Kanapék 10% kedvezménnyel a KANAPE10 kóddal→*A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

Kanapék 10% kedvezménnyel a KANAPE10 kóddal→*A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

Pavel Vopařil: Olyan tartalmat szeretnénk létrehozni, amely szórakoztat, inspirál és segít

KATEŘINA CHOUROVÁ • JANUÁR 29

Nyolcadik évét ünnepli a Bonami. A kezdeti startupból mára már kinőtte magát. Ám alapértékeiben, mint a nyitottság, a kreativitás és a minőségre való törekvés, továbbra sem ismer kompromisszumot. Épp ellenkezőleg: A Bonami csapata folyamatosan erősíti ezeket az értékeket.

Hogy melyek voltak a legnagyobb kihívások az elmúlt években, és miért egyre fontosabb az offline és online világ összekapcsolása? Többek között ezeket a kérdéseket is megválaszolja Pavel Vopařil, a Bonami vezérigazgatója.

Minek köszönhető, hogy a Bonami eredeti startupos szellemisége fennmaradt egy ilyen méretű vállalat esetében is, mint amivé mára kinőtte magát?

Pavel: A világ és a piac gyorsan változik. Ha egy vállalat fenn akar maradni, akkor ehhez alkalmazkodnia kell. Például azzal, hogy folyamatosan új dolgokat tanul, új munkatársakkal gyarapodik, és megváltoztatja a struktúrát. De számunkra mindvégig fontos volt, hogy az alapelveink változatlanok maradjanak. Szerintem a Bonami nagyon jó ebben. Talán ennek köszönhetően tudta legyőzni a növekedés kockázati szakaszait vagy a személyi változásokat is.

Ön a vállalaton belül is a nyitottság híve. Rendszeresek például az “all hands” értekezletek, amelyeken az összes munkatárs részt vesz - persze most online formában. Ezeken a meetingeken a munkatársakkal olyan szenzitív adatokat is megoszt, mint a költségvetés vagy a forgalom. Ez elég rendhagyó. Miért fontos ez az Ön számára?

Pavel: Több okból is. Először is, a nyitottság növeli a kölcsönös bizalmat, nem szépítem a dolgokat, a potencionálisan érzékeny információkról is diskurzust folytatunk. Hiszek benne, hogy ez mindenikek a hasznára van, és bízok abban is, hogy ezek az információkat nem adják tovább.

Másodszor: ez lehetővé teszi a csapat számára annak megértését, hogy munkájuk hogyan hat a vállalat pénzügyi eredményeire és általános sikerére. A nap végén a pénzügyi sikeresség objektív kritérium annak megítélésére, hogy az ügyfelek mennyire elégedettek, és ezáltal mennyire jól végezzük a munkánkat. Ez aztán nagyobb biztonságot nyújt a vállalatnak és a benne lévő embereknek.

Harmadszor: A cégnél dolgozók nagyjából úgyis képben vannak a Bonami ügyeivel, így a túlzott titkolózás szerintem felesleges és hosszú távon nem vezet semmire.

Az online és az offline világ közötti különbségek egyre inkább elhomályosulnak. Aki jobban összeköti a két világot, az nyer.

Az elmúlt évek kiemelt témája nemcsak az anyagi fenntarthatóság, hanem a logisztika is. Hogyan reagál erre a tendenciára a Bonami működése?

Pavel: A választékot illetően egyértelműen növekvő igényt látunk a fenntartható termékek iránt, és természetesen ezt az irányt szeretnénk követni mi is a jövőben. A logisztikában is megtanulunk egyensúlyt találni a fenntarthatóság és az ügyfelek elégedettsége között.

Mondok egy példát: a tükrök csomagolása és szállítása. Ebben az esetben próbáljuk a lehető legkevesebb anyagot felhasználni a csomagoláshoz, ugyanakkor azt is garantáljuk, hogy a termék tökéletes állapotban érkezik a vásárlóhoz.

Ez az év sok vállalat számára fordulópont volt, alapvetően meg kellett változtatniuk működésüket, és minél inkább az online világhoz kellett igazodniuk. A Bonami azonban a kezdetektől fogva egy online platformra épült. Mégis van valami, amit válllatként tanultak ebben az időszakban?

Pavel: Igen, de mindez paradox módon felgyorsította a terjeszkedésünket a fizikai világban. Kiderült, hogy az online és az offline világ közötti különbségek egyre inkább elhomályosulnak. A hagyományos kereskedőknek nagy összegeket kell befektetniük a technológiába, az e-kereskedelem játékosainak pedig meg kell tanulniuk az offline világban dolgozni. Akinek sikerül jobban összekapcsolnia a két világot, az nyer.

Ezért tavaly a Bonamiban hat boltot nyitottunk Csehországban, és három országba (köztük Magyarországra) vezettük be a kiszállítást saját futárszolgálattal és a hozzá tartozó kiegészítő szolgáltatásokkal. Röviden: megpróbáljuk megtanulni, hogyan kínáljuk az ügyfeleknek mindkét világ legjavát.

A design termékek bemutatása - különösen az interneten keresztül - nagy kihívást jelenthet. Változott-e a vásárlók viszonyulása az online bútorvásárláshoz az elmúlt nyolc év alatt?

Pavel: Egyértelműen. Általában nagy elmozdulást tapasztalunk a kiskereskedelemben az online tér felé - ez alól a bútor sem kivétel. Igaz, hogy ez a szegmens ebben a tekintetben még gyerekcipőben jár, de a tendencia egyértelmű, amit a Bonami növekedése is bizonyít. De valóban nagy kihívás. Nekünk kiskereskedőknek az a feladatunk, hogy ezt megtanítsuk az ügyfeleknek.

A Bonamiban például 365 napot garantálunk az áruk indoklás nélküli visszaszolgáltatására, emellett további üzelteket tervezünk nyitni más országokban is, ahol az ügyfél személyesen megnézheti a termékeket, és folyamatosan új lehetőségeket keresünk az online bútorvásárlás megkönnyítésére.

A Bonami sok inspirációt nyújt a vásárlóinak. Várható ezen a téren valami változás, mondjuk új platformok bevezetése?

Pavel: Igen, a Bonami a jövőben két stratégiai lábon áll - termékek értékesítése, valamint szórakoztató, inspiráló tartalmak létrehozása, szakmai támogatás, a vásárlás megkönnyitése. Tavaly igyekeztünk fejleszteni a termékkínálatot, az elkövetkező években pedig inkább a tartalom létrehozására szeretnénk összpontosítani különféle platformokon.

A virtuális valóság jelentős segítség lehet az ügyfelek számára a választásban.

A következő lépés a könnyebb termékválasztás érdekében az úgynevezett tanácsadás lesz. Ezt hogy kell elképzelnünk?

Pavel: Egyszerűen, mint egy tájékozott eladóval történő beszélgetést, anélkül, hogy feltétlenül meg kellene vásárolni a terméket. Szeretnénk röviden elmagyarázni az ügyfeleknek, hogy milyen lehetőségek, anyagok, ár- és minőségi szintek vannak, illetve mire kell figyelni a döntések meghozatalakor, és milyen szempontot nem szabad alábecsülni.

Ezért az üzletekben az ügyfelek például megnézhetik a kanapék és lepedők összes anyagmintáját. Szeretnénk minél több információt felajánlani az ügyfélnek a döntéshez, mert úgy gondoljuk, hogy pont így járulhatunk hozzá a hosszú távú elégedettséghez.

Milyen lehetőségeket lát például a termékek virtuális valóságon keresztüli bemutatásában?

Pavel: Sok szó esik róla, és egyes vállalatok sokat fektetnek be ebbe a technológiába. Úgy gondolom, hogy ez a megoldás nagy segítség lehet a termékek online kiválasztásában. Meglátjuk, milyen gyorsan és hová fejlődik a virtuális valóság technológiája.

Mi volt eddig a legnagyobb kihívás az Ön számára a Bonaminál?

Pavel: Kettőt neveznék meg. Először is a jelenlegi erős és nagyszerű vállalati kultúra fenntartása. Nemcsak a vezérigazgató változott az elmúlt másfél évben, hanem a vállalat is jelentősen növekedett, és sok új embert vettünk fel, akiknek nagyon különböző hátterük van. Ugyanakkor a vállalkozás új fizikai síkra került azáltal, hogy a kollégák az év nagy részében csak a Google Meets-en keresztül látták egymást.

E körülmények mindegyike önmagában összetett kihívás lett volna. Különösen, hogy a Bonaminál ez mindössze egy éven belül következett be.

A második kihívás olyan ajánlatok meghatározása volt az ügyfelek számára, amellyel versenyképesek tudunk maradni, és a vásárlók vissza-visszatérnek hozzánk. Mindkettő kulcsfontosságú a Bonami hosszú távú túlélése szempontjából. Hiszem, hogy sikerrel fogunk járni.

Melyik lépést tartja a legbátrabbnak, és melyiket a legtanulságosabbnak?

Pavel: Amikor a Covid-járvány miatti félelem a tavalyi év elején kezdett hatással lenni a piacra, és az eladások csökkenni kezdtek, sokat gondolkodtam azon, hogy ne állítsuk-e le az összes beruházást, amíg a helyzet kedvezőbb nem lesz.

Szerencsére a csapatommal úgy döntöttünk, hogy nemcsak a termékkínálatunk drasztikus szélesítésébe és hat áruházunk megnyitásába fektetünk be, hanem három országban a Bonami Futárba is, és megkétszerezzük a raktárunk méretét és a raktáron lővő készlet mennyiségét, hogy ügyfeleink a lehető leghamarabb megkapják megrendeléseiket. Sok bátorság és pénz kellett ehhez a döntéshez, de a Bonami számára megérte.

És hogy mi volt a legtanulságosabb? Talán az, hogy mennyire fontos az erős vállalati kultúra és a nagyszerű csapat, mert akkor minden könnyebb és gyorsabb.

Szeretem az egyszerűséget az életben és az üzletben egyaránt. Az otthonomban is a letisztult skandináv stílus dominál.

És végül... milyen otthonban él a Bonami főnöke? Milyen stílust szeret?

Pavel: Szeretem az egyszerűséget az életben és az üzletben egyaránt. Az otthonomban is a letisztult skandináv stílus dominál. Természetesen a legtöbb darab a Bonamiból van, amelyekhez a designer kollégák segítettek kiválasztani a megfelelő kiegészítőket.