Szeretnél egy emlékezetes ünnepi összejövetelt anélkül, hogy előtte fél napot a konyhában kellene töltened? Nem kell túlbonyolítanod.
Csak dobj össze néhány snacket, amelyek finomak, látványosak, ráadásul pillanatok alatt elkészülnek!
Less el néhány tippet Kateřina Jaškovától, a
Milluji bloggerétől, aki olyan ötletes vendégvárókat mutat, mint ez a leveles tésztából készült spenótfa!
Hozzávalók 20 db-hoz:
• 1 szendvicskenyér
• 20 szelet jó minőségű sonka
• 5 kemény tojás
• Diós saláta:
- 500 g héjában főtt burgonya
- 130 g főtt sárgarépa
- 115 g főtt zeller
- 40 g konzervborsó
- 200 g minőségi sertéssonka
- 250 g majonéz
- 15 g mustár
- 10 ml ecet
- 10 g kristálycukor
- só, bors
1. Hámozd meg és vágd apróra a burgonyát!
2. Finoman aprítsd fel a sárgarépát, a zellert és a sonkát!
3. Tegyél mindent egy tálba, és add hozzá a borsót, a majonézt, a mustárt, az ecetet, a cukrot, a sót és a borsot!
4. Keverj össze mindent!
5. Vágd a kenyeret azonos méretű szeletekre, tedd rá a salátát, a sonkát, és díszítsd egy szelet tojással!
Hozzávalók 3 pohár pástétomhoz (kb. 130 ml poharanként)
• 400 g tisztított csirkemáj
• 30 g vaj
• 1 medvehagyma (kb. 50 g)
• 2 db fokhagyma
• 3 ág kakukkfű
• 100 ml portói bor
• 120 g csirke alaplé
• 100 g főzőtejszín (15%-os zsírtartalommal), vagy habtejszín (33%-os zsírtartalommal)
• 50 g vaj
Karamellizált hagyma
• 10 g vaj
• 8 g olívaolaj
• 300 g hámozott lilahagyma
• 50 g nádcukor
• 12 g balzsamecet
• só
Pástétom:
1. Melegítsd fel a vajat egy serpenyőben!
2. A finomra vágott medvehagymát és fokhagymát pirítsd üvegesre!
3. Add hozzá a májat, a kakukkfüvet, sózd, borsozd, és süsd meg együtt!
4. Itt az ideje, hogy hozzáöntsd a bort, és hagyd redukálódni.
5. Végül add hozzá a csirke alaplét, és forrald 10 percig! Az a jó, ha a máj belseje is elkészül, de még puha.
6. Ezután add hozzá a májhoz a tejszínt, és keverd simára!
7. Helyezd a pástétomot poharakba, és öntsd fel olvasztott vajjal!
8. Hagyd a pástétomos poharakat legalább 2 órán át hűtőben hűlni!
Karamellizált hagyma:
1. Vágd fel a hagymát fékörökre!
2. Melegítsd fel a vajat egy serpenyőben, és pirítsd meg rajta jól a hagymát!
3. Ezután add hozzá a cukrot, és hagyd a hagymát karamellizálódni!
4. Végül add hozzá az ecetet és ízlés szerint sózd!
5. Keverj össze mindent, majd tedd át egy tálba hűlni!
6. Tálald a pástétommal együtt! A legjobb valamilyen finom péksütemény kíséretében.
Hozzávalók 1 fához:
• 400 g leveles tészta
• 125 g leveles spenót
• 250 g ricotta
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 tojás
• 60 g parmezán sajt
• só és bors
1. A leveles spenótot tedd forró vízbe, hagyd benne 3 percig, majd szűrd le.
2. Aprítsd fel a lecsepegtetett spenótot, tedd egy tálba, majd add hozzá a ricottát, a zúzott fokhagymát, 1 tojást, sót, borsot és a reszelt parmezánt.
3. Nyújtsd ki a tésztát téglalap alakúra, helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és vágj ki belőle egy háromszöget. A levágott tésztát ismét nyújtsd ki.
4. A spenótos keveréket oszlasd el a háromszög alakú tésztán.
5. Most a maradék tésztát tedd a spenótra, és vágj ki belőle egy, az alsóval megegyezű méretű háromszöget.
6. Vágd be a tésztát vízszintesen, mindkét oldalról. Ne vágd át teljesen a közepét, így faformát kap a finomság.
7. Spirálosan csavard meg az 'ágakat'.
8. Kend be a fát felvert tojással, és 200 fokos sütőben süsd kb. 20 percig.
9. Sütés után hagyd kihűlni, majd tálald.