Vásárlásodra most 8 000 Ft vagy 30 000 Ft kedvezmény | Spórolj most →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

DIY kiságyforgó készítése filcből, faszerkezettel

Eva Kovářová · 2021 április 20.

Alkoss velünk egy tündéri kiságyforgót a picidnek a babaágy fölé! Megmutatjuk azt is, hogyan készíts hozzá faszerkezetet, és hogyan tedd fel rá a filcből készített felhőket.

Hogyan készíts faszerkezetet a kiságyforgóhoz?

Amire szükséged lesz:

• Fa elemek – 2x2 cm-es rúdból egy 75 és egy 45 cm-es hosszúságú és 2 db 22 cm hosszú 6 x 0,8 cm-es farúd

• A rögzítéshez - 2 db 4 cm hosszú, süllyesztett fejű M6 csavar, 3 db süllyesztett fejű, 5 cm hosszú M6 csavar, 4 db 2 cm átmérőjű M6 alátét, 1 db 1,2 cm átmérőjű M6 alátét, 3 db M6 szárnyas anyacsavar, 2 db hatszög alakú M6 anyacsavar, és 1 db kampós csavar.

• Szerszámok - fűrész, fúró, csavarhúzó, csiszolópapír.

Elkészítés lépésről lépésre:

1. Először vágd a kívánt méretre az összes fa elemet, majd csiszold le az éleket és fúrd ki a lyukakat a csavaroknak a fenti képen látható módon. Ügyelj a hosszabb rúd azon furatára, amely nem látható a fotón, mert a felülettel párhuzamosan van belefúrva a lyuk.

2. A rövidebb farúd végébe tedd a kampós csavart (vagy egy szemes csavart)

3. Ezután erősíts egy fatáblát a hosszabb rúdhoz 4 furattal, két csavarral, alátétekkel és anyacsavarokkal.

4. Majd csavarozd egymáshoz a hosszabb és rövidebb rudakat. Szárnyas anyacsavart használj!

5. Itt az ideje, hogy kitaláljuk, hogyan lehet a szerkezetet rögzíteni a kiságyhoz. Csavard rá a faszerkezetet a második sínre, és zárd le ismét szárnyas anyákkal, amelyek fúrás nélkül rögzítik az egész szerkezetet a kiságyhoz. Az anyák kifelé mutatnak, a csavarfejek pedig a gyermekágy belsejében helyezkednek el.

Így készíts filc kiságyforgót a babaágy fölé

Itt az idő, hogy elkészítsd magát a kiságyforgót. Jó ötlet például puha gyapjúfilcből elkészíteni, szürke és fehér színekben. Ez a kombináció nagyon jól mutat ezzel az elbűvölő párnával és egy stílusos rácsvédővel.

Amire szükséged lesz:

• 2 db 10/10 mm-es, 32 cm farúd, lyukakkal a végén,

• szemes csavar,

• nemezgyapjú (filc) a felhőkhöz,

• zenedobozzal is feldobhatod a babaforgót,

• töltőanyagnak üreges szálak,

• nejlon, tű, cérna.

Kiságyforgó lépésről lépésre:

1. Rajzold le a felhőformát papírra, vágd ki a sablont, majd tedd rá a nemezlapra. Rajzold körbe, és vágd ki. Készíts összesen 10 darab felhőt nemezből!

2. Varrj össze 2-2 darab felhőt kézzel vagy géppel. Egy kis darabon ne varrd még össze, ezen keresztül fordítsd ki őket azért, hogy ne látszódjon a varrás. Tölsd meg a felhőket a tömőanyaggal, majd egy láthatatlan öltéssel varrd be a lyukat.

3. Minden felhőhöz vágj ki 6 esőcseppet nemezből. Egy cérnára fűzz fel 2 cseppet, és minden felhőre varrj rá 3 db kétcseppes cérnadarabot.

Fontos! A kiságyforgó olyan kisbabáknak készül, akik még csak nézik. Amikor a baba már aktívabban mozogni kezd, tartsd szemmel, nehogy leszedjen, és a szájába vegyen róla egy-két cseppet.

További tippek a kiságyforgóhoz és a babaágy dekorálásához:

• Ha nincs filclapod, használs sima papírt. A felhők mellett különféle állatokat, madarakat vagy geometriai alakzatokat is kivághatsz belőle.

• Ha mégis valami puhább anyagból szeretnél kiságyforgót, készíts gyapjúfonalból pomponokat. Rövidáru üzletekben készen is beszerezheted őket.

• Különféle gyönygyöket, tollakat, origami figurákat és horgolt dísztárgyakat is felhasználhatsz a babaforgóhoz. Arra figyelj, hogy könnyű anyagokat használj, és biztonságosan függeszd fel őket.

A kiságyforgó elkészítési útmutatóját az építész, blogger és édesanya, Eva Kovářová készítette. Minimalista ötleteit a Gathermoments Instagram oldalon követheted.