Kanapék 10% kedvezménnyel a KANAPE10 kóddal→*A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

Kanapék 10% kedvezménnyel a KANAPE10 kóddal→*A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

Hogyan készíts tervrajzot a teraszhoz vagy az erkélyhez?

MICHAELA ŠELENBERKOVÁ

A terasz vagy erkély bebútorozását tervezed, de nem tudod, hogyan láss hozzá? Fogj egy papírt és egy ceruzát, és készíts tervrajzot! Ne aggódj, közel sem olyan bonyolult, mint gondolnád! Főleg, hogy mutatunk néhány kész rajzot hozzá.

Amire szükséged lesz

• Négyzetrácsos papír, vagy az általunk készített minta
• Vonalzó
• Szögmérő
• Hegyes ceruza
• Olló


1. Modellezd egy rajzon a teret!

Ha nem szeretnél saját terv rajzolgatásával bajlódni, akkor használd az általunk készített példát az alaprajzhoz, valamint a kerti bútorok modelljeit!

2. Mérd meg a rendelkezésedre álló teret!

Készíts elő papírt, mérőszalagot, és ceruzát a jegyzeteléshez! Egy asszisztens is hasznos lehet a mérések során. Próbálj meg minden fontos adatot rögzíteni!

Mérési példa: Tegyük fel, hogy a terasz 20 x 15 m-es téglalap alakú. Csak annyit kell tenned, hogy a métereket cm-ekre konvertálod, és egy 20 x 15 cm-es téglalapot rajzolsz a négyzetrácsos papírra. Ha ezt minden objektumnál követed, a berendezés méretarányos lesz.

Ha nagyobb erkélyed vagy teraszod van, ragassz össze néhány papírt, és bővítsd ki a tervezési területet! Így a térrel és a bútorokkal 1:1 arányban dolgozhatsz.

3. Helyezd el a bútorokat az alaprajzon!

Használjuk ismét az előbb elképzelt 20 x 15 m méretű teraszunkat és az alaprajzát! Domináns elemként egy akácfából készült kerti kanapét választottunk, ahol kényelmesen elfér az egész család és vendégek is.

Ne feledd, hogy az egész alaprajzot felülről nézzük, ezért csak azokra a méretekre van szükséged, amelyek felülről láthatók - hossz, szélesség és mélység.

Nem kell jelölnöd a magasságot, de tervezéskor számolj vele! Például az ablak elé ne tegyél olyan széket, amely akadályozza a kilátást!

Kirakó a bútorokkal

A teraszhoz hasonlóan a bútorokat is méretarányosan vidd fel a papírra!

Vágd ki a megrajzolt kanapét, és tedd az alaprajzra! Miután elhelyezted a kivágott asztalokat és padokat, célszerű jegyzetelni az egyes papírdarabokra. Milyen termék? Hogy néz ki? Milyen méretei vannak a valóságban?

4. Kezdj el játszani a térrel!

Próbáld meg ötletesen felosztani a helyet - pihenésre (társalgó kanapéval, nyugányak), étkezésre (asztal és grill), és akár növénytermesztésre is elkülöníthetsz egy kis részt.

Például egy szőnyeg segíthet, hogy vizuálisan meghatározd a pihenőhely határait, vagy a kerti padot is elfordíthatod úgy, hogy az egy "folyosót" képezzen.


Amire érdemes figyelni

Ne tedd a bútorokat túl közel egymáshoz! Érdemes számolni a szekrényajtók nyitásával, és azzal is, hogy a kanapé könnyen hozzáférhető legyen.

A bútorok méretén kívül figyelj a színek és az anyagok megfelelő kombinálására! Egy korábbi cikkünkben ehhez is olvashatsz hasznos tanácsokat.

5. Élvezd az eredményt!

Láss neki az erkély vagy terasz megtervezésének! Milyen bútorokat képzeltél el?