Kanapék 10% kedvezménnyel a KANAPE10 kóddal→*A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

Kanapék 10% kedvezménnyel a KANAPE10 kóddal→*A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

Szakértői tippek: Így lesz egész évben napos hangulat otthon

Emilia Barbacka · 2021. október 11.

A sötét, borús napok az ősz és a tél velejárói, ám ettől még az otthonodban ilyenkor is lehet napsütéses fílinget teremteni! Meríts ihletet Izabeli Perez Harriette lengyel belsőépítész blogger tippjeiből, és vedd fel a harcot a lehangoló szürkeséggel. Alakítsd örömtelibbé otthonod!

Októberben egyre hidegebb van, és a nappalok is egyre rövidebbek. Hogyan őrizhetjük meg ilyenkor is a lakás napfényes hangulatát?

Lakásunkban a hangulatot mi teremtjük, és nem a házfalakon kívüli időjárás. Az évszakok váltakozásaiból persze inspirációt is meríthetünk, a legfontosabb azonban az, hogy nekünk mi tetszik. Én a nyarat imádom a legjobban, így a belső terek berendezésekor igyekeztem megragadni azoknak a helyeknek a hangulatát, amelyeket a gyönyörű időjáráshoz társítok, és persze azokét is, ahol imádok nyaralni.

Ezeknek az úti céloknak a képei jártak a fejemben, mikor a lakásom színpalettáját terveztem meg. A kiegészítők kiválasztásakor inspirált az ezekre a helyekre jellemző táj és növényzet. A természet az elsőszámú lakberendező, így forduljunk hozzá bátran, ha minél tovább megőriznénk a nyár hangulatát a lakásban. Gondold át, a világ mely pontján lennél a legszívesebben, milyen színek uralkodnak ott, és milyen elemeket jeleníthetnél meg ebből a környezetből dekorációként a lakásban.

Mire figyeljünk oda, ha olyan kiegészítőket szeretnénk, amik napfényes hangulatot teremtenek otthonunkban?

A legjobb mindarra összpontosítani, amit a nyárhoz, a naphoz és a meleg időjáráshoz társítunk. Van, akinek Szicília, míg másnak a homokos Karib-tenger, a levendulaillatú Provence, a színes Marokkó, másoknak pedig a lengyel vidék gyümölcsösei, rétei és tavai állnak közel a szívéhez. Ha kiegészítőkkel teremtenéd meg otthonod napfényes hangulatát, akkor koncentrálj azoknak a helyeknek a színeire, amelyeket leginkább a naphoz kötünk.

Ha finom utalásként szeretnéd megjeleníteni mondjuk a tengerparti nyaralás hangulatát, akkor nem biztos hogy a kagylókkal kirakott dobozok és a horgonyok jelentik a legjobb megoldást. Ez nem biztos, hogy illik a belső térbe, és kissé elcsépelt is. Kagyló helyett a tengerparton szedett különlegesebb ágakat is vázába teheted, vagy csodás, a tenger, a homokdűnék és a fű színvilágát megidéző len párnahuzatokkal is megelevenítheted a tenger hangulatát.

Trópusi és természetes anyagokból készült kosarakkal és egyéb fonott tárgyakkal (például lámpákkal és lámpásokkal) megidézheted azoknak a helyeknek a hangulatát, ahol egész évben tart a nyár. A lámpások ideálisak a nyáresték hangulatának felelevenítésére. Nyáron a teraszon világítottál velük, ősszel ideje bevinni, és a lakásban használni őket!

A növényekről se feledkezzünk meg! A cserepes és a vágott virágok is a nyár hangulatát idézik. Válassz stílusos kaspókat és vázákat, melyek elvarázsolnak mintájukkal, formájukkal és színükkel.

Az összes utazásomról próbálok hozni egy olyan, az adott helyre jellemző kiegészítőt, ami passzol az otthonomhoz. Leggyakrabban kerámiát választok. Már vannak tálaim Portugáliából, Spanyolországból és Marokkóból, valamint egzotikus kubai fából készült darabokkal is büszkélkedhetek. Nem mindig fér el a bőröndben annyi minden, amit szeretnék magammal vinni, de szerencsére az ilyen csodás helyek ihlette kiegészítők Lengyelországban is kaphatók.

Az otthonunkban található bútorok és kiegészítők is megtarthatók, ha megújitjuk a lakást?

Igen, sőt. Otthonunk megújításának a legegyszerűbb módja, ha egy kis barkácsolással vagy kézműveskedéssel átalakítjuk a meglévő elemeket. Akik nem félnek ecsetet ragadni és kísérletezni a bútorokkal, maguk alkothatnak a napsütés hangulatát idéző darabokat.

Ha azonban nem akarsz a bútorok vagy a fal festésével foglalkozni, szerezz be különleges, a mediterrán országokra jellemző mozaiklapokat imitáló matricákat, amiket a falra, a padlóra és a bútorokra is ragaszthatsz. Szintén nagyon egyszerűen megváltoztathatod a belső tér hangulatát stílusos plakátokkal. Kedvenc plakátjaid egész évben kint lehetnek, de akár mindig a hangulatodnak megfelelő képekkel is díszítheted a falaid.

Bármelyik belső tér alkalmas arra, hogy napsütéses hatást keltsünk benne?

Én hiszek benne, hogy igen. Persze, nem mindegyik belső térben könnyű ezt megvalósítani, és nem is mindegyikben lesz nagyon látványos az eredmény. Egy kis napos életérzést azért bárhova be lehet csempészni dekorációval, például néhány stílusos kaspóval, illetve vázába tett növényekkel.

Miért érdemes "napfényes üzemmódba" kapcsolni otthonunkat?

A nap, a sok fény, a meleg és a sok növény látványa boldogsághormont termel, még azokban is, akik az őszt vagy a telet szeretik inkább. Lengyelországban a nyár nagyon rövid, ezért érdemes a zárt térben meghosszabbítani az érzetét, hogy elegendő energiánk legyen a tél és a rövid nappalok átvészeléséhez. Ennek a legjobb módja, ha a megfelelő kiegészítőkkel villámgyorsan napfényes atmoszférát teremtünk otthonunkban.