Az oldal felhasználóbarát működéséhez sütiket használunk! Hogyan használjuk fel a sütiket? Itt olvashatsz róla.

ok
Menu
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezés1 750 Ft nekedKosár
FőoldalFőoldalInspirációk

7 balkonnövény, amikkel létrehozhatod zöld oázisod

Barbora Bláhová • július 22.
Kár lenne, ha a lakásod melletti erkélyt vagy teraszt növények nélkül hagynád. Valójában ez a hely szinte arra csábít, hogy sok zöldet ültess. Hozz létre egy zugot, ahol élvezheted a pihenést egy kávéval, egy könyvvel vagy pár barátoddal. Ráadásul a zöld növényzet nyáron segít hűsíteni a levegőt, és kellemes klímát teremt, amiben jól érezheted magad. Tekintsd meg néhány kipróbált és bevált növényünket, amik korlátozott helyen és közvetlen napfényben is megnőnek.
Ne félj a lilától!

Ne félj a lilától!

Páfrányfenyő

Nem sokan tudják elképzelni ezt a különleges növényt az erkélyükön. Illetve inkább egy fát, mint egy növényt. Bár a páfrányt inkább a kertekben szoktuk megfigyelni, felfedeztük, hogy cserépben is sikeresen nevelhető. Nagyon kevés karbantartást igényel, ha az időjárási körülményekről van szó. Sikeresen tűri a szárazságot, így a déli oldalon is jól bírja a napsütést.

Egy klasszikus kertészeti földkeverék is megteszi neki. Könnyen megnőhet 2,5 méter magasra, ami nagyjából egy normál fedett erkély magasságának felel meg. Nincs szükséged óriási cserépre. Növekedését metszéssel is könnyen szabályozhatod. Ősszel gyönyörű aranyszínű, lombhullató levelek özönének örülhetsz. Csak tekerd be a kaspót anyaggal, hogy a fa télen is védve legyen

Ginkgo

Ginkgo

Kanadai áfonya (Vaccinium corymbosum)

Akiknek hiányzik a saját kertjükből származó termés, azok összekapcsolhatják az élvezetet a hasznossággal. A kanadai áfonya egy gyönyörű cserje, ami fajtától függően június végétől szeptemberig termést hoz. Az áfonyát különösen a kicsik fogják élvezni, de a növénynek speciális savanyú talajra van szüksége, amit a helyi barkácsboltban megvásárolhatsz. Válassz napos helyet, legfeljebb részlegesen árnyékosra, hogy a gyümölcsök beérjenek.

A cserjét rendszeresen öntözzük, szereti a magasabb páratartalmat, de a közvetlen pangó vizet nem tűri. Egyszóval soha ne hagyd teljesen kiszáradni az aljzatot.

Termessz saját áfonyát!

Termessz saját áfonyát!

Szukkulensek

A szukkulensek élénk színeikkel és különböző formáikkal még a legszerényebb erkélyt is feldobják. Ha szereted a zöldet, de nincs időd vagy tapasztalatod a kertészkedéshez, akkor ezek az apró növények neked valók. A szukkulensekkel imádnivaló minikerteket hozhatsz létre, amik nem igényelnek sok gondozást, és egész évben boldoggá tesznek. Például tölts meg egy széles agyagedényt szukkulens és kaktusz virágfölddel, és tedd bele a kiválasztott növényeket - még a leghétköznapibb kövirózsa is megteszi a hatását. Adj a cseréphez dekoratív köveket vagy gallyakat.

Ha a cserép esőnek lesz kitéve, ne feledd, hogy rendelkeznie kell vízelvezető lyukakkal is .

Orgona (Syringa vulgaris)

Aki szereti a lila illatát, annak ez a cserje kihagyhatatlan. A Meyer's lila nevű, kis virágú törpefűz tökéletes az erkélyre vagy a teraszra. Annak ellenére, hogy rövid, gazdag illatával képes meglepetést okozni. A növény igénytelen a talajjal szemben, egy közönséges, jó vízáteresztő képességű kertészeti földkeverék is elég lesz. Értékeli a napfényt, de a részleges árnyékkal is megbirkózik. Lassan nő, így nem kell attól tartanod, hogy egyhamar kiszorít az erkélyről. A levelek ősszel lehullanak, de ellenálló. Tavasszal ismét megmutatja szépségét.

TIPP: A szerves hulladék a komposztba való. A szárított virágok vagy levelek nem tartoznak a normál hulladékba. Ezeket a háztartási szerves hulladékkal együtt komposztálhatja. Szerezzen be egy Intelligens hulladék komposztgyűjtőt, amelyet könnyen elrejthet a cserepek közé. Cserélhető szénszűrőjével és egyedülálló szellőzőrendszerével a kuka minimálisra csökkenti a szagokat, így közvetlenül mellette napozhat vagy ihat egy italt barátaival. Még zsákokra sincs szüksége, ha növényi hulladékok gyűjtésére használja - ellenkezőleg, értékelni fogja őket, ha a kukát háztartási biohulladékok gyűjtésére használja.
A kis komposztáló alkalmas a lakásban

A kis komposztáló alkalmas a lakásban

Fenyőfa (Physocarpus)

A Physocarpus egy olyan cserje, amely elsősorban sárgás levelei és az érett hajtásokon bimbózó apró fehér virágok miatt vonzó. A félárnyékot kedveli, de a napos oldalon a gazdag színek a csúcsra járnak. Nagyon jól működik más növényekkel csoportosítva, színével feldobja azokat. Mivel gyakran sövénynek használják, nagyon jól tűri a metszést, ami a korlátozott balkon- vagy teraszkörülmények között hasznos. Más színű, nemesített fajták is kaphatók - például a Diabolo, amelynek lenyűgöző lila levelei vannak.

Physocarpus opulifolius

Physocarpus opulifolius

Lonc (Lonicera)

Ha a szomszédok ablakai helyett inkább a zöldre szeretne rálátni, a lonc az a növény, amelyik segít ebben. Ez a kúszónövény szeret gyorsan felmászni mindenre, amit biztosít. Próbálja meg például magasabb cserépbe ültetni, és kötéllel a mennyezet felé feszíteni, vagy más támasztékkal ellátni. Egy szezon alatt akár egy méter magasra is megnőhet, és egy meghitt zugot hozhat létre számodra. A lonc megbirkózik az árnyékos körülményekkel és a teljes napsütéssel is. Nyáron érdekes virágokkal örvendezteti meg Önt, amelyeknek nagyon kellemes illata van.

A tél beálltával azonban lombozatának egy része lehullik, így ha örökzöld növényt szeretne, valószínűleg a borostyán vagy a jázmin után kell nyúlnia. Nem sok olyan alternatíva van, amely alkalmasabb és igénytelenebb lenne a mi körülményeink között.

A lonc gyorsan nő

A lonc gyorsan nő

Harangvirág

A harangvirág a cseh kertek, valamint az erkélyek és teraszok egyik alaptartozéka. Tökéletesen kiemelkednek, ha más dísznövényekkel együtt csoportosítjuk őket. A harangvirágok számára a szokásos, viszonylag laza kerti talaj ideális. A harangvirágoknak több mint 300 különböző fajtája létezik, amik közül egyesek szeretik a napot, mások árnyékot igényelnek.

A legkeményebb fajta a Campanula poscharskyana faj. Ha szeretnéd meghosszabbítani a harangvirág virágzási idejét, akkor az elhervadt virágok folyamatos eltávolításával segíthetsz magadon.

Campanula poscharskyana

Campanula poscharskyana