Kanapék 10% kedvezménnyel a KANAPE10 kóddal→*A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

Kanapék 10% kedvezménnyel a KANAPE10 kóddal→*A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

Szobanövények gondozása tavasszal + Készítsd el saját floráriumod!

Barbora Blažková

Átültetni vagy nem átültetni? Ha igen, akkor mibe? A szobanövények gondozása tavasszal sok kérdést felvet, mivel ez az optimális idő növényeid átültetésére. Kövesd tippjeinket, hogy zöldellő dzsungeled a legszebb legyen!

Melyik szobanövényeket ültesd át?

Nagy élmény a fiatal növények fejlődését látni. Ezeket évente kétszer is átültetheted, amint a gyökerek teleszövik a cserepet. Az idősebb évelő szobanövényeket évente legfeljebb egyszer ültesd át. A könnyezőpálmák, a filodendronok és a fikuszok a tömöttebb, szorosabb cserepekben érzik jól magukat, mert ezekből jobban fel tudják szívni a vizet.

Mit tegyél, ha hatalmas szobanövény óriásaid is vannak? Ezekre nézve általános szabály, hogy teljes átültetés helyett érdemes inkább csak a talaj felső részét kicserélni.

Mikor ültesd nagyobb cserépbe a szobanövényeid?

Biztos jel arra, hogy nagyobb cserépre van szüksége a növénynek, ha szokatlanul lassan nő (nem hibernált állapotban), vagy a cserép alján lévő nyílásokon kinőttek a gyökerek.

Ha úgy érzed, hogy a virágföld már nem tartja meg a vizet, hanem rögtön a cserépalátétbe folyik, akkor itt az ideje kicserélni a régi talajt.

Műanyag vagy kerámia kaspót válassz?

Kerámia kaspók: A kerámia kaspók nehezek, de porózus szerkezetük segíti a növényeket a felesleges nedvesség elpárologtatásában, így segítik elkerülni a túlöntözésből fakadó veszélyeket.

Műanyag kaspók: A műanyag kaspók olcsó megoldást jelentenek, ami jól jön, ha sok szobanövényed van. Az átlátszó műanyag kaspók ideálisak az orchideáidnak, melyeknek gyökere sok fényt igényel. A műanyag kaspók hosszabb ideig nedvesen tartják a virágföldet, ami jól jön, ha nyaralni mész. Ugyanakkor a túlöntözésre oda kell figyelned, nehogy elrohadjanak a szobanövények gyökerei.

Akármilyen anyagú kaspóba is ülteted a szobanövényeket, fontos, hogy legyen vízelvezető lyuk az alján, és tegyél alá egy cserépalátétet. A különféle színű és formájú kaspókkal kiemelheted a növényeid szépségét, és egyedi stílust adhatsz a belső tereknek.

Tipp: Ha szeretnél fűszernövényeket termeszteni, válassz nekik speciális kaspókat, önöntözős modelleket is beszerezhetsz!

Így készíts floráriumot magadnak!

Mindig is vágytál üvegházra, de a helyhiány miatt esélytelen volt az álmod megvalósulása? Itt az idő, hogy alkoss magadnak egy növényterráriumot, más néven floráriumot, aminek miniális a helyigénye, és kezdő szobanövény rajongóknak is ideális.

Alkosd meg a zöldellő mikrovilágot magas páratartalmat kedvelő növényekből. A kisebb levelű, lassabban növekvő növények közül válogass, az üvegedény méretéhez és alakjához illeszkedve.

Amikre szükséged lesz:

• keskenyebb nyakú vagy fedeles üvegedény,

• a kiválasztott növények (például páfrány, hálóslevél, szobaborostyán)

• hosszú csipesz (kínai pálcikák is jók),

• tölcsér vagy papír tölcsér alakúra feltekerve,

• műanyagháló vagy egy darab (lyukacsos) műanyagzacskó,

• vízelvezető réteg (duzzasztott agyag, apró kövek),

• terrárium szubsztrát kevés homokkal, száraz mohával és szénnel keverve,

• díszkő vagy forrásban lévő vízben kifőzött fadarab,

• permetezőgép, állóvízzel megtöltve

Hogyan készíts floráriumot?

1. Önts egy vastagabb vízelvezető réteget a tartály aljára, és tegyél rá egy hálót vagy műanyagzacskót, hogy megakadályozza az aljzat lepotyogását.

2. Ezután szórd az üvegedénybe a kevert aljzatot, és csipesszel vagy pálcika segítségével ültesd be a növényeket.

3. Tökéletesítsd a floráriumod természetes kiegészítőkkel, majd ne felejtsd el vízzel megpermetezni!

Akár egy teljesen zárt tartályban is alkothatsz egy természetes ökoszisztémát. Figyelj oda arra, nehogy megtelepedjen benne a penész, hogy ne nőjenek túl nagyra a növények, és az aljzat épphogy csak nedves legyen.

Megjegyzés: A talajban élő apró lények segítenek fenntartani az ökoszisztéma egyensúlyát. Ilyenek például az interneten keresztül is beszerezhető ugróvillások. Csak tedd őket a floráriumba, ők pedig magzktól megtalálják a helyüket az ökoszisztémában.

A cikket a Hometura Instagram oldal háziasszonya készítette, és sok inspirációt meríthetsz belőle a növények gondozásához.