Smuczer Hanna már kisgyerekként szeretett a konyhában sürögni-forogni. E szenvedély végérvényesen az egyetemi évek alatt kapta el, így néprajz-történelem szakos diplomája után is maradt a sütemények mellett. Nevét viselő weboldalán és instagram oldalán osztja meg tapasztalatait és bevált receptjeit.
Most három ínycsiklandó süti receptjét hozta el nektek. Próbáljátok ki őket otthon!
Tészta:
• 100 g BL55 búzafinomliszt
• 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
• 1/3 kávéskanál só
• 35 g porcukor
• 35 g vaj / margarin
• 145 ml tej
• 13 g friss élesztő
• 1 tojás (fele a tésztába, fele a kenéshez)
Töltelék:
• 80 g aprított pisztácia
• 40-50 g porcukor
• 35-40 ml étolaj
Locsoláshoz:
• 50 ml langyos tej
• 1 csomag vaníliás cukor
Kávéhabkrém:
• 150 ml tej
• 50 g kristálycukor
• 100 ml víz
• 3 kávéskanál instant kávé
• 1 egész tojás
• 16 g étkezési keményítő
• 25 g vaj
• 1 csipet só
• + 100 ml habtejszín
• + 1 evőkanál kristálycukor
1. Langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, kis porcukorral elkeverve felfuttatjuk. A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral és a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, jöhet bele a vaj, a kicsit felvert egész tojás fele és a felfutott élesztő. Fényes, egyenletes tésztát dagasztunk. Letakarjuk, duplájára kelesztjük 40-45 perc alatt.
2. A tésztát átgyúrjuk és 30×40 cm-esre kinyújtjuk. A töltelékhez a pisztáciát késes aprítóban a porcukorral összeaprítjuk. A tésztát olajjal kenjük, pisztáciás porcukorral szórjuk. A rövidebbik oldalától kezdve feltekerjük, így lesz sok tekerés a csigában.
3. A csigahengert 8 db egyforma szeletre vágjuk és kivajazott piteformába tesszük és letakarva kelni hagyjuk 40-45 percig. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (alsó-felső), a csigákat lekenjük a meghagyott tojással és 35 percig sütjük. Ekkor rálocsoljuk a langyos tejben elkevert vaníliás cukrot és 10 percig sütjük.
4. A kávékrémhez a tejet a kristálycukorral melegíteni kezdjük. A tojást kikeverjük az étkezési keményítővel, majd amikor már meleg a tej, kivéve belőle egy merőkanállal a tojásos részhez merjük, kiegyenlítjük a hőmérsékletkülönbséget. Elkeverjük, majd a tűzön lévő tejes részhez öntjük és folyamatosan keverve, közepes lángon összesűrítjük. Az első felbugyogásról számítva 1-2 percig folyamatosan kevergetjük.
5. Végül levesszük a tűzről és hozzákeverjük a vajat és a csipet sót. Áttesszük egy tálba, közvetlenül a tetejére frissen tartó fóliát simítunk, kihűtjük és hűtőbe tesszük felhasználásig.
6. A jól behűtött habtejszínt a kristálycukorral habbá verjük és finoman összeforgatjuk az előzetesen krémesre átkevert kávékrémmel.
Tészta:
• 235 g teljes kiőrlésű búzaliszt
• 90 g BL55 búzafinomliszt
• 1/2 kávéskanál só
• 1 evőkanál őrölt kardamom
• 65 g kristálycukor
• 100 g puha vaj / margarin
• 1 tojás + 1 a tészta sütés előtti lekenéshez
• 125 ml tej
• 22 g friss élesztő
Török mogyorós töltelék:
• 100 g pörkölt török mogyoró
• 20 g kristálycukor
• 50 g tej
• 1 csipet só
Kardamomos habtejszín:
• 200 ml habtejszín
• 1 csipet só
• 1 evőkanál kristálycukor
• 1 csomag habfixáló
• 1 kávéskanál őrölt kardamom
1. Langyos tejbe belemorzsoljuk a friss élesztőt, elkeverjük egy teáskanál kristálycukorral és egy teáskanál liszttel, majd 5-7 perc alatt felfuttatjuk. A liszteket a sóval, a kristálycukorral és a kardamommal elkeverjük és elmorzsoljuk benne a puha vajat. Beleütjük a tojást, ráöntjük a közben felfutott élesztőt, összegyúrjuk és deszkán szép egyenletes tésztává dagasztjuk, majd letakarva 30-40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
2. A megkelt tésztát 9 db egyenlő részre osztjuk, átgyúrjuk, a tésztadarabokat gömbölyítjük és sütőpapírozott tepsin 50-60 percig kelesztjük. Közvetlenül sütés előtt lekenjük őket villával kicsit felvert egész tojással. Előmelegített 200 fokos alsó-felső sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Figyeljük közben, mert a sütési idő mindenkinél kicsit másképp alakul.
3. A töltelékhez a török mogyorót 200 fokos sütőben 10-12 perc alatt megpörköljük addig, amíg a héja szép repedezett nem lesz. Kihűtjük és késes aprítóban apróra őröljük a kristálycukorral és a csipet sóval. Amikor már látjuk, hogy ez aztán már nem lesz apróbb, 2-3 adagban hozzáadjuk a tejet. A krémet felhasználásig hűtőbe tesszük.
4. A tejszínhabhoz a kristálycukrot elkeverjük egy csipet sóval, a habfixálóval és a behűtött habtejszínhez öntjük, amit egy magas falú edénybe (a shakeremben szoktam) alacsony fokozaton elkezdünk habbá verni, majd fokozatosan magasabbra kapcsolunk. Hozzáadjuk a kardamomot és kemény habbá verjük. Csillagcsöves habzsákba töltjük.
5. A bucik tetejébe ollóval háromszöget vágunk, belsejüket kitágítjuk, kivájjuk, kiszedjük a bendőjüket, hogy a mogyorókrémet bele tudjuk tölteni. A bucik belsejébe eloszlatjuk a mogyorókrémet. Mindegyik buciba körülbelül 1,5 teáskanál mogyorókrémet teszünk, ujjunkkal jól belenyomkodjuk, majd a habtejszínnel nyomunk rá egy-két szép nagy tömör kört. A háromszögeknek lényegében csak a pirult héjas tetejét tesszük rá, a tésztabendőt leszedjük róluk, így illesztjük a tetejére, végül porcukorral szórjuk.
"Imádom más kultúrák finomságait, ízeit megkóstolni, és megismerni a hozzájuk kapcsolódó történeteket, ezért az utazásaink során előtérbe helyezzük a pékségek és cukrászdák meglátogatását. A közösségi média is egy óriási kreatív tér, emellett könyvek, dokumentumfilmek és sütős-főzős külföldi műsorok szoktak inspirálni."