20% kedvezmény 80 000 Ft feletti vásárláskor a MINUSZ20 kóddal → *A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

20% kedvezmény 80 000 Ft feletti vásárláskor a MINUSZ20 kóddal → *A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Hogyan válassz boxspring ágyat?

A boxspring ágyak egyre népszerűbbek. Kivételes alvási kényelmet biztosítanak, amely az ötcsillagos szállodákéhoz hasonlítható. Ha már régóta álmodsz egyről, de nem tudod eldönteni, milyet vegyél, akkor olvasd el útmutatónkat, ami biztosan megkönnyíti a választást!

Mi az a boxspring ágy?

A boxspring ágyak kényelmesek, praktikusak és luxus látványt nyújtanak. Nevük az angol "box" és "spring" szavakból ered. Észak-Amerikában és a skandináv országokban nagyon népszerűek, ezért amerikai ágynak vagy kontinentális ágynak is nevezik őket.

Ezeknek az ágyaknak egy téglalap alakú, rugókkal felszerelt doboz az alapja. Általában tartalmaznak egy matracot, egy alacsony "topper" fedőmatracot, egy kárpitozott ágytámlát és tárolóhelyet is.

Előnyök és hátrányok röviden


Előnyök
  • A boxspring ágyak hátfájós és magas komfortigényű személyek számára is alkalmasak.
  • A magas fekvőfelületnek köszönhetően könnyű a rájuk lefeküdni.
  • A boxspring ágyak matracai hosszabb élettartamúak, mint a hagyományosak.
  • A lamellás ágyrács hiányának köszönhetően ezek az ágyak nem nyikorognak.
  • Sokféle kivitelben és színben kaphatók, így mindenki kiválaszthatja a számára megfelelőt.
  • Minden modell magas ágytámlával rendelkezik, így az ülés is kényelmes rajtuk.
Hátrányok
  • A hátpozíció a legtöbb esetben nem állítható. Ez csak az állítható ágyrácsos ágyaknál vagy a drágább, távirányítós boxspring ágy modelleknél lehetséges.
  • A boxspring ágyak nagyok és elég sok helyet foglalnak a hálószobában.
  • Kisebb a légkeringés a hagyományos ágyakhoz képest.
  • A boxspring ágyak vételára magasabb, mint a hagyományos ágyaké.

Részletes felépítés

Míg a hagyományos ágy egy ágyráccsal és matraccal van felszerelve, addig a boxspring ágyak egy rugós dobozból állnak, amelyet egy rugós magmatrac és egy alacsony felső fedőmatrac, más néven topper egészít ki. A rugós alap és a matrac így kettős rugózást hoz létre, amely jobban reagál a test mozgására és a helyenkénti terhelésre.

1. Doboz: rugós alap

A rugós dobozos ágyak alján hiába keresed az ágyrácsot. Ezek általában egy fakeretből állnak, egyenletes távolságban elhelyezett bonellrugókkal, amelyek stabil matrac alátámasztást hoznak létre. A terhelésre pontszerűen, azaz pontosabban reagálnak. A rugós mag a szükséges légkeringéshez is hozzájárul.

2. Rugós matrac

A matracot rugós alapra helyezik. Ez leggyakrabban zsebrugós matrac, ahol az egyes rugókat egymástól elválasztva "zsebekbe" varrják, amelyek egyénileg reagálnak a test nyomására, és optimálisan elosztják a test súlyát. Ez kiválóan alkalmas hátfájással küzdők számára.

A matracokról bővebben a Hogyan válassz matracot című útmutatónkban olvashatsz.

3. Topper fedőmatrac

A boxspring ágyak utolsó rétege a felső matrac vagy topper. Ez egy mindössze néhány centiméter magas alátét, amely az ágy teljes felületét befedi. Így nem kell a matracok közötti kényelmetlen réssel bajlódnod. A topper arra is szolgál, hogy megvédje a matracot a szennyeződésektől és az izzadságtól, meghosszabbítja a fő matrac élettartamát, és lágyíthatja vagy keményítheti a matracot.

Leggyakrabban hideghabból vagy memóriahabból készül, amely tökéletesen alkalmazkodik a test alakjához. Találkozhatsz azonban latex vagy gélből készült topperekkel is.

A topper általában a boxspring ágyhoz tartozik, vagy külön vásárolható meg. Ha a topper már a boxspring ágy része, akkor az a skandináv típus. Ha nincs benne, akkor amerikai típusról van szó.

A boxspring ágyak magassága

A boxspring ágyak magasabbak, mint a hagyományosak. A szokásos 40 cm-es keretmagasság helyett a boxspring ágyak magassága akár 70 cm is lehet. Ez megkönnyíti az ágyra illetve ágyról történő fel- és leszállást. A megemelt ágyfelület a hátat is kíméli, ezért az idősebbek vagy a hát- és ízületi fájdalmakban szenvedők különösen nagyra értékelik.

Hogyan állapítható meg a boxspring ágy ideális magassága?

Ülj le az ágy szélére úgy, hogy a combod és a vádlid derékszöget vagy akár egy kicsit nagyobb szöget zárjon be. A lábfejeknek a padlót kell érniük. Alacsonyabb személyek számára az optimális keretmagasság 60 és 65 cm között van.

Boxspring ágyak ápolása

Ha úgy döntöttél, hogy boxspring ágyat vásárolsz, csak akkor tudod a legtöbbet kihozni a szolgáltatásaiból, ha megfelelően ápolod. Ha szövettel borított keretet választottál, akkor évente többször ki kell porszívózni, és legalább évente egyszer ki kell tisztítani. A matracot vagy a toppert pedig havonta fordítsd meg.

Még több inspiráció