Kanapék 10% kedvezménnyel a KANAPE10 kóddal→*A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

Kanapék 10% kedvezménnyel a KANAPE10 kóddal→*A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

Vendég- és játszószoba egyetlen helyiségből!

MICHAELA ŠELENBERKOVÁ • JANUÁR 22.

Ismét meglátogattuk Ewa Farna cseh-lengyel énekesnőt, aki ezúttal egy másik helyiséget szeretett volna új funkciókkal ellátni. Kollégánk, Naty elmeséli, hogyan segített Ewának kialakítani a gyermekek és a felnőttek számára is alkalmas játszószobát, amely még vendégszobaként is bevethető!

Naty, most egy másik szobánál segítettél Ewának. A különleges plafon már ismerős kihívás lehetett a korábbi közös projektből. Mire kellett még odafigyelned, amikor a gyerekek számára alkalmas játszószobán dolgoztál?

A legfontosabb, hogy mindig meghatározzuk a szoba funkcióját, ami a gyermek életkorától is függ. Ewa kisfiának van már egy saját gyerekszobája, klasszikus ággyal, így most a játszószoba kialakításánál nem a hagyományos gyerekszobai alapbútorokban és kiegészítőkben kellett gondolkodnunk.

A funkcionalitás mellett a biztonság is magától értetődik minden gyermekszobában, és persze vonzónak kell lennie azok számára, akik majd használni fogják.

Ewa ezúttal is pontosan tudta, hogy milyen végeredményt szeretne és milyen funkciókat szán majd a szobának?

Most egy kicsit több mozgásteret kaptam. A fő elvárás az volt, hogy ne csak a gyerekek játszhassanak itt, hanem a felnőtt látogatók számára is kényelmes legyen a szoba. Egy másik fix elem a csocsóasztal volt, amelynek szintén ebben a helyiségben kellett megtalálnunk a helyét.

Hogyan jellemeznéd a választott stílust? Milyen színekkel és anyagokkal dolgoztál?

Szerencsére Ewa nem félt kísérletezni. Nem akarta, hogy a szoba túl édes, gyermeki legyen. Ezért kerültem a klasszikus pasztell tónusokat és a mesei motívumokat. Épp ellenkezőleg, olyan földszíneket jelenítettünk meg, mint a terrakotta, a sötétzöld és a szürke . Ez a trió jól passzol egymáshoz, és friss benyomást keltenek együtt.

Az anyagokat illetően igyekeztem minél több természetes elemet használni. A Bellamy ágynemű 100% vászonszövetből, az Adeco ágy masszív fenyőből van, amihez papír és tengerifű játékkosarakat választottunk.

Mi a helyzet a többi termékkel? Rögtön tudtátok, hogy milyen konkrét darabokat szeretnétek? A szoba kis tulajdonosával is konzultáltál a színekről és kiegészítőkről?

Először is az átlagostól eltérő térbeli adottságokkal kellett megküzdenünk. Világos volt, hogy a lejtős plafon miatt az ágynak a lehető legalacsonyabban kell lennie, ráadásul kanapéként is kell funkcionálnia. Az egyik kedvenc darabom a Karup matrac, amely szükség szerint összecsukható és széthajtható, és nem foglal el túl sok helyet a játékok mellett.

Ami a kiegészítőket illeti, követtem a természetes anyagok által meghatározott palettát. A Bonami weboldalon kategóriákra és színekre is lehet szűrni, így gyorsan ment a keresés. Ewa kisfia nem sokat árult el nekünk a stílusáról (nevet). De segített kiválasztani, hogy melyik játéknak és plüssállatnak lesz egyértelműen helye a szobában.

Lenyűgöző a csocsóasztal megújulása, amelyet egy festéssel frissítettetek fel.

Valójában amikor megtudtam, hogy a játékteremben csocsó is lesz, kissé megijedtem. A Pinteresten kezdtem ötleteket keresni, hogy olyan külsőt kaphasson, amely illeszkedjek a szoba egész koncepciójához. Végül úgy döntöttünk, hogy terrakotta színűre festjük, ahogyan a beépített szekrények belsejét is.

Az ezüst lábakat feketére festettük, ami az említett szekrények fogantyúin is visszaköszön. Hirtelen a csocsó lett a domináns elem, ami korábban egyáltalán nem is passzolt ide.

Észrevettem, hogy gyakran újítasz fel csempéket vagy bútorokat. Honnan ered ez nálad, és mit szeretsz benne?

Ezt anyukámtól örökölhettem, aki gyerekkoromban folyamatosan átalakított és újrafestett mindent (nevet). Ez egy nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk a régi bútoroknak, és olyan egyedi darabokat alkossunk, amit másnál nem találunk meg.

A csempe önmagában egy külön kategória. Már több olyan bérelt fürdőszobát és konyhátis átalakítottam (természetesen a tulajdonossal való egyeztetés után), amelyekre ma szó szerint rá sem lehet ismerni. Nem kell mindig új és új dolgokat vásárolnunk, néha csak annyit kell tennünk, hogy egy kis gondot fordítunk a meglévő tárgyainkra.

Mit tanácsolnál az olvasóknak, milyen apróságokra figyeljenek, ha egy kisgyerek számára rendeznek be szobát?

Először határozzuk meg a színpalettát és a helyiség stílusát. Mindig létrehozok egy úgynevezett moodboardot, vagy faliújságot, amely segítséget nyújt a tervezésben. Következő lépésként kérdezd meg magadtól, hogy milyen funkciót szánsz a szobának, és meddig szeretnéd ebben a minőségben használni!

Például egy gyerkőc iskolás korára az igényei és ízlései megváltoznak. Ilyenkor ideális megoldás egy kis újrafestés, tapétázás és kiegészítőkkel történő újrahangolás. A játszószobában szuper szolgálatot tesznek majd a különböző dobozok és kosarak, amikbe a nap végén könnyedén rendet tudunk teremteni. Így nap közben a játszószoba az önfeledt játék színtere lehet.

Végül, de nem utolsósorban, ne felejtsd el kikérdezni a leendő kis lakó véleményét! Biztos neki is lesz pár megfontolandó tanácsa!

Érdekelnek az átalakítás során használt darabok? Minden kiválasztott bútort és dekorációt megtalálsz itt!