Lépj be a Bonami világába és szerezd meg az első vásárlás után járó, akár 1 750 Ft kedvezményt! Lépj be a Bonami világába és szerezd meg az első vásárlás után járó, akár 1 750 Ft kedvezményt!
  • Minden nap új ötlet és inspiráció
  • 1 750 Ft hűségpontokban első vásárlásod után
  • Mentsd el a legjobb termékeket a Kedvencek közé
vagy
Belépés Facebook fiókkal
Figyeljük helyetted!

Termékfigyelés bekapcsolva:: A nevű termék mostantól figyelve van!

Amint újból elérhető lesz ez a termék, a(z) e-címen értesítünk Téged! Ha szeretnéd, megváltoztathatod a termék figyeléséhez kapcsolt email címet, illetve a termék figyelését is lehetőséged van deaktiválni. Megváltoztathatod a figyelmeztetéshez kapcsolt email címet.

Ok
Figyelés kikapcsolva

A termék figyelését kikapcsoltad. Ha továbbra is szeretnéd figyelemmel követni, itt tudod újra aktiválni a figyelést.

Ok

Valaki megelőzött!

Sajnáljuk, de valaki megelőzött! :-( A terméket már valaki megvette! Bekapcsolva hagyjuk a termékfigyelőt, hogy legközelebb véletlenül se maradj le róla! Amennyiben már nem szeretnéd figyelni a terméket, deaktiváld a figyelőt! deaktiválás.

Ok

Az oldal felhasználóbarát működéséhez sütiket használunk! Hogyan használjuk fel a sütiket? Itt olvashatsz róla.

ok
Menu
1 750 FtRegisztrációBejelentkezés1 750 FtKosár
FőoldalFőoldalInspirációk

5 tipp az ágyneműhuzat ápolásához

Iva Baltaretu · 2021. június 3.

Ha szeretnéd sokáig és örömmel használni az ágyneműhuzatot, akkor érdemes figyelmet fordítanod a textília ápolására. A különböző anyagokból készített ágyneműhuzatoknak más-más igényeik vannak, cikkünkben megmutatjuk, hogyan érdemes ápolnod őket.

1. Így mosd ki az ágyneműhuzatot az első használat előtt!

Ez nagyban függ az ágyneműhuzat anyagától. Vedd figyelembe az adott termék útmutatóját, és kövesd az alábbi lépéseket:

Len ágyneműhuzatok: 40 - 60 °C-on mosd őket, a gyártó ajánlásai szerint. Az erősebb színű ágyneműhuzatok az ajánlásnál magasabb hőfokon mosva károsodhatnak.
Pamut ágyneműhuzatok: 40 - 60 °C-on mosd ezeket a huzatokat is.
• Flanel ágyneműhuzatok: 40 °C-on mosd őket, így nem csak színeiket, hanem puhaságukat is megőrzik.
• Krepp ágyneműhuzatok: Alacsonyabb hőfokon kell mosni ezeket a darabokat is, a 40 °C ideális.

Tipp: Ne használj fehérítőt az ágyneműhuzatoknál, mivel gyengíthetik a szálakat.

2. Rendszeres ágyneműhuzat mosás

Az ágyneműhuzatokat mindig kifordítva mosd, többségüknek ideális a 40 °C-os mosási hőmérséklet.Mindig ellenőrizd, hogy nincs-e valahol szakadás, és a gombok, illetve cipzárak rendben vannak-e.
Gyengéd mosószert válassz, és kövesd az adagolást. Az öblítő károsíthatja az ágyneműhuzat légáteresztő és nedvességfelszívó képességét.

A lehető leghamarabb varrd meg a szakadt ágyneműhuzatokat , és varrd a helyükre a meglazult gombokat, nehogy beszoruljanak a mosógépbe.

Tipp: Allergiás vagy és ezért minden szennyeződést és atkát el akarsz távolítani? Akkor válassz olyan ágyneműhuzatot, amit legalább 60 °C-on ki lehet mosni!

3. Ágyneműhuzatok szárítása és vasalása

Ne tedd szárítógépbe az ágyneműhuzatokat, mivel a magas hőmérséklet károsíthatja a textília szálait, és fakíthatja a színeket. A legjobb, ha nyáron a szabadban szárítod a ruhákat, mert így nagyon gyorsan megy, és nem kell a párásodással sem küzdeni. Kifordított állapotában vasald az ágyneműhuzatot, enyhén nedves állapotban, és nem túl forró vasalóval.

A krepp és a len ágyneműhuzatokat nem kell vasalni. Ha teregetéskor figyelsz rá, hogy ne legyen gyűrődés a huzat anyagában, akkor sokkal könnyebb dolgod lesz vasaláskor, és gyorsabban is végzel a művelettel.

Tipp: Ha a szabadban teregetsz ki, figyelj oda arra, hogy a közvetlen napfény fakíthatja a színes ágyneműhuzatokat.

4. Hogyan szedd ki a foltokat az ágyneműhuzatból?

Foltos lett az ágyneműhuzat, és a mosógép nem szedte ki az anyagból? Próbáld kézzel, marhaepeszappan segítségével kimosni a foltot.

További tippek:
• A zsíros foltokra szórj konyhasót, hagyd hatni néhány percig, majd mosd le nedves szivaccsal.
• A vérfoltok eltávolításához készíts pasztát sóból és vízből, majd vizes szivaccsal dörzsöld bele a foltba. A sókristályok kiszedik a vérfoltokat a szálakból.
• A verejtékfoltoktól citromsav segítségével szabadulhatsz meg.

Fontos: Ha házilag nem érsz el eredményt, vidd vegytisztítóba az értékesebb ágyneműhuzatokat!

5. Milyen gyakran cseréld az ágyneműhuzatot?

Az orvosok azt javasolják, hogy hetente legalább egyszer érdemes új ágyneműhuzatot húzni, az allergiások és az érzékeny személyek pedig jó, ha háromnaponta cserélik a huzatokat.
Tanácsok:
• Ha pattanásos az arcod, igyekezz minél gyakrabban cserélni a párnahuzatot!
• A selyem párnahuzat védi a hajszálakat a sérülésektől, nem szárítja a bőrt, és állítólag az öregedés jelei is észrevétlenebbek tőle.