Az első napsütéses napok mindenkit arra ösztönöznek, hogy a szabadban élvezze a kávét, a délutáni teát és a desszerteket. Terítsd meg az asztalt az erkélyen vagy a kertben, és próbáld ki a román instagram blogger, De mâncare hagyományos receptjeit!
Ne törd tovább a fejed tavaszi recepteken! Édesítsd meg a napodat egy pisztáciás csokoládé tortával, vagy egy mascarponés és aszalt gyümölcsös desszerttel!
A tészta hozzávalói:
• 350 g liszt
• 100 g cukor
• 100 ml meleg tej (növényi tejet is használhatsz)
• 200 ml joghurt
• 10 g szárított élesztő
• 3 tojás (2 a tortához és 1 a kenéshez)
• 1 csipet só
• 1 evőkanál vanília (esszencia vagy kivonat)
• 1 evőkanál olaj
• bio narancshéj
A krém hozzávalói:
• 400 g mascarpone sajt
• 100 g cukor
• 50 g népszerű szárított gyümölcs
• 4 evőkanál szitált liszt
• 4 tojás
• 1 evőkanál esszencia vagy vanília kivonat
• narancslé
Tészta:
1. A cukrot és az élesztőt meleg tejben feloldjuk, hozzáadjuk a sót és a lisztet, majd a vaníliát, a reszelt bio narancshéjat, a 2 tojást és a joghurtot.
2. Add hozzá az olajat és dolgozd ki a tésztát kézzel vagy robotgéppel addig, amíg egy rugalmas, sima és enyhén ragacsos tésztát kapsz.
3. Fedd le, és pihentesd, amíg duplájára nő.
4. Egy lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát és vágd fel három egyenlő részre.
5. Béleld ki a tortaformát sütőpapírral és az első két tésztadarabot egyenletesen terítsd el a forma alján és az oldalán.
Krém:
6. Egy tálban összekeverjük a mascarponét, a tojást, a cukrot, a narancslevet, a lisztet és a vaníliaesszenciát. Ezután hozzáadjuk a szárított gyümölcsöket.
7. Öntsd a krémet a tortaformába.
8. Díszítsd a széleket a tészta többi részével (pl. hagyományos keresztfonással).
9. A torta felületét kend be jól felvert tojással.
10. Előmelegített sütőben 170°C-on, körülbelül 45-50 percig sütsd (a középső rácson, lehetőleg légkeveréses beállítással).
11. Sütés közben a sütő kinyitása nélkül ellenőrizd a tortát. Végül a fogpiszkáló teszttel győződj meg arról, hogy a torta jól átsült.
A tészta hozzávalói:
• 350 g liszt
• 200 ml joghurt
• 100 ml meleg tej (növényi is használható)
• 100 g cukor
• 10 g szárított élesztő
• 1 csipet só
• 1 evőkanál vanília (esszencia vagy kivonat)
• 3 tojás (2 a tortához és 1 a kenéshez)
• 1 evőkanál olaj
• reszelt bio narancshéj
A krém hozzávalói:
• 300 ml sűrű tejszín
• 100 ml olvasztott csokoládé
• 50 g cukor
• 50 g hámozott pisztácia
• 4 tojás
• 1 evőkanál liszt
• 1 evőkanál rum vagy rumesszencia
1. Kövesd az előző mascarponés recept első 5 lépését (lásd fent).
2. Ezután készítsd el a krémet. Egy tálban keverd össze a tejszínt, a tojást, a cukrot, a kissé lehűtött olvasztott csokoládét, a lisztet és a rumot, majd add hozzá a meghámozott pisztáciát.
3. Öntsd a krémet egy a tortaformába.
4. A széleket díszítsd a maradék tésztával (pl. hagyományos keresztfonással, vagy levél és virág mintákkal).
5. A torta felületét kend be jól felvert tojással.
6. Előmelegített sütőben 170°C-on, körülbelül 45-50 percig sütsd (a középső rácson, lehetőleg légkeveréses beállítással).
7. Sütés közben a sütő kinyitása nélkül ellenőrizd a tortát. Végül a fogpiszkáló teszttel győződj meg arról, hogy a torta jól átsült.