Az oldal felhasználóbarát működéséhez sütiket használunk! Hogyan használjuk fel a sütiket? Itt olvashatsz róla.

ok
Legszélesebb kínálat a még szebb otthonért.
Menu
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezés1 750 Ft nekedKosár
FőoldalFőoldalInspirációk

Tippek a karácsonyi fénydekorációhoz

Michaela Šelenbergová · 2021. október 4.

A karácsonyi fények sokszor kissé kaotikusak, és ez nem csak nálad van így. Nem kell, hogy pár kusza zsinór miatt felmenjen bárkiben is a pumpa. Egyszerűen díszítsd csak fel a lakást, akár a kissé kusza fényekkel, megmutatjuk, hogy mire érdemes figyelned!

Mit tegyél, ha összegabalyodnak a fényfüzérek?

Ki ne élte volna át karácsonykor, mikor az esélytelenek nyugalmával áll neki kibogozni az összekuszálódott fényláncok zsinórjait. Mi más is lenne a megoldás, mint megkeresni a füzér egyik szabad végét, és lépésről lépésre haladni a kiszabadításával.

A Bonami azért azt tanácsolja, hogy egy kis kuszaság még nem a világ, nem kell minden karácsonyi dekorációt katonásan elrendezni, sőt!

Tipp

Legyen inkább stresszmentes és laza a karácsony, egyszerűen szerezz be szuper fénydekorációkat, amik tetszenek, és kombináld őket szabadon a már meglévőkkel! Tedd például ezt a fényfüzért egy nagyobb üvegedénybe, csodás látvány lesz!

Válassz fénydekorációkat ízlésed és tippjeink alapján, és kombináld őket szabadon a már meglévő díszekkel!

Hogyan válaszd ki a karácsonyi fényeket?

Azért, hogy ne kelljen az utolsó pillanatban kelljen a sarkon lévő kisebb üzletbe rohannod, és hirtelen random lekapni a polcról néhány ott sorakozó karácsonyi fénydekorációt, figyelj ezekre a szempontokra:

Klasszikus vagy LED izzók?

A LED izzókkal szinte sosincs probléma és alacsony az energiafogyasztásuk, kültérre és beltérre is ideálisak. Sok különféle szín közül választhatod ki a kedvenceid. Csak ne használd őket a gyerekszobában vagy a hálószobában, mert lehet, hogy kék fénytartományuk miatt nehezebb lenne az elalvás.

A klasszikus izzók előnye az alacsonyabb áruk, emellett vannak, akikben nosztalgikus hangulatot kelt egy-egy hagyományos lámpa.

Hálózatról vagy elemről működőt?

Ha elemes a világítás, nem kell foglalkoznod a konnektor távolságával, és nem kell hosszabbítókat sem beszerezned. Ugyanakkor az elemek élettartama korlátozott, időnként ki kell cserélned őket. Ha hálózati csatlakozós fénydekorációt szerzel be, akkor azon belül jobb választás az, amelyik kapcsolós vagy időzítős.

Mi számít biztonságosnak?

A fényforrásoknak meg kell felelniük az előírt biztonsági előírásoknak . Mindig nézd meg a megvenni kívánt darab védettségének mértékét vagy az IP-t. A beltéri lámpák IP20, a kültéri IP44 védettségűek legyenek.

Egyszínű vagy diszkófényeket idéző fénykavalkád?

A fehér fények abszolút klasszikusnak számítanak, ezen belül választhatod a hideg és meleg fehér színű fénydekorációkat is. A meleg fehér kellemes, meghitt hangulatot teremt. Kiválóan alkalmas rusztikus, fa vagy vörös-arany színű dekorációkhoz.

A hideg fehér fények ideálisak a modern belső terekbe. Gyönyörűen harmonizálnak például a kék-ezüst színű dekorációkkal.

A színes fényfüzérek vidám karácsonyi hangulatot teremtenek, nem hiányozhat róluk a piros, a kék és a zöld szín sem.

Milyen hosszú fényláncot válassz?

A terv az, hogy véletlenszerűen vásárolsz különböző fényeket, de sajnos hamarosan azt kell tapasztalnod, hogy túl hosszúak vagy rosszabb minőségűek. Ez főleg egy karácsonyfa esetén jelenthet gondot. Segítünk, hogy könnyebb legyen a választás!

Tipp

Válaszd ki a fényláncok hosszát a fa magasságának megfelelően:

1,5 m magas karácsonyfához ➜ 15-20 m-es,
2 m-es karácsonyfához ➜ 20 - 25 m-es,
2,5 m-es karácsonyfához ➜ 25 - 30 m-es,
3 m-es karácsonyfához ➜ 30 - 35 m-es fényfüzér a jó választás.

Mit tegyél, hogy ne gubancolódjanak össze a fénydekorációk zsinórjai?

Amint véget ér a karácsony, hajlamosak vagyunk bedobálni minden fényláncot egy dobozba. Következő évben aztán jön a nagy meglepetés: kusza, kibogozhatatlannak tűnő égőhalmaz bukkan elő.

Tippjeinkkel megelőzheted, hogy a következő évben is ez történjen. Legyen nyugodtabb a karácsony, mutatjuk, hogyan!

1. tipp

Tekerd karton köré a fényláncokat!

Vágj egy kis rést a kartonlapba, és illeszd bele a láncok egyik végét. Még jobb, ha ragasztószalaggal rögzíted is a végüket. Ezután tekerd fel a teljes fényfüzért a kartonpapírra, és ragaszd le a lánc másik végét is.

Garantáljuk, hogy jövőre, mikor előveszed, minden a helyén lesz, így sokkal nyugodtabb lehet a karácsonyi készülődés.

2. tipp

Használj csipeszes vállfát!

Ha nincs kéznél karton, akkor egy, a két végén csipesszel ellátott vállfa is jól jön. Rögzíts a lánc egyik végét az egyik csipesszel, és tekerd fel a fogas köré. Majd a másik végét rögzítsd a másik csipeszhez, és kész is!

Még több tipp: