Vásárlásodra most 8 000 Ft vagy 30 000 Ft kedvezmény | Spórolj most →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Így árnyékold le a teraszt költséghatékony módon

Menedéket keresel a tűző nap elől, és árnyékot szeretnél a teraszra, az erkélyre vagy a kedvenc helyedre a kertben? Nem kell rögtön napellenzőbe, pergolába vagy más drága megoldásba beruháznod!

A napvitorla a napsugarak akár 90 százalékát is felfogja, és szakember nélkül, könnyedén felszerelheted te magad is. Nézzük meg, hogyan kell csinálni, és melyek a napvitorlák egyéb előnyei.

A napvitorlák előnyei

A teraszok általában úgy helyezkednek el, hogy a nap a lehető legtovább rájuk süssön. Ez persze érthető, de a közvetlen napsütés nem mindig kívánatos. Különösen meleg időben a teraszon gyakran szinte nem is lehet tartózkodni, és a hőség a ház belsejébe is bejut. Nem is beszélve a hosszan tartó UV-sugárzás káros hatásairól.

Egy nagyszerű megoldás a napvitorla, amely olcsó, praktikus és modern. Gyorsan megteremti a szükséges árnyékot ott, ahol szívesen töltenéd az idődet, és könnyen le is veheted, amikor már nem éget annyira a nap. Nemcsak a terasz, hanem a medence, az erkély vagy a pergola fölé is kifeszítheted, vagy áthelyezheted egyik napos helyről a másikra.

A valóban jó minőségű napvitorlák, például az LDK Garden termékei a napsugárzás 90-95%-át elnyelik, és magas grammarányuknak (200 gr/m²) köszönhetően még évek múltán is nagyon jól ellenállnak a napsugaraknak. Ha azonban nem rajongsz a mintákért, és igazán egyszerű kialakítást keresel, válaszd a Rojoplast márka napvitorláit.

Hogyan kell felszerelni egy napvitorlát?

A felszerelésével te is könnyedén megbirkózol. De a legjobb, ha ketten vagytok hozzá. Magán a vitorlán kívül szükséged lesz napernyő rudakra és kötelekre, amelyek általában a csomagban vannak, és fali kampókra is (attól függően, hogy hová szeretnéd rögzíteni a vitorlát). A következő utasításokat inkább ajánlásoknak és tippeknek kell tekinteni. Mindig kövesd a gyártó útmutatóját.
  • Kezdd a rögzítési pontok meghatározásával. A ponyvát vagy meglévő szerkezetekhez, például falakhoz, különböző oszlopokhoz, vagy a mellékelt oszlopokhoz szerelheted, amelyeket a talajba kell rögzíteni.
  • Ezután egyenletesen feszítsd meg a napvitorlát. Jól meg kell feszíteni, és nem szabad, hogy meglazuljon. Ez nem csak esztétikailag jó döntés, hiszen a kifeszítés növeli a ponyva szakadással és széllel szembeni ellenállását is.
  • Soha ne feszítsd egyenesen a szövetet. Figyelj az átlós folytatásokra, és feszítsd az anyagot kissé oldalra.
  • Az egyik sarkot 25%-kal alacsonyabbra helyezd el a többinél (4×4 méteres vitorla esetén 1 méterrel alacsonyabbra), hogy lehetővé tedd az esővíz megfelelő elvezetését.