Kanapék 10% kedvezménnyel a KANAPE10 kóddal→*A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

Kanapék 10% kedvezménnyel a KANAPE10 kóddal→*A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

Anyák napi ajándék: készíts csokrot saját kezűleg!

Gyere, és lepd meg velünk édesanyádat! Vukmirovits Nóra, a SZEZØN Fenntartható Virág megálmodója segít, miként készíts egyszerű, de meseszép tavaszi virágcsokrot anyukádnak vagy akár magadnak!

Ezekre lesz szükséged:

• A legszebb virágcsokor megkötéséhez válogass friss vágott virágokat, ezeket érdemes különböző zöld levelekkel összepárosítani, amelyek nemcsak friss látványt nyújtanak, de a virágcsokor kitöltésére is szolgálnak.

• Egy éles késre vagy metszőollóra is szükséged lesz a szárak visszavágásához és pucolásához.

Így készítsd el a virágcsokrot!

Távolíts el minden felesleges levelet és tüskét a szárakról. Ez nemcsak azért fontos, mert így sokkal egyszerűbb lesz megkötnöd az anyák napi ajándék csokrot, hanem a felszívott tápanyagok a virágok felső, dekoratív részébe koncentrálódnak majd, és a vázánkba sem indul erjedésnek a száron maradt növényi rész. A szárakat érdemes ferdén visszavágnod, hogy a nagyobb felületen minél több vizet tudjon felvenni majd a növény.

• A csokor összekötéséhez használd a spiráltechnikát, ami egy kis gyakorlást ugyan igényel, de valójában nem bonyolult. A tartó kezünk hüvelyk és mutatóujjával megfogjuk az első szál virágot, majd a másik (általában az ügyesebb) kezünkkel kicsit elforgatva mellé tesszük a következőt és mindig egy irányba haladva, ugyanazon ponton fogva és a többi ujjunkkal támasztva, egymás után, spirálformát alkotva beletesszük az összes csokorba szánt virágot.

• Ezután már nincs más dolgunk, mint összekötni a kompozíciót, lehetőség szerint valamilyen természetes kötözővel, legyen az natúr raffia, vagy kenderzsineg. Kész is a virágcsokor, ami mesés anyák napi ajándék.

Nóra virágcsokra

• Az anyák napi ajándék csokorban látható összes virág Magyarország területéről származik. Anyák napja időszakára már szerencsére rengeteg hazai szezonális virág elérhető, melyek megvásárlásával nemcsak a magyar kiskereskedelmet, a magyar termelőket támogathatjuk, de az ökológia lábnyomunk sem lesz akkora, mintha nagyon messziről utaztatnánk ide őket. – meséli Nóra, aki a virágok szimbolikus világába is beavat minket:

• A csokor egyik legkülönlegesebb eleme a mágikus, Houdini nevet viselő rózsa Szegedről. A rózsa a szeretetet szimbolizálja, így semmiképp nem maradhatott ki az Anyák napi válogatásból. A virágok szimbolikája felől folytatva a sort, a hunyor jelentése, hogy szép évünk következik, a boglárka pedig a sugárzó bájt és vonzerőt képviseli. A szellőrózsa (Anemone) az összetört remény jelképe, amit emiatt talán sosem választanánk egy csokorba, pedig nagyon gyönyörű. Aszparágusz levelet és virágzó Viburnumot használtam még, illetve az igazán különleges és nagyon tartós korallvirágot és nagyvirágú préritárnicsot, avagy ahogy mindenki ismeri, Lisiathust.

Ismerd meg Nórát!

Miként kerültek a virágok az életedbe?

A virágkötészet iránti lelkesedésem egyfajta újrakezdésként jött az életembe. Hátrahagyva a bölcsészetet és a rendezvényszervezői karriert, virágkötőnek tanultam. E szakma nyugalmat, szépséget és kreativitást hozott magával, hirtelen értelmét vesztette minden korábbi idegeskedés, egycsapásra világossá vált, hogy innentől csakis ezzel szeretnék foglalkozni. Az első nagyobb lélegzetvételű szerelemprojektem egy virágbolt volt Budapesten, már ekkor foglalkoztatott, hogy miképp tudnék még jobban odafigyelni a környezetre. Miért is gondoljuk helyesnek, hogy Ecuadorból és Kolumbiából, vagy épp Hollandiából reptetjük Európába a különböző virágokat? Ezen gondolatsor mentén született meg egy minden szempontból fenntarthatóbb megoldás, a SZEZØN gondolata, ami mára már egy működő budapesti virágkiszállítási szolgáltatás. Misszióm, a fenntarthatóság iránti törekvés és az edukáció, legyen szó a virágcsokrok hazai alapanyagiról; a városi komposztálásról; a természetes és újrahasznosítható csomagolóanyagokról; az elektromos car sharing kiszállításról, vagy a matricát kiváltó pecsétünkről.

Mit gondolsz, miért olyan népszerűek a vágott virágok?

A vágott virág érdek nélküli, egyszerűen örömet, kedvességet, vidámságot és szépséget hoz a mindennapokba. Virágot szeretünk adni, kapni, készíteni, nézni és szeretjük szaglászni, valamint minden évszakban megtaláljuk a funkcióját. Egy csokor virágtól megváltozik a tér hangulata és illata, kiegészíti az adott enteriőrt, ezáltal a közérzetünkre is jótékony hatással van. A városi ember kezd újra közeledni a természet felé, mert zsigereiben érzi, hogy a jelenlegi életteréből egyre jobban hiányoznak a színek, illatok, levelek, virágok, így nem véletlen, hogy egyre többen próbálnak városi dzsungeleket varázsolni lakásaikból minél több szobanövény beszerzésével és ezzel párhuzamosan egyre többen vágynak egy-egy váza virágra az asztalra, akár hetente csak úgy.

Egykoron nagy jelentőséget tulajdonítottak annak, milyen színű virágcsokrot is ajándékozunk. Van még ennek jelentősége manapság is?

Többször találkoztam az ilyen jellegű kérdésekkel. A leggyakrabban a sárga virág esetében tartanak attól a vásárlók, hogy nem sértődik-e meg aki kapja, hisz a sárga szín az irigységet jelképezni. Én azt vallom, nincs olyan virág, amitől meg lehetne sértődni. De akadnak olyanok is, akik retrónak titulálják a gerberát, a szegfűt vagy a kardvirágot, pedig nagyon különleges változataikat is termesztik napjainkban. Azt gondolom, amit a közmondás is tart: Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet!

Közreműködtek

Csokor: Vukmirovits Nóra, SZEZØN Fenntartható Virág
Fotó: Ana Szabo Photography
Styling: Pastellmama -Tóth Csenge Zsófia
Gyártás: Bori Incze-Dusík, Kira Marinkovic