1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezés1 750 Ft nekedKosár

Vendégségben a Bonami: Hangulatos otthon skandináv módra

Ki mondta, hogy a fekete-fehér enteriőröknek unalmasnak kell lenniük? Ez a kétszobás prágai lakás a bizonyíték arra, hogy akár néhány négyzetméter is tökéletes otthon lehet egy fiatal pár és édes macskájuk számára.

Inspirálódj kollégánk, Ksenia otthonából és rendezd be otthonod te is skandináv stílusban!

Helyszín
Prága

A lakás elrendezése
1+1

A lakás mérete
43 m²

Hány éve laksz itt és mióta rendezgeted a lakást?

A férjemmel körülbelül egy éve élünk itt és a lakás berendezése viszonylag gyorsan megtörtént. Mindent előre megrendeltem, így a költözés napján már csak a futárokat vártuk és a dobozokat pakoltuk ki.

Szeretném, ha jól érezném magam az otthonomban, ezért ügyelek arra, hogy a kiválasztott darabok jól működjenek együtt.
Milyen szempontok alapján választottad ki a bútorokat és a kiegészítőket?

Egy kis lakásban minden centi számít, így a tárolás, a funkcionalitás és az ár itt is nagy szerepet játszott. De természetesen a stílus is szempont volt. Szeretném jól érezni magam az otthonomban, ezért ügyelek arra, hogy az egyes darabok jól működjenek együtt.

A konyhában a fehér és a világos fa dominál, ami hozzájárul a helyiség légiességéhez.

A tengeri fűből készült tárolókosarak segítenek rendet tartani a polcokon.

Van olyan kedvenc tárgyad, ami minden költözéskor veled utazik?

A kávéfőzők mindig velem költöznek. (nevet) Amikor legutóbb költöztem, még mindig nem tudtam lemondani a pamutgallyakról. A férjem erre csak a fejét rázta. De én szeretem őket, akármennyibe is kerülnek. (nevet)

Hétvégén sok időt töltök a konyhában, imádok itt villásreggelit készíteni.
A lakásban hol szeretsz időt tölteni és miért?

Hétvégén sok időt töltök a konyhában, imádom a brunchot. Az előző lakásomban a konyha nem volt ilyen szép, ezért kávézókba jártunk villásreggelizni. De most már tényleg van otthon egy kávézóm. Végre. Ezért is élvezzük azokat a pillanatokat, amikor órákig itt ülhetünk egy jó kávé és étel mellett úgy, hogy nem kell sietni.

A konyhában van egy minimalista filteres kávékészlet is.

A különböző típusú székek az asztalnál elegánsnak tűnnek. Ksenia más-más dizájnt használt, amit ugyanazzal a színnel egységesített.

Hogyan jellemeznéd az otthonodat?

Skandináv stílusban rendeztem be, fekete, fehér és szürke árnyalatokban. Egyszerű és ésszerű. Minden dekorációnak van célja vagy funkciója.

Tartom magam az alapszabályhoz: három alapszínt választok, amiket aztán ki tudok egészíteni.
Követsz valamilyen szabályt a lakás berendezése közben?

Tartom magam az alapszabályhoz: három alapszínt választok, amiket aztán ki tudok egészíteni. Nálam ez a fekete, a szürke és a natúr. A skandináv stílus illik hozzám a legjobban, függetlenül attól, hogy trendi-e. A barátaim még gúnyolódnak is rajtam, amiért a lakásomat a macskám, Kobliha színsémája szerint rendezem be (nevet)

Az edényeknél a természetes anyagok dominálnak, úgy mint például a kerámia, a kőedények és az üveg.

Ksenie egy dombornyomó henger segítségével érdekes mintákat hozott létre.

Mi volt a legnagyobb kihívás eddig?

A legnagyobb kihívást a költségvetés és a férjem jelentette. Ő legszívesebben egyetlen fillért sem költene bútorokra (nevet). Így a problémát a költségvetés részletes megtervezésével, a darabok gondos kiválasztásával, majd átgondoltabb bemutatásával oldottam meg.

Néhány darabot úgy választottunk ki, hogy úgy gondoltuk, hogy azok a saját otthonunkba is illenek.
A költségvetésen kívül volt még valami, ami korlátozott titeket?

A tárgyak egy részét rögtön azzal a gondolattal választottuk ki, hogy azok a saját otthonunkba is illenének. Többnyire itt a Bonami darabjairól van szó. De kombináltuk őket olcsóbbakkal is, amelyeket várhatóan nem fogunk használni a jövőben.

Csak a legszükségesebbek maradnak a pulton - vágódeszkák, egy vízforraló és konyhai eszközök.

Bonami tippek a skandináv stílusú konyha berendezéséhez

 • A konyhaszekrények színét a helyiség méretének megfelelően válaszd ki. A kisebb helyiségekhez különösen jól illik a fehér, ami feldobja a helyiséget. Egy nagyobb és szellős konyhában viszont megengedhetsz magadnak sötétebb színeket is.
 • A skandináv stílusú konyhabútorok esetében ragaszkodj a letisztult és egyszerű vonalakhoz.
 • Ha a munkalap mögötti falak csempézésében gondolkodsz, összpontosíts a metró stílusú csempékre, amelyek klasszikusnak számítanak, és sosem öregszenek.
 • A munkapulton csak a legszükségesebbeket tartsd, vágódeszkát, vízforralót és esetleg egy állványt fakanalakkal.
 • Gondoskodj arról, hogy a szekrényekben sok tárolóhely legyen, ami a konyhaszervezőkkel együtt segítenek majd rendet tartani.
 • Ne feledkezz meg a természetes anyagokból készült kiegészítőkről sem! Tányéralátétekhez, edényekhez vagy dobozokhoz tökéletesek. Próbáld ki a vásznat, a fát, a kőedényt vagy a jutát!

A nappali alapvető színpalettája fekete, szürke és fehér.

Ksenia számára a kényelem és a hangulatos környezet az otthon szinonimája.

Két macska is osztozik a lakáson. Ez befolyásolt valamennyire a berendezés során?

Azt követően, hogy vettem egy drága takarót, amit a macskák egy hónapon belül széttéptek, csak vastagabb és rövidebb szálú szövetkellékeket és mosható szőnyegeket választottam. Azt is elfogadtam, hogy minden textil élettartama jelentősen függ a macskáink temperamentumától.

A puha takaró a kényelem szimbóluma
Mi nem hiányozhat az otthonodból?
Egy takaró a kanapén - az azonnali kényelem szimbóluma. És a kellemes világítás. A meleg világítást kedveljük, ezért a gyertyák és a lámpák elengedhetetlenek. Mivel a párom rajong a legújabb technológiákért, főként okos izzókat használunk. De vicces, amikor a Google-nak kiabálunk, hogy kapcsolja be őket helyettünk. (nevet)
Ksenie átgondoltan választja ki a dekorációt. A polcon lévő hímzés például a zárható lakások " műalkotása ". A fekete váza egy átfestett befőttesüveg.

Ksenie átgondoltan választja ki a dekorációt. A polcon lévő hímzés például a zárható lakások " műalkotása ". A fekete váza egy átfestett befőttesüveg.

Honnan merítesz ihletet?

Nem csak a lakberendezéssel foglalkozó Instagram-profilokból és YouTube-csatornákról merítek inspirációt, hanem a klasszikusokból is, az Architectural Digest vagy a Kinofolk könyvek formájában. És persze a Bonamiból, ez magától értetődő. (nevet)

Minden egyes darabon hetekig megszállottan gondolkodom.
Tudatosan vásárolsz, vagy az intuícióra hagyatkozol?

Hetekig megszállottan gondolkodom minden egyes darabon. Határozottan nem vagyok spontán vásárló, a megfontoltságra hagyatkozom.

Macskás lakásba is lehet szobanövényt venni. Csak olyanokat kell választani, amik nem mérgezőek.

Macskás lakásba is lehet szobanövényt venni. Csak olyanokat kell választani, amik nem mérgezőek.

Ksenia Istagram-fotói offline formátumba konvertálva szemet gyönyörködtető képgalériát alkottak a komód fölött.

Ksenia Istagram-fotói offline formátumba konvertálva szemet gyönyörködtető képgalériát alkottak a komód fölött.

Büszke vagy arra, hogy a tárgyak valamilyen élményhez vagy emlékhez kapcsolódnak?

A komód fölött hat fotó van a párommal közös utazásokról. Semleges tájképeket akartam, ugyanakkor olyasmit, ami számunkra jelentést hordoz. Ezért átnéztem az Instagramomat, kiválasztottam néhány fotót, és kinyomtattam őket fekete-fehérben.

Még az olcsóbb darabokból is össze lehet állítani egy olyan igényes életteret, ahol jól érzed magad.
Milyen tanácsot adnál azoknak, akik most rendezik be a lakásukat?

Ne mondd magadnak, hogy "Várok, amíg megveszem a saját lakásomat. Egyelőre a legolcsóbbat veszem meg, függetlenül attól, hogy megfelel-e". Mert még az olcsóbb darabokból is össze lehet állítani egy olyan igényes életteret, ami itt és most jól érzi magát.

A rövid szálú textilek különösen praktikusak, ha macskákkal élünk együtt.

Bonami tippek a skandináv stílusú nappali berendezéséhez

 • Egy skandináv stílusú nappalihoz először válassz egy három árnyalatból álló alap színpalettát. A neutrális és földszínek a legmegfelelőbbek.
 • Harmonikus benyomást érhetsz el, ha ragaszkodsz a 60:30:10 arányhoz a színek elosztásánál a térben.
 • A szoba feldobásához válassz fehér színű komódokat vagy asztalokat.
 • Válassz skandináv stílusú bútorokat, amelyeket az egyszerű formák és a természetes anyagok jellemeznek.
 • Használj spotvilágítást asztali és állólámpák formájában az egyes sarkok megvilágítására. Válaszd az izzók meleg fényét, ami segít a kikapcsolódásban.
 • Egy skandináv stílusú nappaliból nem hiányozhatnak a párnák, a takarók, a szőnyeg vagy a szőrme az otthonos érzéshez.
 • Válassz nagyon egyszerű vagy grafikus szövetmintákat, hogy feldobd a monokróm darabokat.
 • A dekoráció terén is ragaszkodj a skandináv stílushoz. Remekül fognak mutatni a minimalista, bekeretezett nyomatok, amelyeket lazán elhelyezhetsz egy polcon vagy komódon.

Ksenia a jól bevált hármas szabályt követte a komódon lévő csendélet kialakításakor.

A Kare Design finom Spaghetti fotelje a kényelme miatt népszerű.

Van kedvenced?

Kétségtelenül a Kare Design Spaghetti fotel. Ez egy csodálatos retro darab, és szuper kényelmes, még ha a látogatók gyakran nem is hiszik el először. Gyakran veszekszem rajta Koblival, aki szeret benne aludni.

Van valami, amit megváltoztatnál a lakásodban?

Ha nem albérlet lenne, akkor beépített szekrényeket és egy jobb ágyat vennék. A jó alvás elengedhetetlen. Ezért nem spóroltunk a minőségi matracon. És ez egy remek választás volt.

Egy viszonylag kis lakásban szükség volt arra, hogy a teret különböző funkcionális zónákra osszuk. Hogyan sikerült ezt elérni?

A szőnyeg elhelyezése a bejárati részen például segített vizuálisan elválasztani az "előszobát" a konyhától. A hálószobát egy könyvespolccal választottam el a nappalitól. Annak köszönhetően, hogy a lakás világos, a szoba mindkét részében sok fényt kapunk.

A hálószoba is a nappali része. A könyvespolc ezért nemcsak tárolóhelyként, hanem paravánként is szolgál.

Bonami tippek a skandináv stílusú hálószoba berendezéséhez

 • Egy skandináv stílusú hálószoba esetében ismét a színekre összpontosíts először. Különösen a barna árnyalatok bézzsel és fehérrel kombinálva nyugtató benyomást keltenek.
 • Kerüld a terjedelmes ágyakat, helyette válassz egyszerű, lehetőleg fából készült szerkezetet és minőségi matracot.
 • Hódolj a természetes anyagoknak a hálószobában. Míg az ágynemű különösen nyáron lesz hasznos, télen válassz pamutot vagy flanelt.
 • Mivel egy skandináv stílusú hálószobában a kényelem a lényeg, ne feledkezz meg a párnákról és a rétegezésről sem. Az ágytakaró mellett például szőrmével is beboríthatod az ágyat.
 • Kerüld a felesleges porfogókat, helyette nyúlj illatgyertyákhoz, amelyek elősegítik a test és a lélek ellazulását.

A nappaliban található egy munkaterület.

Az íróasztal elhelyezése az ablak közelében biztosította a sok napfényt.

Mi nem hiányozhat álmaid otthonából?

A coviddal töltött elmúlt néhány évet figyelembe véve, abszolút szükségesnek tartom, hogy legyen egy dolgozósarok a lakásban. Valójában hiányoltam, amikor visszatértem az irodába. Sokkal kényelmesebb és nagyobb képernyőm van itthon.

Figyelembe véve az elmúlt néhány évet a coviddal, úgy vélem, hogy a lakásban lévő dolgozósarok elengedhetetlenül szükséges.
Nehéz volt a nappaliban is elhelyezni egy otthoni irodát?

Nem mi vagyunk biztosan az elsők és az utolsók, akik így csinálják, de szándékosan van egy íróasztalunk képernyővel a kanapéval szemben. Ezt használjuk a tévé helyett, és filmeket nézünk rajta, amolyan kettő az egyben.

A jegyzetfüzetek és a tervezők nélkülözhetetlen eszközök a munkafeladatok ütemezéséhez.

Ha korlátlan költségvetéssel rendelkeznél, mit szereznél be a lakásodba?

Mindent a Emka márka kínálatából-, szeretem a retro stílusukat lekerekített sarkokkal és kerek lábakkal. A saját lakásomba pedig egy újrahasznosított bőrkanapét szeretnék a Scandic-tól. Nemcsak szép, de a karbantartás szempontjából is praktikusabb.

Fordítva: ha kevés pénz állna rendelkezésedre a nappalid berendezésére, mibe fektetnél? Min spórolnál?
Mindenképpen a kanapén. Ez a nappali központja, itt ül a család, itt ülnek a látogatók, és itt alszanak a macskák.
Ahhoz, hogy lásd, hogy a darabok illeszkednek-e egymáshoz, használj powerpoint prezentációt.
További tippek Ksenia-tól az albérletek berendezéséről

 • Ne csak arra gondolj, hogy maguk a darabok szépek-e, hanem arra is, hogy összeillenek-e. Készíts egy moodboardot egy powerpoint prezentáció segítségével, és illessz be fotókat a kiválasztott darabokról. Már ez is feltárja az esetleges hibákat.
 • Ne halogasd későbbre a szép otthont - még az olcsóbb darabokból is lehet valami egyedit varázsolni.
 • Ne félj befektetni jó minőségű bútorokba. Nap mint nap használod, akárcsak a mobiltelefonodat, amit szintén általában gondosan választasz ki.
 • Ha macskákkal élsz együtt, válassz nehéz vázákat és dekorációkat. A macskák nem fogják olyan könnyen felborítani őket.

Még több inspiráció