15% kedvezmény mindenre a BIRTHDAY15 kóddal→ *A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

15% kedvezmény mindenre a BIRTHDAY15 kóddal→ *A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

Előtte-utána: Egy százéves lakás új élete

Kateřina Chourová
Kateřina Chourová
Bonami Blogger

Az alábbi projekt a Bonami támogatásával készült, a cseh Prima televízió számára. Az “Álomépítők” c. műsorban lakberendezők nehéz sorsú családok otthonait változtatják át.

Anna és Tomas története sok évvel ezelőtt kezdődött. Találkoztak, egymásba szerettek, és úgy döntöttek, hogy családot alapítanak. Vettek egy kis házat az erdő mellett, és várták a közös jövőt.

Azonban hat hónappal kislányuk születése után az orvosok a kis Annánál egy ritka betegséget diagnosztizáltak, ami miatt folyamatos ápolásra szorult. Ezért a ház Anna igényeihez való igazítása nagy segítség a családnak.

A ház átalakítása Andrea Hylman és Mark Povolny tervezőknek köszönhető.

Első helyen: kiváló közlekedés

Amikor a házaspár megvásárolt egy közel százéves múlttal rendelkező, felújított házat, még nem gondolták, hogy egy nap azt majd lányuk igényeihez kell majd igazítaniuk. Az egye szobák padlójának magasságkülönbségei miatt Anna nehezen tudott közlekedni kerekesszékkel.

A család ezen mindenképp szeretett volna változtatni. Remélték, hogy a tervezők segíteni tudnak ebben és terveznek egy olyan belső teret, ami nem csak kerekesszék barát, de praktikus és otthonos is. .

Az előszoba, a fürdőszoba és a nappalival összekötött konyha ezért jelentős változásokon ment keresztül. A tervezők úgy tervezték meg a teret, hogy megkönnyítsék egy nehéz sorsú fiatal család életét, miközben tiszteletben tartották a régi ház hangulatát.

Nappali előtte

Nappali utána

Elegáns és tágas tér

A tervezők a bézs színt választották a belső tér domináns színének, amit fehér, aranyozott részletek és világos fa egészít ki. Mivel a bútorok, a kiegészítők és a lámpa kiválasztásakor a tiszta vonalakhoz és a minimalista designhoz ragaszkodtak, a szoba légiesnek és kifinomultnak tűnik.

A praktikumhoz az is hozzátett, hogy a szobában elhelyeztek egy TV-állványt, így elválasztva a nappalit az étkezőtől.

Mivel a család a legtöbb időt a nappaliban és az étkezőben tölti, a tervezők egy játszósarkot is megálmodtak Anna számára. A szoba sarkában lévő összecsukható házikó kényelmesen elrejthet egy padot és egy játékdobozt.

Modern konyha hangulatos étkezővel

A tervezők a konyhaszekrények esetében is a mértékletesség útját követték. Így a fényes bézs ajtók, a fehér munkalapok és a beépített készülékek kombinációja mellett döntöttek. A fekete lakkozott fogantyúk és az okosan kialakított tárolóhelyek szintén hozzájárultak a modern megjelenéshez.

Mivel a tervezők az étkezőt a nappalival szemben helyezték el, több ülőhelyet lehetett az asztal köré állítani. A bézs színű, kárpitozott székekhez egy egyszerű, szőrmés fapadot adtak, ami az egész ülőhelyet otthonossá és meleggé tette, miközben a ház évszázados történelmére is utalt.

Az elegáns enteriőrhöz hozzájárultak a könnyű anyagból készült hosszú, fehér függönyök is, amik úgy biztosítottak magánszférát a család számára, hogy közben rengeteg fényt engedtek be a szobába.

Konyha előtte

Konyha utána

Kifinomult tárolási megoldások

A következő fontos lépés a tervezők számára az volt, hogy a fürdőszobát Anna igényeihez igazítsák. Ezért a szokásos szaniterek mellett egy tágas zuhanykabin is helyet kapott, amiben egy kis szék is elfér.

A fürdőszoba letisztult megjelenése érdekében a tervezők a mosógépet és a szárítógépet a szekrénybe rejtették.

Az előszoba átalakításakor arra is figyeltek, hogy sok tárolóhelyet biztosítsanak, mindeközben mégis szellős maradjon a tér. Ezt egy tükörrel és letisztult bútorokkal - szekrényekkel, egy cipőtartóval és egy rattan puffal - oldották meg.

Fürdőszoba előtte

Fürdőszoba utána

Előszoba előtte

Előszoba utána

Kiknek köszönhetjük az átalakítást?

A belső tér átalakításáért Andrea Hylmarova és Marek Povolný tervezőknek lehetünk hálásak.