15% kedvezmény mindenre a BIRTHDAY15 kóddal→ *A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

15% kedvezmény mindenre a BIRTHDAY15 kóddal→ *A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

Bevált tippek a gyerekszoba rendben tartásához

Karolína Fardová
Karolína Fardová
Bonami Blogger

A gyerekszoba az a helyiség, ahol mindig történik valami, legyen szó játékról vagy alkotásról. Nem csoda, hogy a szobával járó pakolás és munka gyakran már túl soknak tűnik. Ennek ellenére rengeteg trükk és praktika létezik, amikkel a gyerekszobát rendben tarthatjuk és megakadályozhatjuk, hogy a gyerekek pakolással töltsék a napot.

Ezúttal egy lengyel blogger, Dominika segítségét kértük, aki aranyos tárolókosarakkal és dobozokkal varázsolt rendet két kislánya szobájában. Kíváncsi vagy a tippjeire? Olvass tovább!

A gyerekszoba nagytakarítása

Évente egyszer szervezz nagyakarítást a gyerekekkel! Ha a takarítást tényleg "a padlótól felfelé" akarod végezni, inspirálódj Marie Kondo takarítómágus módszeréből, aki az összes játékot, ruhát, könyvet és egyéb kelléket egy kupacba rakja a szoba közepén. Ezután a kicsikkel együtt válogassátok őket két kupacba. Azokat, amiket meg akar tartani, és azokat, amik nem érdeklik, időközben tönkrementek vagy fontos alkatrészek hiányoznak belőlük.

A kisebb vagy sérült ruhákat azonnal tedd a második kupacba. Néhányat egyenesen a szemétbe dobhatsz, másokat továbbküldhetsz - esetleg jótékonysági célra, ha jó állapotban vannak. Soha ne dobj ki játékot gyermeked tudta nélkül.

Játékok szortírozása és tárolása

• A játékokat és tárgyakat először kategóriák szerint válogasd szét - építőelemek, babák, rajz- és művészeti kellékek, társasjátékok, iskolai felszerelések.

• Ezután helyezd a kategóriákat kisebb vagy nagyobb játék dobozokba, amiken címkék vagy - kisebb gyerekek esetében - képek vannak.

• Ideális esetben a tárolódobozt, dobozt, kosarat vagy játéktáskát a gyermek egyszerűen közvetlenül a játszótérre viheti, felveheti a szétszórt játékokat, és visszateheti a dobozt a helyére. A dobozok ezért nem lehetnek túl nagyok és nehezek. Alternatívaként választhatsz egy gurulós ládát vagy játék dobozt is.

• A papírzacskók és a szövetkosarak könnyűek és könnyen hordozhatóak, plüssjátékok számára például tökéletesek.

• A ruhákat ne a komódokba, hanem a Marie Kondo-módszerrel fiókokba rakd. Ha polcokon tárolod, szerezz be dobozokat, amikben egymásra pakolhatod, mielőtt a polcra helyezed.

Mi a helyzet kis gyerekszoba esetén?

• Ha kis térrel küzdesz, gondolkodj függőlegesen a szoba berendezésénél.

• A gyermek fali polcok kiválóan alkalmasak a könyvek tárolására, valamint a kedvenc játékok kiállítására. Ráadásul, ha szórakoztató formában vannak elrendezve, az már bónusz.

• Az emeletes ágyak felszabadítják a szükséges helyet az íróasztal vagy a játék számára.

• Az ágy alatti fiókok szintén nagyszerűek a szükséges dolgok tárolására, ilyenek például a szezonális ruhák.

A rend fenntartása

• Helyezz a falra akasztókat, hogy az éppen hordott ruhákat vagy a hátizsákot közvetlenül a szoba bejáratánál felakaszthassa. Így, amikor a gyerekek megérkeznek, automatikusan lesz hova tenniük a dolgokat, amik egyébként 100%-ban a padlón végzik.

• Tartsd tisztán a gyermekek komódjainak és szekrényeinek felületét! A szoba így sokkal rendezettebb és harmonikusabb benyomást kelt.

• A leejtett játékok villámgyors elpakolásához ideális segítség egy fedeles, dizájnos kosár vagy doboz. A fedelének köszönhetően bármi "nem esztétikusat" elrejthetsz benne, és nem fog porosodni sem.

• A jól bevetett ágy is nagyban hozzájárul az összbenyomáshoz. Csökkentsd a plüssállatok vagy könyvek számát, amik közvetlenül az ágyon foglalják el a helyet. Nemcsak gyermeked fog jobban aludni, de az ágyat is könnyebb lesz bevetni.

Bonami tipp

A rendszer betartása alapvető fontosságú a nagy és a rendezett takarítás során. A gyermekek igényei villámgyorsan változnak, ezért érdemes évente legalább egyszer közösen átnézni és átválogatni a holmikat. Akár hagyományt is csinálhatsz belőle karácsony előtt, vagy mindig a gyermeked születésnapja előtti héten kezdheted el a takarítást.

Még több inspiráció