Nem tudod, mit kezdj a húsvét alatt összegyűlt főtt tojásokkal? Most meglátod, milyen sokféleképp felhasználhatod őkat! Remek reggelik, napközbeni harapnivalók, vagy vacsik is készülhetnek belőlük.
Gusztusos és egyszerű előétel egy jó borozáshoz. Önmagában is isteni, de tálalhatod friss bagettel is, egy stílusos deszkán.
Amire szükséged lesz 5 darabhoz:
• 1 uborka
• 2 tojás
• 30 gramm füstölt lazac
• 3 evőkanál joghurt
• kapor
• só és bors ízlés szerint
Hogyan készítsd?
1. Hámozz meg egy uborkát. A héjakat ne dobd ki, díszítéshez szuperül használhatod őket.
2. Szeld fel az uborkát 5 egyenlő darabra, és vájd ki a belsejüket!
3. Vágd apróra a megpucolt tojásokat és a lazacot is. Néhány csík lazacot hagyj meg a díszítéshez!
4. Keverd össze a tojásokat és a lazacokat a joghurttal, ízesítsd sóval, borssal és apróra vágott fűszernövényekkel!
5. Töltsd a keveréket a kivájt uborkákba! Díszítsd a tetejüket lazacdarabokkal, kaporral. Tálalhatod is!
Itt a medvehagymaszezon! A medvehagyma levelei nemcsak finomak, hanem egészségesek is, ráadásul tökéletesen illenek a tojásos ételekhez. Miért is ne használnánk föl őket egy finom szendvicshez?
Amire szükséged lesz:
• 4 főtt tojás
• 4 evőkanál majonéz
• egy csokor medvehagyma
• salottahagyma
• só és bors ízlés szerint
Hogyan készítsd?
1. Hámozd meg a főtt tojást, és vágd apróra. Egyszerűbb és szebb az eredmény, ha konyhai tojásszeletelőt használsz.
2. Finoman vágd fel a hagymát, és darabold fel a medvehagymát! Ezután keverj össze mindent tojással és majonézzel.
3. Ízesítsd sóval és borssal!
Ha húsvét után nemcsak tojás, hanem sonka is maradt a nyakadon, akkor ez az ízletes szendvics tetszeni fog. Ízletes elemózsia egy tavaszi kiránduláshoz.
Amire szükséged lesz:
• friss bagett
• 4 főtt tojás
• 20 dkg sonka
• néhány salátalevél
• vajkrém
Hogyan készítsd?
1. Vágd ketté a bagettet, és vajazd meg mindkét oldalát!
2. Hámozd meg és szeleteld fel a főtt tojásokat!
3. Tegyél salátát, tojást és sonkát ízlés szerint a bagettre.
Ha a húsvéti dőzsölés után egy kicsit egészségesebbre vágysz, ez a recept kiválóan alkalmas rozskenyérrel, retekkel salátával és csírákkal tálalva.
Amire szükséged lesz:
• 2 tojás
• 120 g krémsajt (joghurttal vagy túróval is helyettesítheted)
• 1 evőkanál dijoni mustár
• néhány csepp citromlé
• metélőhagyma és csírák
• retek
• apróra vágott dió, pisztácia, vagy más magvak
• só, bors
Hogyan készítsd?
1. Hámozd meg és vágd apró kockákra a tojást!
2. Tedd a tojást egy tálba, add hozzá a krémsajtot, a dijoni mustárt, a citromlevet, a sót és a borsot!
3. Kész a krém, mehet is a rozskenyérre! Díszítsd hagymával, retekkel, csírákkal és magvakkal!
A Niçoise saláta Nizzából származik. Eredetileg friss zöldségekből, szardellából, tojásokból és öntetekből állt. Más alapanyagok hozzáadásával nyerte el jelenlegi formáját. Ideális könnyű ebédként vagy vacsoraként.
Amire szükséged lesz 4 főre:
• 500 g apró burgonya
• 300 g paradicsom
• 1 kis pohár olajbogyó
• 4 főtt tojás
• 200 g konzerv tonhal
• kevert salátalevelek
• 150 g fagyasztott vagy friss zöldbab
Az öntethez:
• negyed csésze olaj
• 2 teáskanál dijoni mustár
• néhány csepp citromlé
• só és frissen őrölt bors
Hogyan készítsd?
1. Főzd meg a burgonyákat a héjában, majd hámozd meg és vágd őket ketté!
2. A keményre főtt tojásokat hámozd meg és vágd negyedekre!
3. Negyedeld fel a paradicsomokat is!
4. Hagyd a babot két percig főni, majd önts rá hideg vizet, hogy megőrizze a színét!
5. Keverd össze az öntet hozzávalóit! Adhatsz hozzá majonézt is.
6. A Nicoise salátát kétféleképpen szolgálják fel: vagy keverj össze mindent egy tányéron / tálban, vagy mindenki keverje össze a hozzávalókat a saját ízlése szerint.
• A főtt tojás 2 hétig áll el a hűtőszekrényben, szobahőmérsékleten azonban csak 3 napig.
• A megmaradt főtt tojásokból burgonyasalátát is készíthetsz.
• Díszítsd velük kedvenc lencsesalátádat!
• A torma és a tojás csodálatos kombináció. Csak pucold meg a tojást, locsold meg forró vajjal, és rétegezd jó sok reszelt tormával!