Vásárlásodra most 8 000 Ft vagy 30 000 Ft kedvezmény | Spórolj most →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Így készíts tökéletes ételfotókat a kulináris alkotásaidról

MICHAELA ŠELENBERKOVÁ • MÁRCIUS 11.

Ki ne szeretné megmutatni a világnak, milyen csodás bélszínt és süteményt készített? Előfordult már, hogy a telefon után nyúltál, hogy lefotózd az ételkompozícióid, aztán meggondoltad magad, mert úgysem sikerülne jól a kép? Többet ez nem lesz így! Összefogtunk a lengyel influencerrel, Dominikou Malewicz-el, a skandynawski.domek háziasszonyával, aki szuper tippeket ad neked a gasztrofotózáshoz. Mi pedig megmutatjuk, hogyan tálalj igazán stílusosan.

1. Optimális fény

A fény kulcsfontosságú fényképezéskor. A legjobb eredmény eléréséhez tedd az ételt az ablak közelébe! A függöny lágy fényt biztosít, ami megakadályozza a fényképek túlexponálását.

Ha a legszebb fényekre vágysz, és megteheted, akkor várd meg az arany órát! Ez napfelkelte és napnyugta környékén van, ilyenkor a fények aranyszínűvé teszik a fotókat.

Ha nem a legjobbak a természetes fények, akkor segíts rá a dologra, és zabolázd meg a fényt derítőlapokkal! Erre a célra használhatsz például egy fehér lepedőt vagy egy darab polisztirolt. Koncentrálhatod vagy karakteresebbé teheted velük a fényt, és csökkentheted az árnyékképződést.

2. Színekre hangolva

A jól kiválasztott és összehangolt színek is kellenek ahhoz, hogy igazán klassz fotókat készíthess. Dominica leggyakrabban három domináns színt választ ki képeihez, de előfordul, hogy még ennél is több árnyalat szerepel egy-egy fotóján.

A sötétebb szószok (például a szilva- és áfonyaszósz) jól mutatnak egy hófehér tányéron. A sötét tányérok pedig szépen kiemelik például a világos kapros mártásokat. A kenyérgombócot teheted például terrakotta, barna vagy üvegzöld színű tálba.

3. Kell egy kis káosz

Nem mondjuk, hogy legyen minden tökéletes a fotón. Sőt! Egy kis művészi rendetlenség elevenebbé és megkapóbbá teszi a képeket. Például asszimetrikusan is elrendezheted az ételeket a tányéron.

A különféle textúrákkal is érdemes játszani. Vess be egy különleges mártást, az étel apró morzsáit vagy néhány bazsalikomlevelet az ügy érdekében! Az is jó, ha pár csepp szószt pöttyintesz a tányér szélére, és egy kicsit szétkened. Noha kitervelten csinálod, mégis egyfajta laza elegancia lesz az eredmény.

4. A természet inspirál

A friss fűszernövények, a szezonális és szárított virágok természetességet visznek a fotóidra. Kövesd az évszakokat! Ősszel turbózd fel a képeidet sütőtökkel vagy színes levelekkel, télen jöhetnek a fenyőágak, tavasszal a színes virágok, nyáron pedig a frissen préselt gyümölcslevek.

Olyan dekorációt is használhatsz a fotózáshoz, amely az adott recept valamely, önmagában is jól mutató összetevője.

5. Látószög

Néhány étel felülnézetből a legmutatósabb, az így készült képek a flatlay fotók. Így fotózva különösen jól mutatnak a muffinok, levesek, hamburgerek, palacsinták és fagylaltkelyhek. Ahol lehet, ott vágd félbe az ételt, hadd látszódjon a töltelék is!

Harmadolás: Az étel közepét a fotó bal vagy jobb oldalára komponáld, ne a fotó közepére! A tálalás akkor fest a legjobban, ha az ételek a tányér kétharmadát borítják.

6. Tálalás

A gasztrobloggerek szívesen kísérleteznek a különféle tányérokkal, ám nekik is megvannak azok a kedvenc darabjaik, amik sosem okoznak csalódást. Tehát mi az, amit semmiképp se hagyj ki a készletedből?

Fehér porcelántányér: Egy egyszerű, hófehér tányér kiemeli az ételek szépségét, és szaftosabbnak tűnnek rajta a falatok.

Arany- és rézszínű evőeszközök: Gyönyörű vintage hangulatot kölcsönöznek a fényképeknek. Fényűzőbb hatású velük a tálalás.

Matt agyagkerámia tányérok: A fehér, bézs, szürke és barna színű agyagkerámia tányérok rusztikus hatást teremtenek a fotókon. A matt felületről nem verődnek vissza zavaró fények. Jól illenek az olyan téli ételekhez, mint a sűrű krémlevesek és a hüvelyesek.

Fa vágódeszkák: Felhasználási lehetőségük száma szinte végtelen. Rusztikus hatást keltenek a fotókon, tálalásra és dekorációnak egyaránt ideálisak. Jól mutatnak például friss kenyérrel megpakolva, egy tál leves mellett.

Emeletes kínálótálcák: Nagyon jól néznek ki a torták, muffinok és egyéb sütemények ezeken a kínálótálcákon, melyek elegáns hatást keltenek a fotókon.

7. Dekoráció

Miután az ételt szépen elrendezted, még gondoskodni kell a dekorációról is. Fontos, hogy a tányér környéke ne legyen üres, de ne is pakold tele kellékekkel. Milyen dekorációkat használhatsz?

Konyhai textíliák: A textilszalvéták és a konyharuhák izgalmasabbá teszik a fényképeket, akár gyönyörűen összehajtod őket, akár csak lazán ledobod őket a tányér mellé. Egy kötény vagy egy edényfogó kesztyű is jól mutat a képen.

Borospoharak: A fehérbor jól illik a könnyebb húsokhoz, például a csirkéhez, borjúhúshoz vagy a tenger gyümölcseihez, de a friss fehér sajtokkal, tejszínes szószokkal vagy desszertekkel is ízharmóniát képez. A vörösbor pedig remekül passzol a szarvashoz, libához vagy kacsához. És ezek a kombinációk nem csak ízben, de látványban is jól működnek!

Só- és borsszórók: Fűszeresebb ételek mellé tegyél egy borsőrlőt, és néhány egész borsszemet szórj el körülötte. Ugyanezt durva szemcsés sóval is megjátszhatod.

Sodrófák: Remekül mutatnak a pizzás és sütis ételfotókon! Nagyon jól néz ki, ha kissé lisztesen teszed le a sodrófát az étel mellé. Dombornyomott verziói is különlegesek a képeken.

Új szintre emelnéd a főzést és az ételfotózást? Vágj bele!