Kanapék 10% kedvezménnyel a KANAPE10 kóddal→*A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

Kanapék 10% kedvezménnyel a KANAPE10 kóddal→*A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

Hogyan csomagolj környezettudatosan, pazarlás nélkül?

Iva Baltaretu · 2020. december 13.

Téged is aggodalommal tölt el, hogy mennyi egyszer használatos dolgot vásárolunk, amelyeket pár nap múlva már el is dobunk? Karácsony közeledtével a legjobb példa erre a rengeteg csomagolópapír és díszdoboz, ami végül sajnos általában a kukában végzi. Próbáld ki idén az újrahasznosított csomagolásokat! Mutatunk néhány kreatív megoldást.

Készíts saját papírt!

Egyszerű csomagolópapírt használtunk, amit még az internetes rendeléseink csomagolásából tettünk félre. Így újra felhasználtuk az akkor fölöslegesnek tűnő papírokat, és minden ajándékot be tudtunk csomagolni belőlük.

Érdemes tehát előre gondolkodni, és félretenni a megrendeléseid csomagolását. A szupermarketekben vásárolt barna papírzacskók is tökéletesen megfelelnek a célnak.

Hogy készül?

• Befújhatod a papírt festék spray-vel. Gyönyörűen mutat a natúr papíron a réz, ezüst és az arany is.

Nyomatokat is készíthetsz a papírra.

• Próbáld ki a márványmintás díszítést, amit az előző cikkben mutattunk más DIY karácsonyi dekorokkal együtt!

Használj csillámokat! Kend be ragasztóval a papír bizonyos részeit, és szórd be csillámporral!

Tipp: Ne aggódj a papír gyűrődései miatt! Használd őket fel például egy minta részeként!

Papírzacskó puha és alaktalan ajándékokhoz

A papírzacskók kiválóan alkalmasak „puhatestű” ajándékok csomagolására. Felhasználhatsz korábbi évekvől megmaradt zacskókat, de könnyedén el is készítheted őket.

Mindössze papírra és ragasztóra van szükséged, valamint egy dobozra, amely segít majd a méretezésben. A doboz felülete legyen nagyobb, mint maga az ajándék! Vágd a papírt olyan méretűre, mintha a dobozt akarnád becsomagolni, tehát szélességében érje körbe, hosszában pedig hagyj rá valamennyit!

Tekerd a papírt hosszában a doboz köré, szépen simítsd meg a széleit, és ragaszd le teljes hosszában, ahogy a bal oldali képen látod!

A csomag egyik végén hajtogasd le a papír sarkait, mintha klasszikus módon csomagolnál be egy dobozt! Ragaszd le ezt az oldalt a jobb oldali kép szerint!

A másik oldalt hagyd szabadon, majd csúsztasd ki a dobozt a kész táskából! A táska alját megerősítheted egy kartonnal, amit akkorára vágsz, mint a doboz oldala.

Varrott csomagolás

A varrott csomagolás tökéletes lehet apró ajándékokhoz, például zoknikhoz, pólókhoz, édességekhez.

Gyakorlatilag bármilyen papírt felhasználhatsz. Ez a típusú csomagolás akár újságpapírból is jól mutat.

1) Először tervezd meg a méretet! A körök megrajzolásához mi egy fazekat használtunk, de nem kell ragaszkodni a szabályos formákhoz. Nyugodtan kivághatsz szívet, négyzetet, téglalapot, a lényeg az egyszerűség.

2) Kezdd el a varrást úgy, hogy maradjon elegendő hely az ajándéknak!

3) Tedd be az ajándékot, és varrd körbe az egész formát!

Tipp: A kör formára füleket is varrhatsz, így állatfej formájú csomagokat is tudsz készíteni, például mackót, rókát vagy macskát.

Hogyan dekorálhatod a csomagot?

Tegyél rá természetes anyagokból készült díszeket! A toboz, az eukaliptusz, a bogyók, a tűlevél, a fagyöngy, faágak és a levelek gyönyörűen mutatnak.

Finomíthatod papír díszítéssel is. Vágj ki hópelyheket vagy csillagokat! Fehér papírból csipkemintát is gyárthatsz.

Nyomtass rá mintákat! - Ezt nemcsak a különböző bélyegekkel teheted meg, de készíthetsz nyomatokat növényekkel, madártollakkal is.

Tekerj madzagot színes pamutból, köss belőle egy szép masnit, a végeire pedig fűzz gyöngyöket!

Süss mézeskalácsot, és rögzítsd a csomagra! Akár minden családtag számára készíthetsz más formát, például csillagot, üstököst, fenyőt és szívecskét.

Tipp: Nemcsak krumpliból tudsz saját nyomdát készíteni, hanem egy egyszerű radírból is. Óvatosan vágd ki belőle a kívánt motívumot egy éles késsel!

Még több zero waste csomagolás, nem csak nagy ajándékokhoz

Hogyan tudsz még széles és alaktalan ajándékokat csomagolni?

Szerezz be egy tárolózsákot, amit később a gyerekszobában vagy a hálószobában tudsz hasznosítani. Íme néhány dekoratív, újrahasznosított papírból készült zsák!

Mit szólnál egy egyedi és kreatív patchwork csomagoláshoz, amit régi újságokból és magazinokból készítesz el? A gyerekek rajzaiból is aranyos csomagolóanyagot kreálhatsz.

Vidám karácsonyi trend a japán furoshiki technika, ami sok helyen kezd elterjedni. Az ajándékot egyszerűen egy négyzet alakú szövetdarabba csomagolják. Használd fel az otthon heverő szöveteket, kendőket, sálakat, takarókat!

Keress régi térképeket otthon, és hasznosítsd őket újra! Kedves meglepetés, amikor egy ilyen térképes csomagolásból kerül elő valamilyen utazással kapcsolatos ajándék.

Nincs még mit becsomagolnod?