Kanapék 10% kedvezménnyel a KANAPE10 kóddal→*A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

Kanapék 10% kedvezménnyel a KANAPE10 kóddal→*A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

Vasalás egyszerűen? Lehetséges!

Míg van, aki a mosást és a vasalást egészen pihentetőnek találja, addig van, aki a véget nem érő házimunka egyik legunalmasabb feladatának éli meg. A cél azonban mindenki számára ugyanaz: a legjobb eredmény elérése a legkisebb erőfeszítéssel.

Íme néhány tipp és trükk, amivel megkönnyítheted a vasalást!

1. Moss okosan!

A hatékonyabb vasaláshoz vezető út a megfelelő mosóprogram kiválasztásával kezdődik. Ökölszabály, hogy minél kisebb a sebesség, annál kevésbé gyűrődik az anyag, és így kevesebb időt kell vasalással tölteni.

Miután kivetted a gépből, rázd fel jól a ruhát, így az anyag megnyúlik és megkíméled magát a felesleges vasalástól.

2. Ne hagyd teljesen megszáradni a ruhákat!

Egy másik trükk a vasalás megkönnyítésére az, ha a ruhát korán leveszed a fogasról. Győződj meg róla, hogy még kicsit nedves. Meglátod, a vasaló így könnyebben megbirkózik a redőkkel, mint száraz felületen.

3. Válogass hőmérséklet szerint!

A hatékony vasalás érdekében válogasd szét a ruhadarabokat aszerint, hogy milyen hőmérsékletet igényelnek. Kezdd a legalacsonyabb hőmérséklettel, amit a poliészter és a műszálak igényelnek. Végül vasald ki a legmagasabb hőmérsékletet igénylő pamut- és vászonszöveteket.

Ne felejtsd el eltávolítani a szöszöket! Egy szösztelenítővel ez szinte gyerekjáték.

4. Ellenőrizd a vasalót!

Használat előtt ellenőrizd a vasaló állapotát. A vasalófelületnek tökéletesen tisztának kell lennie, hogy ne tegye tönkre a ruhát. Győződj meg arról is, hogy nincs vízkőlerakódás.

5. Válassz praktikus vasalódeszkát!

A jó minőségű vasalódeszka nem csak egy deszka, amin kivasalod a ruháid. Néhány "extrának" köszönhetően lényegesen praktikusabb lehet. Egy fiókkal, zsinórtartóval és tárolóállvánnyal minden kéznél lesz, és semmi sem lesz útban.

Amennyiben speciális, többrétegű vasalódeszka huzatot is használsz, akkor csak az egyik oldalról kell vasalnod az anyagot. Ezzel pedig nemcsak időt, de pénzt is megtakarítasz.

6. Válaszd ki a megfelelő technikát!

Vasaláskor használd a gőz erejét a szálak fellazítására, így könnyebben formázhatóvá válik a szövet. Alternatívaként langyos vízzel locsold meg az ágyneműt.

Próbáld meg a legtöbb darabot kifordítva vasalni! Ez megakadályozza a tükröződést és a színek kifakulását sötét vásznon.

Ne vasalj körkörös mozdulatokkal, mert ez károsítja a szálakat és eltorzítja a szövet eredeti formáját.

Az ing vasalása lehet, hogy kicsit nehezebb, de határozottan nem atomfizika. Csupán egy egyszerű szabályt kell követni: a kis és fáradságos részeket vasald ki először, a nagyokat hagyd a végére.

Akaszd fel a vasalt inget a fogasra és hagyd kihűlni!