Kanapék 10% kedvezménnyel a KANAPE10 kóddal→*A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

Kanapék 10% kedvezménnyel a KANAPE10 kóddal→*A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

Hogyan válassz kerti bútort? Segítünk!

MICHAELA ŠELENBERKOVÁ • MÁRCIUS 1.

A kert és a terasz mindig fontos menedék volt, most, a járvány idején pedig különösen, hisz itt nagyobb biztonságban tudsz találkozni családtagjaiddal. Egy ilyen helyhez funkcionális és stílusos bútorok illenek, amelyekben igazán jól érzitek magatokat. Most megmutatjuk, milyen szempontok alapján érdemes választani.

Először is tisztázd ezt a három pontot:

Miután átgondoltad, hogy mire fogod használni a bútort, milyen funkciót fog betölteni, és melyik anyag megfelelő a számodra, könnyedén végezhetsz szűrést az interneten, ami megkönnyíti a választást.

1. A kerti bútorok használata

Mennyi hely áll rendelkezésre? Kényelmesen elfér egy egész kerti szett, vagy csak egy kisebb asztal és pár szék?

Mérd meg a teret, és nyugodtan rajzolj tervet is! Így könnyebb lesz döntéseket hoznod a bútorok méretével kapcsolatban.

Milyen céllal töltöd a legtöbb időt a kertben? Szeretsz grillezni a barátaiddal, vagy inkább egy könyv társaságában pihenni a hintaágyon?

Hány embert szeretnél leültetni? Mekkora összejöveteleket szeretnél tartani? Hány személynek kell kényelmesen elférnie?

2. A bútorok tulajdonságai

Hol tudod tárolni télen a bútoraidat? Mennyire tudod őket karbantartani? Más a helyzet, ha a kerti bútorok fedett pergola vagy tető alatt állnak, mint ha egész télen ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Utóbbi esetben tartósabb anyagból kell készülniük.

Milyen felületre kerülnek a bútorok? Ha a padlón széles rések vannak, akkor a vékony lábú bútorok könnyen beszorulhatnak. A fém asztallábak megkarcolhatják a fa padlót. Ha gyakran mozgatod a bútorokat egyik helyről a másikra, akkor jobban jársz egy könnyebb anyaggal.

3. A bútorok anyaga

Ahogy már említettük, a bútor alapanyaga nagyon fontos tényező a kiválasztásban. Nem csak esztétikai szempontból, hanem a tartósság és kényelem érdekében is. Szerencsére rengeteg anyagból választhatsz, így érdemes időt szánnod az ideális megtalálására.

Alumínium kerti bútorok

Az alumínium nagyon népszerű, mert könnyű, erős és strapabíró. Tartósságában akkor is biztos lehetsz, ha rossz időben a szabadban marad. Tehát segít kiküszöbölni a téliesítés problémáját.

Acél kerti bútorok

Az acél kiváló minőségű fém kerti bútorokhoz, de fontos, hogy rozsdával szemben kezeljük. Ha szeretnéd, hogy acél bútoraid sokáig tartsanak, mindenképpen ellenőrizd, hogy megvan-e a szükséges védelem. Az acél bútorok egyébként tartósabbak és olcsóbbak is.

Fa kerti bútorok

A fából készült kerti bútorok gyönyörűen illenek a rusztikus stílushoz. De ne feledd, hogy a legtöbb fa rendszeres gondozást igényel, különben élettartama jelentősen lerövidül. Lakkozhatod, festheted, olajjal impregnálhatod vagy akár viaszozhatod is őket. A lényeg, hogy ne felejtsd el rendszeresen kezelni a felületet.

Kivételt képeznek az egzotikus fából - teakból, akácból vagy eukaliptuszból - készült bútorok, melyek ellenállnak a parazitáknak és a nedvességnek, így sokkal tovább fognak tartani.

Mesterséges rattan

Az egyik leggyakrabban használt alapanyag kerti bútorok esetében, és nem véletlenül. Nagyon ellenáll a mechanikai sérüléseknek, nem igényel karbantartást, és nagyon hasonlít a természetes rattanhoz. A mesterséges rattan kézzel szőtt, ezért is jó ránézni.

A természetes rattan nem alkalmas kerti bútorokhoz. Nem képes megbirkózni a különböző időjárási viszonyokkal, és sérülékeny. Emellett a mesterséges rattan jóval megfizethetőbb.

Bonami tipp: Mesterséges fa

Érdemes odafigyelni erre az anyagra, amelyről sokat fogunk még hallani a kerti bútorok terén. Ez egy olyan műanyag, amely nagyon hűen utánozza a fát. A fa klasszikus és robusztus megjelenését jó ellenállóképesség és könnyű karbantartás egészíti ki. Ez az anyag olyan kemény, mint a fa, de nem támadják meg a paraziták, vízálló és nem igényel karbantartást.

Ha piszkos lesz,elég egy szappanos-vizes lemosás. A mesterséges fát főleg asztallapok gyártásához használják.

Műanyag kerti bútor

A műanyag nagyon tartós, amely ráadásul könnyen karbantartható. Sokféle szín és stílus közül választhatsz, ha könnyen mozgatható és kedvező árú kerti bútort keresel.

Ráadásul a műanyag bútorok ismét divatba jöttek, akár más anyagokkal, például acéllal vagy alumíniummal kombinálva.

Hogyan válassz kerti széket és fotelt?

Ügyelj a terhelhetőségre! A minőségi kerti székek és fotelek terhelhetősége legalább 100 kg, a legerősebb darabok pedig 160 kg-ot is elbírnak.

Ha kisebb terület áll rendelkezésedre, akkor kiváló minőségű, rakásolható székeket javasolunk, amelyek segítségével rengeteg helyet takaríthatsz meg. Az összecsukható székek is jó megoldást jelenthetnek kis alapterületen.

A kartartó megfelelő szélessége és a háttámla magassága is jelentősen befolyásolja az ülés kényelmét, ezért vásárláskor érdemes rájuk figyelni.

Hogyan válassz kerti étkezőasztalt?

A kerti asztalok döntő többsége körülbelül 74 cm magas. Ezért nem kell attól tartanod, hogy az ebédlőszékek nem illenek a kerti asztalodhoz.

Az anyag megválasztásra viszont kiemelten ügyelj! A kerti asztal esetében fontos a tartósság - azaz érdemes alumíniumból, acélból vagy fémből készült darabot választani. Megéri a befektetés, hisz nagyobb megterhelésnek lesz kitéve, mint egy konyhai asztal.

Az üveglemez gyönyörű látvány, és kerti asztalokhoz gyakran használnak strapabíró üveget. Viszont ha tudod, hogy jobban igénybe fogjátok venni az asztalt, akkor valami tartósabb anyagot javaslunk, mint például egy HPL lappal rendelkező asztal, amelyet magas víz-, szennyeződés- és kopásállóság jellemeznek.

Hogyan válassz kerti garnitúrát?

Összpontosíts a kerti garnitúra méretére! Hány embert szeretnél egyszerre vendégül látni? Hányan férnek el kényelmesen a kertedben vagy a teraszodon? Ezután következik az anyagválasztás. Ahogy korábban említettük, a tartósság az egyik legfontosabb szempont, így az alumíniummal vagy a rozsdamentes acéllal nehezen lősz mellé.

Hogyan válassz napernyőt?

A napernyőknél a a két legfontosabb tényező a dőlésszög és a védelem szintje.

Forró nyári napokon, amikor a nap változtatja helyzetét az égen, értékelni fogod, hogy fokozatosan meg tudod dönteni a napernyőt, hogy mindig árnyékban legyél. Ellenkező esetben a napernyő szinte fölösleges lesz a későbbi órákban.

A napernyőnek legalább egy gyenge eső ellen védenie kell. A prémium ernyők fokozott UV védelemmel is el vannak látva.

Hogyan válassz kerti dekorációt?

A kert és a terasz az új nappali. Ez a trend a jó idő beköszöntével még jobban erősödik majd, egyre fontosabb lesz egy másik "szoba" a szabadban. És szerencsére már minden a rendelkezésedre is áll, hogy úgy rendezd be, mint egy kényelmes nappalit. Töltsd meg a kertet párnákkal és esti fényekkel! Olyan jól fogod magad érezni kint, hogy legszívesebben hónapokra kiköltöznél.

A kerti dekorációt a színek, anyagok, vagy stílus szerint is kiválaszthatod. A lehetőségek száma végtelen, akár bohém, akár letisztult dekort álmodsz meg.

A kerti textíliákat tartós és fenntartható anyagból - például Sunbrella - szerezd be, amely biztosítja a szín tartósságát, a nedvességgel és a szennyeződésekkel szembeni ellenállást, valamint az egyszerű karbantartást. A sérülékenyebb dekorokat, amelyeket jobban féltesz, éjszakára tároló dobozba is rejtheted.

Kültéri szőnyegekkel kényelmessebbé teheted az ülősarkot. Ezek a szőnyegek várhatóan sokat lesznek a szabad ég alatt, ezért nagyon tartósak és könnyen karbantarthatónak kell lenniük. Rengeteg természetes anyagokból készült kültéri szőnyegből válogathatsz, legyen szó hagyományos formájú, kerek, vagy futószőnyegről.

Ha sikerült átgondolnod a fenti szempontokat, elkezdheted kiválasztani a bútorokat, amelyekben egész nyáron pihenni fogsz!