Menu
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezés1 750 Ft nekedKosár
FőoldalVásárlásVásárlásÍgy válassz kanapét

Így válassz kanapét

Manapság már otthonod kényelméből is kiválaszthatod a tökéletes kanapét. Koncentrálj a helyes szempontokra, mint például a méret, a kárpitozás anyaga és a karbantartás. Alábbi tanácsainkból kiderül, hogyan találhatod meg a számodra ideális kanapét. A webáruházunkban megvásárolható kanapékat biztonságosan házhoz szállítjuk, és ha nem nyeri el vásárlóink tetszését, egyszerűen visszavesszük.

Segítünk kiválasztani a megfelelő kanapét - Bonami

1. A kanapé mérete: Legfontosabb szempont vásárlás előtt

Mielőtt elmész az üzletbe vagy elkezdenél keresgélni az interneten, írj le mindent, amit elvársz az új kanapétól. Milyen legyen a színe? Sarokkanapé vagy U alakú lenne a praktikusabb? Szükséges-e tárolóhely? Ha határozottan tudod, mit szeretnél, könnyebb lesz megtalálni a megfelelő ülőbútort.

Sokan azért küldik vissza a megvásárolt kanapét, mert nem illeszkedik megfelelően a nappaliba. Vásárlás előtt vedd elő a mérőszalagot és több oldalról is mérd le a bútor helyét!

Ha kinyitható kanapét szeretnél, mérd le a már kinyitott ágy helyét is. Ügyelj arra, hogy a kanapé körüli összes fiók és szekrényajtó nyitható legyen.

Kanapé mérete

Férőhelyek száma

Elsősorban magadnak és a családodnak válassz kanapét! Ha szeretitek az estéket családi játékokkal eltölteni, akkor egy hatszemélyes vagy egy moduláris kanapé kiváló választás. A moduláris kanapé tetszés szerint bővíthető. Egy kisebb lakásban élő fiatal pár számára viszont elegendő egy kétszemélyes ülőbútor is.

Látogatók esetén az ülőhelyek számát egyszerűen bővítheted puffokkal és ülőkékkel.

Egy ülőhelynek legalább 55 cm-nek kell lennie.

Sokan azt gondolják, hogy az ideális kanapé kétszemélyes. Ez azonban nem mindig szolgálja ki a kényelmet. Képzelj el például egy sarokkanapét, amelynek sarkában nincs elég hely, és nem teheted fel kényelmesen a lábadat úgy, hogy másokat ne zavarnál.

Sarokkanapék és előnyeik

Sarokkanapék és előnyeik

Egy kisebb lakás, ahol minden négyzetcentiméter számít, okos megoldást igényel. A kis mélységű bútorok és sarokkanapék előnye, hogy olyan helyeket is kihasználnak, melyeket más bútorok nem. Helyspórolás szüksége esetén kiváló megoldások.

Bal oldali vagy jobb oldali sarok…?

A sarkok néha összezavarhatnak bennünket. A sarok szó csak javaslat, nem kötelező a sarokkanapét a sarokba tenni. Ha a kanapé fekvőfotel része a bal oldalon van, akkor a bútor a bal sarokba ajánlott. Néhány kanapé variálható, és ezáltal bármelyik sarokba elhelyezhető. A leggyakoribb a rögzített sarokkanapé, illetve az U alak.

2. A kárpitozás anyaga

A kárpitozás nem csupán esztétikai kérdés. Megéri minőségi kárpitozású kanapét választani, hiszen az ilyen ülőbútor hosszabb élettartamú. Leggyakrabban szövet kanapék és bőr kanapék közül választhatunk.
Kanapé huzatanyag minta

Textil

  • Könnyű karbantartás
  • Elérhető ár
  • Rengeteg, szín, forma és méret változat

Poliészter

Népszerű, praktikus anyag, ami hosszú élettartamú és egyszerű karbantartást igényel. Tartósság szempontjából felülmúlja a pamut huzatokat (magasabb Martindale mutatóval rendelkezik). A poliészter egy kaméleon az anyagok között, és bármilyen formát felvehet (kordbársony, bársony, velúr).

Kordbársony: Bársonyra emlékeztető szövet. Folyamatosan visszatér a divatba, érdekes a textúrája, és praktikussága miatt közkedvelt.

Bársony: Manapság már nem selyemből készül, hanem szintetikus szálak teremtik meg a bársony hatást. Kifejezetten illik a glamour és a romantikus stílushoz. Jó hír azoknak, akiknek kutyájuk vagy macskájuk van otthon: az anyag szálait nem lehet kihúzni.

Pamut

Kellemes tapintású, rövidebb élettartamú, idővel elveszti a színét.

Gyapjú

Szennyeződésekkel szemben ellenálló, öko választás, magasabb ár

Len

Kellemes tapintású, természetes anyag, magasabb ár és alacsony Martindale-érték (kopásállóság) jellemzi.

Bőr kárpitozás

  • Drágább vételár
  • Hosszú élettartam
  • A kanapé megfelelő ápolása szükséges
Drágább kategóriába tartozik, de megéri, mert tartós és sok évig kitart. Időtlen megjelenése megújítja a nappalit. Ellenáll a szennyeződéseknek. Többféle változat létezik, melyekről érdemes tudni.

Valódi bőr

Nagyon tartós, megőrzi megjelenését és eleganciát visz a a belső térbe. Megfelelő ápolás esetén évtizedekig díszíti otthonod. Egy speciális krémmel évente le kell kenni, és 2-4 alkalommal impregnálni. Nem tolerálja a napfényt, és a meleg is zavarja, ezért ne tedd nagyon napos helyre vagy kandalló mellé. Ha kisállatod van otthon, nem igazán ajánljuk.

Újrahasznosított bőr

70-80% aprított valódi bőr poliészterrel kombinálva. Tapintásra és ránézésre továbbra is érezhető a valódi bőr jelleg, ökológiai szempontból jó választás. Ára alacsonyabb, mint a valódi bőr bútoroké.

Mesterséges bőr/vegán bőr/műbőr

Olcsóbb alternatíva, egyszerűen karbantartható, nem túl tartós (idővel megrepedhet).

3. A kanapé konstrukciója

A kanapé szerkezete is az egyik legfontosabb szempontok közé tartozik, hiszen biztosítja az ülőbútor stabilitását és tartósságát. A masszív kanapék drágábbak, de nagyobb terhelhetőséggel rendelkeznek. A kinyitható kanapék közül érdemes tartós fából készült darabot választani. Ilyen például a tölgyfa, ami tartósabb a fenyőnél. Az egyéb anyagok lehetnek forgácslemezből, ez nincs hatással a háttámlára vagy az ágyneműtartóra.

A kevésbé tartós konstrukciók közé a műanyagból vagy a forgácslapból készült szerkezetek tartoznak. A műanyag kanapé például jó választás a gyerekszobába.

Kanapé szerkezet minta

Súly és terhelhetőség

Egy kanapé súlya 20 és 100 kg között van. Ez az információ hasznos lehet, ha a 6. emeletre tervezed felvinni az ülőbútort.

A terhelhetőség azt a teljes súlyt jelzi (egyenletesen elosztva), amit a kanapé képes megtartani. Annak érdekében, hogy ne terheld túl az új kanapét, vásárlás előtt add össze a családtagjaid súlyát, és adj hozzá még kb. 20%-ot. Így megtudhatod, hogy pontosan milyen teherbírású kanapéra van szükséged.

Martindale mutató: Megmutatja, milyen háztartásba ajánlott a kanapé

Ez a titokzatos szám megmutatja, mennyire kopásálló a kanapé. Minél nagyobb a szám, annál jobb, de ez nem jelenti azt, hogy az alacsonyabb Martindale számú kanapék nem megfelelőek.

  • 20 000 - 25 000: Pároknak és kis családoknak, akik naponta használják a kanapét
  • 30 000 - 35 000: Gyermekes családoknak és közös nappaliba lakótársaknak
  • Több mint 35 000: Nagyobb családoknak, akik gyakran használják a kanapét
  • Több mint 50 000: Irodákba, szállodákba ajánlott

A Martindale értéke a kanapé huzatának típusától is függ. A bőr kanapék és a poliészter kárpitok rendelkeznek a legmagasabb értékkel. A legalacsonyabb számokat a len- és pamut huzatok esetében találjuk.

4. A kanapé funkciói és egyéb jellemzői

Kinyitható kanapé

A kinyitható kanapé ideiglenes ágyként is funkcionálhat, vendégek, látogatók számára. Lehet azonban a franciaágy teljes értékű helyettesítője is, ilyenkor megéri befektetni egy minőségi darabba.

A kanapé egyetlen személy által, könnyen kinyitható legyen. Többféle kinyitási módszer létezik, közülük a legpraktikusabb az ülőrész alatt lévő fogantyúval történő kihúzás. A kanapé konstrukciója ráfekvés után is stabil.

kinyitható kanapék
Kinyitható kanapé minta

Tárolóhelyes kanapék

Kisebb lakásokba kiváló megoldás, valamint akkor is ha helyhiánnyal küzdesz otthon. Néhány kanapé karfájába apró tárgyak tehetők. Más kanapékhoz kisebb szekrények, polcok csatlakoztathatók.
tárolóhelyes kanapék
Tárolóhelyes kanapé minta

Állítható kanapék

A maximális kényelem érdekében a háttámla és a karfa is állítható.
állítható kanapék
Állítható háttámlás kanapé minta

5. Design és szín

Ez főleg a saját ízlésedtől és a szoba stílusától függ. Egy élénk színű kanapé a helyiség domináns bútorává válik, viszont más színekkel kombinálva káosz érzését okozhatja.

A szín kiválasztásakor vedd figyelembe családtagjaidat, különösen ha van kisgyermeked és házi kedvenced is. Ez esetben egy közepesen sötét kanapé praktikusabb megoldás, hiszen elrejti a szennyeződéseket. A világos színű kanapé pedig tágassá, átláthatóvá teszik a nappalit, kisebb szobába kifejezetten ajánlott.

Skandináv

A kellemes, föld színek jellemzőek. A kanapé lábai hosszabbak, általában lekerekített formájúak. Nagyszerű választás a modern, a természetes és a hygge stílusú belső terekbe.
Skandináv stílusú kanapé minta

Glamour

Elegáns bársony kanapék általában ezüst- vagy aranyszínű lábakkal és gombokkal.
Glamour stílusú kanapé minta

Modern

Praktikusság, egyszerű vonalak, modern anyagok és minimális díszítés jellemző erre a stílusra. A kanapé minimalista megjelenésének köszönhetően a modern belső tereken kívül bármilyen más stílushoz is illik.
Modern stílusú kanapé minta

Indusztriális

Bőr és fém kombináció, sötét színek, nyers megjelenés, melyek tökéletesen illenek az érdekes betonból készült kiegészítőkhöz.

Retró

A retró stílusú kanapék népszerűsége napjainkban egyre nő. Ha a lakásodat az elmúlt idők stílusához alakítod, akkor egy ilyen kanapé sem maradhat ki belőle! Könnyen felismerheted a lábak tipikus görbületéről, a retró színű ovális (általában zöldes sárga) ülőrészről és a négyszögletes karfákról.

Rusztikus

Hagyományos formák, feltűnő megjelenés, gyakran bőr anyaggal kombinálva. A stílus leggyakoribb megtestesítője a Chesterfield típusú kanapé. A nagy mélységű, viktoriánus stílusú kanapé stabilitásával lenyűgöz mindenkit. Gyakran a háttámla és a karfák egy szintben helyezkednek el. A bőr kárpitozás elegáns gombokkal díszített.
Rusztikus stílusú kanapé minta

Romantikus

A romantikus stílusú kanapé virágmintáiról, pasztellszíneiről és bonyolultabb, lekerekített formáiról ismerhető fel. Tökéletesen illik a provance-i stílushoz.

6. Ár

A kanapé ára döntő fontosságú tényező. 3 árkategóriát különböztetünk meg:

Alacsonyabb árú kanapék

Ebbe a kategóriába tartoznak a diáklakások, az első lakások kanapéi, az alkalmi használatra tervezett ülőbútorok és a gyerekszoba átmeneti bútorai. Elvárásunk az, hogy legyen egy hely, ahova leülhetünk, de ne költsünk túl sokat, hiszen pár év múlva úgysem lesz már szükségünk a kanapéra. Ezért a konstrukció és az anyag minősége nem olyan fontos.

Közepes árú kanapék

Itt már arra számítunk, hogy a kanapé tartós, kényelmes és stílusosan kiemelkedik a belső térben. Jobban meg kell vizsgálni a konstrukciót, az anyagokat és a funkciókat. Az ebbe a kategóriába tartozó kanapék előnye az, hogy a minőség és ár aránya kiegyensúlyozott. A kiválasztott kanapé nem fog egy életen át tartani, de ez nem probléma, hiszen a divat és a saját ízlésünk is változik.

Magasabb árú kanapék

A kanapét egyértelműen azzal az elvárással vesszük meg, hogy évtizedekig megbízhatóan használhatjuk majd otthonunkban. Luxus megjelenésű, precízen kidolgozott ülőbútor gyakran valódi bőrből és nagyon stabil felépítéssel.

7. Ápolás és karbantartás

A kanapé ápolásához nincs általános szabályzat, de biztosan tudjuk, hogy a megfelelő karbantartás meghosszabbítja az ülőbútor élettartamát.
Levehető huzat
Megkönnyíti az üléspárnák tisztítását. A huzat egyszerűen levehető és akár otthon is kimosható. Mosás esetén mindig kövesd a gyártó által megadott utasításokat.
Tisztítószerek
Ahány kárpit típus, annyi tisztítószer és tisztítási mód. A bőr és a textil huzatokat másféle módszerekkel kell ápolni. Mindig derítsd ki, hogy melyik a legmegfelelőbb a saját kanapédhoz.

Kézi vagy gépi tisztítás?

A kézi tisztítás soha nem lesz olyan hatékony, mint a mechanikus. És ha kézzel, helytelenül tisztítod a kanapét, akár kárt is okozhatsz rajta. Alkalmanként megéri tehát kibérelni egy tisztító gépet, vagy professzionális segítséget hívni otthonodba.
Kanapé tisztítás

Hasznos információk

Figyeld meg jól a kárpit részleteit

A kanapé fényképeit mindig nézd meg részletesen, hogy pontosan tudd, hogy néz ki az adott huzat.
Detail čalounění pohovky podle materiálu látky

Problémamentes házhoz szállítás

Kanapéinkat házhoz szállítjuk, az első zárható ajtóig.