Előtte-utána: Így vált modern otthonná egy több mint százéves lakás

Kateřina Chourová
Kateřina Chourová
Bonami Blogger

Az alábbi projekt a Bonami támogatásával készült, a cseh Prima televízió számára. Az “Álomépítők” c. műsorban lakberendezők nehéz sorsú családok otthonait változtatják át.

Vendula a boldog élet reményében ment férjhez, azonban szerelme hirtelen halálával minden megváltozott. Egyedül maradt két lányával, Gabinkával és Terezával. Minimális anyagi támogatással, egy régi házzal és a jelzáloghitellel is meg kellett küzdenie. Andrea Hylmarová és Marek Povolny tervezők átvették az irányítást és egy olyan otthont hoztak létre, ahova minden nap jó érzés hazatérni.

Tiszta, szellős és elegáns tér

A több mint százéves házat Wendy férje vette meg, még a megismerkedésük előtt. El is kezdték felújítani a kertet és a ház hátsó részét. Többet nem is csináltak. De a szomszédok segítségének köszönhetően megjavították a tetőt.

Minden más még az eredeti állapotában volt, régi bútorokkal berendezve, egy rossz konyhával, rossz padlóval és egy nagy előszobával, amiből hiányzott az előszoba. Ide tartoztak az elavult víz- és elektromos vezetékek is, amik összeomlóban voltak.

A tervezőknek tehát egyértelmű feladatuk volt: tiszta, tágas és elegáns teret kellett építeniük, ami praktikus és teljesen funkcionális egy kétszeres kisgyermekes anyuka számára.

Modern konyhasziget

Annak érdekében, hogy a konyha szellősnek és világosnak tűnjön, a tervezők a világos szín mellett döntöttek. A bútorok krém és barna színűek lettek. Így nagyon modern és minimalista megjelenést értek el.

A konyhában egy fekete csapteleppel ellátott szigetet hoztak létre, ami uralja a teret, és elválasztja a konyhát az étkezőtől. A világításhoz spotlámpákat és két feltűnő csillárt használtak - egy fekete, háromkarú csillárt a sziget és egy függőcsillárt az étkezőasztal felett, amikbe égő gyertyákat lehet szerelni, hogy lágy és romantikus fényt teremtsenek.

A sötét műbőr székek elegáns ülőhelyet hoznak létre a fehér színű, nagyvonalú étkezőasztallal, így a krémszínű teríték és a szürke agyagkerámia étkészlet kiemelkedik.

Konyha előtte

Konyha utána

Hálószoba átalakítás

A hálószoba esetében a tervezők csak finom változtatásokat eszközöltek. Árnyékolót szereltek be, és új padlót fektettek le, hogy növeljék a belső tér koherenciáját.

Egyúttal finom textíliákkal egészítették, és a színes ágyneműt fehérre cserélték, finom mintával.

Egy sötétkék kockás ágynemű és néhány apró dekoráció modern színt kölcsönzött az alvás színternének. Ezáltal a modern enteriőr otthonossá és hívogatóvá vált a nap minden szakaszára.

Hálószoba előtte

Hálószoba utána

Stílusos előszoba meglepő elemekkel

A tervezők az előszobát két részre osztották, így akusztikai, termikus és vizuális elválasztást biztosítottak.

A megfelelő tárolóhelyet a fekete fenyőfa szekrény, minimalista polcok, fogasok és egy konzolasztal biztosította. Egy párnázott pad is hozzájárult a meghitt hangulathoz. A belsőépítészek egyszerű növénytartókat, egy festményt és egy fémkeretes tükröt adtak hozzá.

A gipszkarton mennyezet esztétikai és gyakorlati funkciót is betölt, mivel egy zsebet hozott létre, amit a tervezők a vezetékek és a vízvezetékek elhelyezésére használtak. A cementléc is érdekes elemmé vált a folyosó terében, szabálytalan textúrája az egész térnek és a régi ház arculatának megfelelő.

Az egész térnek és a régi ház arcának is megfelelő.

Folyosó előtte

Folyosó utána

Kiknek köszönhetjük az átalakítást?

A belső tér átalakításáért Andrea Hylmarová és Marek Povolný tervezőknek lehetünk hálásak.