Így készítsd fel vendégfogadásra a lakást (karácsonykor is)

A hideg, esős őszi napok beköszöntével egyre gyakrabban válik otthonunk a családi és baráti találkozók színterévé, hogy aztán karácsony körüli vendégcunamiban mindez kicsúcsosodjon. Hogyan készítsd elő a lakásod arra, hogy a vendégfogadás a lehető leggördülékenyebb legyen?

Nem tudunk tanácsot adni, hogy hogyan lehet diplomatikusan kezelni az ellenséges anyóst. Viszont van sok tippünk, amit ha bevetsz, vendégeid igazán otthonosan fogják érezni magad, akár csak egy vacsorára, akár több napra érkeznek hozzád látogatóba.

1. Ülőhelyek

Nem elég a kanapé egy nagyobb vendégseregnek, de nem akarsz újat venni csak az év végi vendégeskedések miatt?

Oldd meg stílusos puffok és jól hordozhazó székek segítségével, hogy mindenki le tudjon ülni a nappaliban. Amikor épp nincs tele vendégekkel a lakás, jól jönnek ezek a darabok az előszobában, az étkezőben vagy a hálóban.

2. Alvás

Éjszakára is maradnának a vendégek, de nincsen külön szoba nekik? Semmi gond, a nappalit pillanatok alatt remek vendégszobává alakíthatod. A Karup stílusos kanapéiból pár mozdulattal kényelmes franciaágyat varázsolhatsz. Futon matracain pedig mennyei élmény az alvás.

Tipp: Ha van már kanapéd, de idén még több vendég jönne egyszerre, akkor szerezz be néhány futon matracot. Jó aludni rajtuk, és ha nincs rájuk szükség, összecsukva fotelnek is tökéletesek.

3. Apró dolgok, nagy változás

Kettő vagy több éjszakára érkeznek a vendégek? Kedves gesztus, ha bekészítesz nekik egy szép üdvözlőcsomagot illatos szappannal, fürdőköpennyel, törölközővel, papuccsal és fogkrémmel. A vendégszobát pedig még hangulatosabbé teheted illatgyertyákkal, karácsonyi fényekkel és puha ágytakaróval.

Puha, kényelmes anyagú ágyneműhuzatot húzz fel, és legalább két különböző párnát készíts be, hogy a vendég eldönthesse, melyiken jobb neki aludni. A textilek rétegzése hangulatos megoldás, különösen télen. Jó fej dolog egy-két üres polccal vagy fiókkal várni a vendéget, ahova nyugodtan pakolhatja a cuccait.

4. Étkezőasztal ünnepre és hétköznapra

Az ünnepek központi színtere az étkezőasztal. Érdemes egy igazán minőségi, meghosszabbítható asztalra teríteni, ami mellett mindenki kényelmesen falatozhat és beszélgethet, az ünnepek után viszont összecsukva nem foglal sok helyet. Azt is jó tudni, hogy egy igazán kényelmes étkezőszék legalább 60 cm széles és 40 cm mély.

A megfelelő étkezőasztal kiválasztásához nézd meg további tippjeinket!

5. Praktikus padok

Nincs elég étkezőszéked, és nem akarsz évi egy-két alkalom miatt újakat vásárolni? Alternatív megoldásként vess be néhány stílusos padot és ülőkét. Kevés helyet foglalnak el, és a gyerekeknek is ideálisak.

És amellett, hogy praktikusak, igazán designos darabokat is találsz köztük!