20% kedvezmény 80 000 Ft feletti rendelés esetén | Kedvezménykód: MINUSZ20 →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Íróasztalok

Szűrők és rendezés
Szín
Szélesség
Hosszúság
Akciók
Újdonságok
Szűrők és rendezés
155 termékből 48 lett látható

Hogyan válassz íróasztalt?

Munka, tanulás és játék - nem is kérdés, hogy mindenkinek szüksége van otthon egy jó íróasztalra. Mivel hosszú órákat töltünk el mellette, jó, ha megfontoltan választunk. Megmutatjuk, mi mindenre érdemes odafigyelni.

Az íróasztalok legfontosabb tulajdonságai

Az asztal magassága
Az íróasztalnak és számítógépasztalnak olyan magasnak kell lennie, hogy a térd, a csípő és a könyök derékszögben legyen ülés közben. A felnőtteknek való asztalok magassága leggyakrabban 65 és 80 cm között változik. Segítünk eldönteni, hogy milyen magas embernek milyen magas asztal az ideális:

  • Testmagasság 160–170 cm: kb. 65 cm asztalmagasság
  • Testmagasság 170–185 cm: 67–75 cm asztalmagasság
  • Testmagasság 185–200 cm: 75–80 cm asztalmagasság

Munkalap mérete
Az asztal méretét válaszd meg úgy, hogy mindennek legyen elegendő hely rajta, amire szükséged van, ugyanakkor maradjon elég hely a szabad mozgáshoz. A munkaasztal minimális mérete kb. 100 × 70 cm legyen. Egy ilyen méretű munkalap alatt már tárolófiókok is elférnek. A munkalapon helyet kell kapjon egy minőségi asztali lámpa is.

Természetesen a minimális méret nem vonatkozik a különféle összecsukható és falra szerelhető íróasztalokra, amelyek nagyon praktikusak a kisebb lakásokba.

Egyéb tartozékok
Hasznos lehet, ha az íróasztal beépített fiókokkal, állvánnyal és a vezetékeknek való nyílással is felszerelt.

A számítógépasztal kiválasztása extra figyelmet igényel

Számítógépasztalt keresel, és fontos, hogy elférjen rajta egy monitor is? Akkor az asztal kiválasztásakor kalkuláld bele azt is, hogy a kijelzőnek legalább 60 cm-re kell lennie a szemedtől. Az asztal mélysége ezért legyen legalább 70 cm. Ha klasszikus asztali számítógéped van, akkor gondold át azt is, hogy a földre teszed-e a gépet, vagy pedig olyan íróasztalt választasz, amin van eleve tartó a számítógépnek. A munkalapra is állíthatod a számítógéped, ekkor ennek megfelelő méretű asztalt válassz.

TIPP: Egy egész munkasarkot rendezel be magadnak? Akkor nézd meg az irodai székek kínálatát is!

Hova tedd az íróasztalt a lakásban?

Ideális esetben oda, ahonnan a természetes fény jön - vagyis az ablak alá. Ferdén helyezd el, úgy, hogy munka közben ne vessen zavaró árnyékot a könyököd vagy a hátad. Azt is gondold át, hogy a napsugarak az egyes napszakokban milyen visszaverődést produkálnak a monitoron.

Az ízléseden múlik, hogy az asztal valamelyik oldalát a fal mellé tolod-e, vagy jobban szereted, ha szabadon áll a térben. Ha a szoba nem megfelelő egy nagyméretű, téglalap alakú íróasztal vagy számítógépasztal elhelyezésére, akkor választhatsz sarok íróasztalt is.

 

Milyen anyagból készüljön az íróasztal?

A tömörfa íróasztalok a legnépszerűbbek, ugyanakkor a magas árkategóriát képviselik. Ezt követik a furnér és laminált asztalok, melyek leggyakrabban tölgy, kőris, bükk vagy dió dekorral kaphatók. Az utóbbi években a fém is népszerű, de nem mindenki kedveli a hidegebb tapintása miatt - ám fával kombinálva már nincs ez a probléma.

A legnépszerűbbek a fehér, a fekete és a szürke íróasztalok, amelyeket feldobhatsz színes kiegészítőkkel. Az íróasztal vagy számítógépasztal kiválasztásakor ne felejtsd el, hogy a világos asztal tágasabb hatásúvá teszi a teret. Olyan dekorációt válassz, ami harmonizál a szoba többi elemével.

TIPP: Ha fontos a belső tér egysége, válassz az asztalnak megfelelő stílussal és dekorral ellátott könyvszekrényt vagy polcot is a szobába.

Gyerek íróasztal kiválasztása

Tudjuk, hogy a gyerekek elsősorban látvány alapjánl választanak. Ezért esett a választásunk olyan gyerek íróasztalokra, amelyek nem csak minőségiek és praktikusak, de játékosak is. Nézd meg íróasztal kínálatunkat, melyben az óvodás és iskolás csemetéidnek is találsz megfelelő darabot.. A Bonaminál 3 féle gyerek íróasztalt kínálunk:

  • Fix magasságú gyerek íróasztal – Úgy válaszd meg az íróasztal magasságát, hogy a gyermek lába teli talppal leérjen a padlóra, amikor az asztalnál ül. Ezenkívül náluk is fontos, hogy ülés közben derékszögben behajlítva legyen a térdük és a könyökük.
  • Állítható méretű íróasztal – Ezeknek az asztaloknak a nagy előnye az, hogy alkalmazkodnak csemetéd növekedéséhez. Az asztal magasságát lehet beállítani, úgy, hogy egyre magasabbra tehető a munkalap. Ez praktikus és pénztárcakímélő megoldás, miközben csemetéd hosszú éveken át használhatja kedvenc íróasztalát.
  • Dönthető, állítható íróasztal – Nagyon praktikus asztal típus, mely biztosítja a megfelelő testtartást és kényelmet. Festéshez és egyéb kreatív tevékenységekhez is hasznos a dönthető munkalap miatt. Ezek a típusok gyakran állítható magasságúak is.

TIPP: Állítható méretű gyerek íróasztalt tervezel beszerezni? Válassz letisztult, semlegesebb kialakítású darabot, hogy gyermekednek kamaszként se legyen ellene kifogása.