Kanapék 10% kedvezménnyel a KANAPE10 kóddal→*A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

Kanapék 10% kedvezménnyel a KANAPE10 kóddal→*A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

Kertészkedés a teraszon: Magaságyás lépésről lépésre

Ateliér Flera · 2021. október 7.

A kert jelenleg csak egy szép álom számodra, mégis nagyon szeretnél zöldségeket termeszteni? Itt az idő, hogy építs egy magaságyást az erkélyre vagy a teraszra Jirka Stiborek, a Flera stúdió kerttervezőjének segítségével!

Hogyan készíts magaságyást sajátkezűleg?

Használj 4 cm-es lucfenyő deszkát, ez a legolcsóbb anyag a magaságyás elkészítéséhez, a fatelepeken nagyon kedvező áron beszerezheted. Tartósabb megoldás, ha vörösfenyő deszkát szerzel be, de ez az alapanyag valamennyivel drágább is.

Azért, hogy a lehető legtartósabb megoldás szülessen, az egyes fa elemeket hosszú csavarokkal össze kell csavarozni. Az anyag idővel elhasználódhat, a magas páratartalom is árthat neki, így a kültéri használat során jobban kell vigyázni a fa alapanyagra.

A fa deszkák és a csavarok mellett szegecselt műanyag fóliára, szűrőruhára, bazaltgyapotra és megfelelő talajra lesz szükséged .

Tipp: Ha kímélnéd a pénztárcád, használj fel nyugodtan újrahasznosított anyagokat.

A magaságyás készítése:

Használj egy nagyobb alátétet, és süllyeszd a csavarfejeket a fába, az előre kifúrt lyukak segítségével. A süllyesztett csavarfejek nem zavarók, és teljesen biztonságosak akkor is, ha a gyerekek is vannak a családban.

Szeg és fadarab segítségével egyszerű vízelvezető rendszert építhetsz a magaságyásba, ahogy Jirka Stiborek tanácsolja: "Az elv az, hogy ha a víz átfolyik a szerkezeten, és elér egy bizonyos szintet, akkor befogja a vizet, és a növények felvehetik azt a mennyiséget, amire szükségük van belőle. Ugyanakkor, ha túl sok a víz, akkor a felesleg lefolyik a lyukakon, és elfolyik a járda mentén."

A magaságyás oldalánál elhelyezett fólia megvédi a fát a nedvességtől. Rögzítsd a fóliát tűzőgéppel a virágágyás oldalaihoz, azonos magasságban.

Szebb és igényesebb, ha egyenes szélű műanyagfóliát használsz, vagy ha a szűrőruhából levágott csíkokat tűzöl a szélére. Jobb, ha nem látszódik a csúnya, műanyag szegély.

Tipp: A vörösfenyőből készített magaságyások esetében elhagyható a fólia, mivel ez a faanyag jobban tolerálja a nedvességet.

Praktikus tippek a magaságyás elhelyezéséhez:

Ha a virágágyás a járdán áll, tegyél elválasztásnak egy szűrőanyagot az aljára. Ez jól szigetel, és megakadályozza az eltömődést.

Erre jöhet a bazaltgyapot, mely nagyon praktikus, akár térfogatának 90%-a vízmennyiséget is képes elraktározni. Egyfajta víztartályként működik. A víz egy idő után kifolyik belőle.

Ez a réteg, amellett, hogy jó szűrő hatással is rendelkezik, azt is segíti, hogy ne tömődjön el a vízelvezető réteg. Ügyelj arra, hogy ne használj klasszikus ásványgyapotot, mivel az taszítja a vizet.

Tipp: Videós oktatóanyagból is megszerezheted az infókat az Flera stúdió Youtube-csatornáján.

Hogyan kezd el használni a magaságyást?

Első körben töltsd fel talajjal, ami ideális esetben kerti szubsztrátum és komposzt keveréke. Ágakat és szerves növényi maradványokat is hozzáadhatsz a talajhoz. Jól tömörítsd el a talajt, nehogy később magától leülepedve a szükséges szint alá csökkenjen.

Szeretnéd profi módon fejleszteni a kertet vagy a teraszt? Ha beszélsz csehül, iratkozz fel egy online tanfolyamra az Élet a kertedben weboldalon, ahol Ferdinand Leffler és a Flera stúdió többi szakembere segít az egyszerre funkcionális és esztétikus tér kialakításában.