Skandináv stílusú otthon akár 20% kedvezménnyel | Spórolj még ma →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Egy fürdőszoba új arca: Egyszerű, látványos és olcsó felújítás vinylcsempék segítségével

Szeretnél új életet lehelni a fürdőszobádba? Nem szükséges drasztikus vagy drága megoldáshoz folyamodnod. Még akkor sem, ha magát a padlót szeretnéd lecserélni.
Izabela Perez Harriette blogger néhány év után unalmasnak találta a régi padlót, ezért úgy döntött, hogy az egyszerű, krémszínű csempéket élénk, mintás felületre cseréli le. A vinyl matricás módszernek köszönhetően mindez néhány óra kérdése volt, ráadásul vagyonokat sem kellett költeni rá.
Most megtudhatjuk Izabelától, hogy mennyire volt nehéz a matricák felvitele, és hogy hónapok múlva mennyire bizonyult tartós megoldásnak.

Nehéz volt felhelyezni a matricákat?

A vinyl matricák alkalmazása nagyon egyszerű. Fontos azonban az egész folyamat megfelelő előkészítése és megtervezése. A felület alapos tisztítása, a csempék ragasztás előtti elhelyezése és a megfelelő eszközök kiválasztása jelentősen megkönnyíti a munkát. A matricákat óvatosan kell felhelyezni a már meglévő csempékre.

Mennyi időre volt szükség a munkához?

Négy órán át tartott a matricák felvitele a fürdőszoba padlójára. De kalkuláljuk bele, hogy körülbelül másfél óránként szünetet tartottam, hogy megetessem a kisbabámat, és az idősebb fiam is folyton fölébredt közben.

Az átalakítás előtt

Az átalakítás után

Mire kell figyelni a vinyl matricák felvitele során?

Mint említettem, a legfontosabb az, hogy alaposan zsírtalanítsuk a felületet. Ellenkező esetben a matricák idővel elkezdenek feljönni. Szintén nem tanácsos megpróbálni a matricákat kinyújtani a felragasztás során. Idővel visszatérnek eredeti méretükhöz, és hézagok keletkeznek közöttük.
Van egy olyan érzésem, hogy a férjemmel túl makacsok voltunk, amikor spatulával simítgattuk a matricákat, és kissé megnyújtottuk őket. Egy idő után azonban korábbi méretükre zsugorodtak. Ezért ma már inkább csak egy pamutszövetet használnék kisimításukhoz, és a spatulával csak rásegítenék.

Szükség van a technikához valamilyen speciális eszközre?

A felület tisztításához és zsírtalanításához ecetre vagy benzinre van szükség, a matricák simításához pedig egy pamutszövetre és egy spatulára. Emellett nem árt, ha vonalzó, ceruza, olló és tapétakés is kéznél van a matricák szerkesztéséhez. Bármelyik hobbipiacon vagy az interneten is megvásárolhatóak, nincs szó drága és elérhetetlen felszerelésekről.
A legfontosabb, hogy ne becsüljük le az előkészületeket, és alaposan tisztítsuk meg a felületet a matricák felhelyezéséhez.

A matricapadló azonnal bejárható a felragasztás után, vagy várnunk kell vele?

Ragasztás után azonnal járhatunk rajta. Viszont a hosszú fürdőt eleinte helyettesítsük gyors zuhannyal, hogy megakadályozzuk a túlzott nedvesedést.

Szükséges a vinylcsempék karbantartása? Szükség van valamilyen különleges kezelésre?

Mindenképp megemlíteném, hogy a mintás vinylcsempéknek köszönhetően kényelmesebb a fürdőszoba tisztán tartása. A korábbi világos, egyszínű csempéken minden szennyeződés azonnal látható volt.
Ez persze nem jelenti azt, hogy azóta nem kell rendszeresen tisztítanom, viszont már nem szükséges naponta csinálnom. Csak néhány naponta áttörlöm a padlót nedves törlővel vagy ronggyal, mosószer használata nélkül. A karbantartás nagyon egyszerű.
Próbálom korlátozni az erős vegyszerek használatát. Természetesen néha használok rá tisztítószert, de kerülöm az erős klórtartalmú szereket, mert félek, hogy károsítják a csempe felületét.
Míg a fehér csempéken minden folt látható volt, most észre sem fogod őket venni.

Több hónapos használat után is elégedett vagy a vinylcsempéiddel?

Őszintén szólva aggódtam, hogy a padló idővel lekopik majd. De semmi ilyesmi nem történt. Két kisfiú és a padló intenzív használata elegendő stresszteszt volt. Nem volt szükség külön kezelésre.
A hagyományos padlóhoz képest több előnye is van: csúszásgátló, melegebb és kellemesebb tapintású.
Az egyetlen hátrány néhány kicsi hézag, amelyeket a burkolólapokra való simításkor jöttek létre. Viszont mivel az eredeti csempéink bézs színűek voltak, ezek a milliméteres rések szerencsére nem annyira észrevehetőek, és nem befolyásolják az összhatást.

És végül - nem fontolgatod, hogy más helyiségekben is használod őket?

Valószínűleg félnék ezeket a csempéket használni a konyhában, ahol nagyobb terhelésnek lehetnek kitéve. Forró szósz ömlik ki, leeshet a kés és egyéb balesetek történhetnek. De minden más helyiségben el tudom képzelni a használatukat.

Hogyan vidd fel a matricákat?

Amire szükséged lesz:
matricák, ecet vagy benzin, pamutrongy, tapéta spatula, vonalzó, olló, ceruza, tapétakés
Folyamat:
Miután alaposan megtisztítottad a felületet, távolítsd el a fóliát a matricáról, és óvatosan vidd fel a sima és tiszta felületre! A felragasztott vinylcsempét simítsd át egy tiszta ruhával!
Használhatod más típusú felületekre is, nemcsak csempékre. Fontos, hogy a ragasztandó terület sima és tiszta legyen.
A matrica melegítéssel nagyon könnyen eltávolítható. Emiatt azonban sajnos nem alkalmas padlófűtéses lakásban.