felvitelét, így a dekoráció letisztult és precíz lesz.

Konyhai mérleg

Sütésnél fontos a precizitás, nincs igazán helye az improvizációnak. Ezért konyhai mérleg mindenképp kell a konyhába. A retró stílusú konyhába választhatsz hagyományos mérleget, a minimalista belső terekben pedig jól mutat egy modernebb, digitális mérleg.

Süti kiszúrók

A süti kiszúrók alapeszközei a sütik és kekszek készítésének. Pohárral is ki tudsz vágni ugyan kör formát, de sokkal stílusosabb és vidámabb a süti kiszúrók használata. A sokféle minta közül kiválaszthatod a neked tetszú darabokat. Rozsdamentes acél és műanyag süti kiszúrókat is vásárolhatsz, ez utóbbiakat mosógépbe is teheted.

Kedvet kaptál az illatos házi kenyérhez, a kekszekhez és a mennyei muffinokhoz? Nálunk mindent megtalálsz az elkészítésükhöz!