Mid Season Sale: Akár -50% →A 15%-os kedvezmény a Bonami Boltban a már leárazott és megjelölt termékeken kívül mindenre érvényes.

Mid Season Sale: Akár -50% →A 15%-os kedvezmény a Bonami Boltban a már leárazott és megjelölt termékeken kívül mindenre érvényes.

Előtte-utána: Egy elhanyagolt ház új élete

Az alábbi projekt a Bonami támogatásával készült, a cseh Prima televízió számára. Az “Álomépítők” c. műsorban lakberendezők nehéz sorsú családok otthonait változtatják át.

Danának már a gyerekkora sem indult könnyen: mivel szülei süketnémák, az előző rendszer idején egy speciális iskolába került. A sors azonban úgy hozta, hogy erőszak és számos csalódás által még sok próbatétel elé álljon. Talán éppen a komor ház átalakítása Jaroslava Hájková és Hana Šmejkalová tervezőkkel lesz az, ami által egy egészen új életet kezdhet.

Nehéz sors és sivár megélhetés

Dana egyedülálló anyaként tizenegy éves kislányával, Terezka-val süketnéma szülei régi házában élt, gyakorlatilag mélyszegénységben. Terezka soha nem találkozott az apjával, aki évekkel ezelőtt abortuszra akarta kényszeríteni édesanyját, Danát. Az orvosok lebeszélték a beavatkozásról, és támogatták döntését, miszerint meg szeretné tartani a babát.

A házban minden eredeti volt - beleértve a régi alumínium elektromos vezetékeket és a régi konyhát is. Csak egy szobát foglaltak el, ami nappaliként, hálószobaként és gyerekszobaként szolgált.

Konyha "előtte" és "utána"

Nappali hálószobával

Bár a lakás alaprajza nem praktikus, hiszen minden szoba átjárható, a tervezők úgy döntöttek, hogy nem avatkoznak bele a tartószerkezetbe. Megtervezték Dana saját hálósarkát, amit polcokkal választottak el a nappali többi részétől, ennek köszönhetően létrejött a privát szféra.

Nappali, egyben hálószoba "előtte" és "utána":

Terezka szobája

A kis Terezkának is több nehézséggel kellett már szembenéznie. Zaklatás miatt nemrég iskolát kellett váltania. Meg kell szoknia a glutén- és laktózmentes étrendet, de mivel a speciális alapanyagok drágábbak, ez nem fér bele a szűkös családi költségvetésbe.

Terezka fogorvos szeretne lenni. Reméljük, hogy egy igazi otthon teremtése segít a családnak abban, hogy életüket a helyes irányba tereljék, és minden szerencsétlen eseményt maguk mögött hagyjanak.

A belső tér átalakításáért Jaroslava Hájková és Hana Šmejkalová tervezők feleltek.