Kanapék 10% kedvezménnyel a KANAPE10 kóddal→*A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

Kanapék 10% kedvezménnyel a KANAPE10 kóddal→*A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

Újévi fogadalmak: Hogyan tűzz ki reális célokat, és hogyan érd el őket?

IVA BALTARETU • JANUÁR 12.

Idén is tettél újévi fogadalmat, vagy nem hiszel bennük? Bizonyos felmérések szerint a legtöbben már január első heteiben felhagynak a fogadalmak betartásával. De persze sokan vannak olyanok is, akik igazán komolyan veszik az év eleji elhatározásaikat. Gondolkoztál már, hogyan tűzz ki elérhető célokat, amelyeket aztán be is tudsz tartani? Adunk pár ötletet.

Ebben az évben határozz meg kisebb, elérhető célokat!

Ne olyan elhatározásokkal kezdd, mint hogy lefogysz, sportolsz, egészségesen táplálkozol, megtanulsz angolul, spórolni kezdesz…

Pontosan ezek a nehezen betartható fogadalmak. Nagyon homályosak, és nincs egyértelmű határidejük. Sokkal jobbak az ilyen jellegű célkitűzések:

• Március végéig 2 kilót fogok fogyni.

• Minden nap körbesétálom a parkot.

• Salátát is viszek magammal az ebédhez.

• Hetente egyszer játszom valamit a családommal, vagy elmegyünk a játszótérre.

A kisebb változtatások hosszú távon figyelemre méltó eredményeket hozhatnak. Ha megeszel egy salátát, attól még nem leszel egészségesebb, viszont a napi egy salátától igen. Persze ez fordított esetben is igaz: egy csokoládét megenni még nem nagy vétek a fogyókúra ellen, de ha minden nap megeszel egyet, az már problémát okozhat.

Az a tapasztalatunk, hogy a változást könnyű, betartható célokkal lehet a legjobban elkezdeni. A sikerélmény, amit ezen célok elérésekor érzel, még további erőfeszítésekre motivál majd.

Tipp: A célok meghatározásában és betartásában nagy segítség lehet egy napló vagy tervező, amelybe felírhatod az utazás egyes lépéseit. Készíthetsz negyedéves, havi, heti, de akár napi terveket is.

Így csináld: Lépésről lépésre

1. Vess egy pillantást az előző évedre , hogy legyen viszonyítási alapod, amihez képest változtatni szeretnél! Mi működött és mi nem? Miért? Mire van szükséged, hogy családi életed, a kapcsolataid, a karriered, a vállalkozásod, a pénzügyeid jobban menjenek? Vegyél egy ceruzát és egy papírt, és írj listát!

2. Mi a motivációd? Például miért szeretnél fogyni? Hogy szebb legyél, vagy a jobb életminőség, egészség, a teljesítmény miatt? A miértek ismerete is közelebb visz a sikerhez.

3. Tűzz ki magadnak okos célokat!

•  Konkrét

•  Mérhető

•  Elérhető

•  Releváns- tekintettel van a jelenlegi helyzetedre

•  Időspecifikus - egyértelmű határidővel

4. Tervezd meg, milyen konkrét lépéseket teszel a cél érdekében! Mit kell tenned az elkötelezettségért napi, heti szinten, és hová kell eljutnod egy hónap alatt?

5. Kérd meg egy barátodat vagy családtagodat, hogy tartsa szemmel a fejlődésedet! A Kaliforniai Dominican University tanulmánya szerint azon résztvevők 76% -a, aki megosztotta céljait valakivel, elérte a kívánt végeredményt.

Tipp: Készíts üzenőfalat! Kivághatod képekből és fotókból, megrajzolhatod, vagy számítógéppel is elkészítheted. A lényeg, hogy jó legyen ránézni! A szokásos sétádra vigyél magaddal egy fényképezőgépet, és menj el egy egészséges ebédre a barátaiddal!

Atomi szokások

Az Atomi szokások James Clear kiváló és olvasmányos könyve, ami sokat segíthet a helyes szokások fontosságának megértésében és azok kialakításában.

Szokásaink - a rosszak és a jók is - kapcsolódnak a környezethez, ahol mozogunk, és az emberekhez, akikkel érintkezünk.

Gondold át, hol érzed jól magad, vagy ki lehet a megfelelő barát/partner, aki segíthet kialakítani egy-egy új szokást és fenntartani a motivációt!

Elegendő minden nap egy apró változás. Még ha napi szinten fel sem tűnik, 1% -os javulás hosszú távon csodákat tesz. Tegyél minden nap egy kis lépést, írj valamit, rajzolj, olvass, tanulj, sétálj, fuss! Horgonyozd le szokásaidat kellemes érzésekkel! Így egyszerűen veled maradnak.

Ami az új szokásokat illeti, ezt tapasztalta Irena Koukalová Uličná, a Jan Melvil Publishing PR menedzsere: „Október folyamán határoztam el, hogy elkezdek futni. Nagyon apró lépésekkel indultam, az első héten csupán 500 métereket tettem meg. Lassan haladtam, de tényleg naponta futottam. Karácsony előtt már két kilométert lefutottam. Fontos volt számomra a rendszeresség, és a kitűzött határidő is segített. A mai napig rendszeresen futok. "

További remek tippek és források

A Year Compass tervezővel lezárhatod az előző éved és megtervezheted a számodra ideális következőt. Töltsd le a feladatlapokat, amelyek gondolatindító kérdésekkel és gyakorlatokkal segítenek felkészülni 2021-re!

Próbáld ki a Strides alkalmazást! Rendszeres tevékenységeket, feladatokat, célokat határozhatsz meg a segítségével, és egyszerűen ellenőrizheted magad.

A New York Times több cikket is szentelt a témának.