Az oldal felhasználóbarát működéséhez sütiket használunk! Hogyan használjuk fel a sütiket? Itt olvashatsz róla.

ok
Menu
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezés1 750 Ft nekedKosár
FőoldalFőoldalInspirációk

Vendégségben a Bonami: Minimalista gyereksarok Bolla Viki irodájában

Maria Montessori szerint minden gyermekben ott van a cselekvési vágy és a világmindenség megismerésének igénye, csak annak kibontakoztatását kell elősegíteni. A kicsi számára biztosítani kell a megfelelő környezetet, ahol szabadon tevékenykedhet és fejlődhet. Így gondolja Kálmán Melinda is, két fiú gyermek és a Varázspalló mamája, oktatási koordinátor és gyógypedagógus hallgató. Sok éve dolgozik azért, hogy ez a fontos üzenet minél több gyerekszobába eljuthasson.

Ez a méltán híres koncepció ezúttal Bolla Viki divattervező műhelyébe kopogtatott be, ahol a Bonami segítségével egy igazi csodavilágot hoztak létre a gyerkőcök számára. Kövesd Melinda tanácsait és teremts egy igazi kreatív kuckót gyermekednek!

Bolla Viki két gyönyörű kislány édesanyja, emellett a viktoriabolla márka tulajdonosa. Az évek során bebizonyította, hogy az anyaság és a karrier építése igenis összeegyeztethető. “A vállalkozásom már anyukaként indítottam. Az anyai énem a munkám során is inspirál, ugyanis a lányaimnak szeretnék egy olyan női mintát mutatni, amiben az anyai lét nem azt jelenti, hogy lemondasz az álmaidról.”

És hogyan lehet tökéletesen vegyíteni az anyaságot a munkával? Egy gyönyörű gyereksarokkal a dolgozószobában, tele készségfejlesztő játékkal, ahol a gyermekek bátran szabadjára engedhetik a fantáziájukat. De mi szükséges egy olyan gyerekszobához, ami a montessori elven alapul?

Egyszerűség

Ha egy játék nem tud mindent, nem túlságosan egyértelmű, akkor a gyerekek szabadon belevetíthetik azt, amit látni szeretnének. Viki is így gondolkodik, a gyereksarokba is olyan tárgyakat, játékokat választott, ami ezt elősegíti.

“Az egyik legfontosabb elem számomra sátor, ugyanis az irodám egy nagy térből áll és tudom, hogy a nagyobbik lányom már szeret elvonulva játszani. Ezen kívül olyan játékokat kerestem, amik akár a kisebbik lányomnak, akár a nagyobbiknak is érdekes lehet. Imádják az építős dolgokat vagy a varázspallót - ami felnőtt szemmel egy fadarabnak tűnik, ők mégis állandóan azon egyensúlyoznak.”

“Open ended” játékok

Az “open ended” játékok és tárgyak azok, amik szinte végtelen variációt rejtenek magukban. Kreativitásra ösztönöznek, nem játszanak a gyermek helyett és a kicsik fantáziájára épülnek. Ezek lehetnek építőkockák, mozaik elemek, korongok, labdák, babák, dobozkák, üveggolyók vagy bármi a természetből. Segítenek megélni vagy újragondolni a megélt történéseket és feldolgozni az érzelmeket.

Természetes alapanyagból készült tárgyak

Az eldobható műanyag világában egyre fontosabb szempont, hogy gyermekeink valódi természetes alapanyagokkal találkozzanak a játék és az otthonlét alatt. A fa és textil játékok tapintása, illata is hat a gyerek érzékelésére, időtállóbbak, minőségibbek. Az sem árt, ha a játékok jól variálhatóak.

Mozgás

Kicsiknek és nagyoknak is lételeme a mozgás. Azáltal, hogy lehetővé tesszük a gyermekeknek a szabad mozgást, fejlődik az önbizalmuk, a problémamegoldó képességük és önállóbbak lesznek. A legjobb, hogy egy pici kreativitással és néhány jól megválasztott tárggyal az otthonotok is igazi játszótér lehet.

A hintázás és a ringatózás két olyan játékforma, amelyek segítik a gyerekeket az érzékszervi tapasztalatok gyűjtésében és rendszerezésében. A hintázás ideális arra is, hogy megtanulják más szemszögből is nézni a dolgokat, stimulálja az egyensúly szerveket és fejleszti a mozgásérzékelést.

Nyelv

Alakítsatok ki egy olvasósarkot, ahol tudtok együtt mesét olvasni, bekuckózni! Mi jellemző egy Montessori könyvre?

• 0-6 éves kor között a valóságot tükrözi - a kisgyermek most érkezett ide a világra és ezáltal neki ennek a környezetnek a megismerése is számtalan izgalmat rejt. Elsősorban tehát ezt igyekszünk bemutatni neki.

• Életkornak megfelelő, választékos szókincs

• Értékesen szépen illusztrált

• Őszinte, életkorhoz igazodó történeteket mesél el