Nem hiába mondjuk, hogy a szemünkkel is eszünk. Az étel a lényeg ugyan, de nagyon sokat hozzáad az élményhez az ízléses tálalás. A sült húst érdemes elegáns porcelánon tálalni, a mediterrán ételek pedig nagyon jól mutatnak a színes agyagkerámia tányérokon.
A tálalás megtervezésekor ne csak az elképzelt stílust, hanem az ételek textúráját és egyéb tulajdonságait is vedd figyelembe!
A porcelán egyáltalán nem régimódi. Előnyös tulajdonságai miatt örökké népszerű. Páratlan fehérségű és színtartó anyag, melyen évek múltával sem halványulnak el a minták. A porcelán darabok ellenállnak a hőmérséklet ingadozásainak és a mechanikai károsodásoknak, így sok-sok évig tálalhatsz rajtuk.
A porcelán egyediséget és eleganciát kölcsönöz a felszolgált ételeknek. A dekorációk sokféleségének köszönhetően a minimalista asztalon és a pompás nagy lakomákon is jól mutat. A magyar és az osztrák konyha finomságai nagyon jól illenek ehhez az anyaghoz.
Az agyagkerámia tányérok egyenetlen élei és felületei játékosságot visznek az asztalra. Szilárdságuk és keménységük pedig praktikussá teszi használatukat. Az agyagkerámia szilárd, mint a kő, és nehezebb a porcelánnál. Válogass össze különböző darabokat, és üde lesz az asztal összképe.
Azt gondolod, hogy komor hatású feketén tálalni az ételeket? Ha vászon terítőre vagy fatáblára teszed a fekete tányért, azzal a luxus érzetét kelted! A feketét sokféle más színnel kombinálhatod, így jól illik rusztikus és boho terekbe is. Sült húsokat, desszerteket és keleties ételeket is tálalhatsz rajta.
A kerámiatál hőtartó, nyugodtan belemerheted a legforróbb levest is. Nem kell féltened ezt az anyagot, akár drótkefével is elmosogathatod. Bármely stílushoz nagyon jól mennek a fehér, vagy az egyszerű mintával díszített kerámiatányérok.
Létezik egy nézet, mely szerint a kék színű tányérok csökkentik az étvágyat. És ez a darab nem mellesleg kiemeli a saláták és ázsiai ételek szépségét.