Mid Season Sale | Vásárolj akár 40%-kal olcsóbban →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Hogyan válasszuk ki a tökéletes színpalettát otthonunkhoz?

KAROLÍNA FARDOVÁ • FEBRUÁR 25.

Szánj egy kis időt otthonod színvilágának megtalálására! Hidd el, megéri, hisz a későbbiekben sokkal egyszerűbb lesz a megfelelő berendezés kiválasztása. Ne aggódj, nem kell lakberendezőnek lenned, hogy megteremtsd a harmonikus összhatást! Íme néhány jótanács.

1. Meríts ihletet!

A legegyszerűbb megoldás az internet böngészése. A Pinterestre mindig számíthatsz, de van még jó néhány online platform, ahol saját ötletgyűjteményt készíthetsz.

Ha jobban szereted az offline ötletelést, akkor újságokból, magazinokból is kivághatod a számodra inspiráló képeket. Rendezd őket el egy hirdetőtáblán, vagy terítsd ki őket egy nagy asztalfelületre!

A gyűjtögetést ne csak a belső terekre korlátozd! Válogass divatanyagokból, festmények fotóiból, illusztrációkból, hangulatképekből! Bármi jöhet, ami számodra inspiráló, és amit kapcsolatba tudsz hozni egy általad elképzelt harmonikus otthonnal.

2. Elemezd a gyűjteményt!

Amikor tüzetesebben átnézed az összegyűlt anyagot, biztosan találsz benne ismétlődő elemeket: hasonló színeket, textúrákat, stíluselemeket.

Azonban kevesen kapnak teljesen egyértelmű eredményt. Legtöbbünknek legalább két, akár teljesen különböző stílus tetszik. Ezt érdemes leszűkíteni egy irányra, ami igazán közel áll a szívedhez.

3. Kövesd a 60-30-10 szabályt!

A belső tér színeinek eloszlására létezik egy nagyjából ideális arányszám. Az uralkodó színnek, amely a szoba mintegy 60%-ában jelenik meg, semlegesebb vagy tompább árnyalatúnak kell lennie, hogy pihentesse a szemet. A második szín 30%-ban jelenik meg. Ehhez már választhatsz határozottabb színt. Végül jöhet a hab a tortára, a harmadik szín, ami csak 10%-ban tűnik fel, de nyugodtan lehet merészebb árnyalat.*

Ezek az arányszámok természetesen csak sorvezetők, amik segítenek az egyensúly megtalálásában. Nem az a cél, hogy szolgaian kövesd a szabályt.

* Alapvetően bármely árnyalat betöltheti a 10%-os kiemelő szín szerepét. A lényeg, hogy ellensúlyozza az uralkodó színt, és vizuálisan hangsúlyozza azt bútort, kiegészítőt, vagy dekorációs elemet, amelyet hangsúlyozni szeretnénk.

3. Kezdd a tér fix részeivel!

Miután kiválasztottad a számodra legkellemesebb színpalettát, koncentrálj az otthonod fix, tartós elemeire, mint például a padló, a fűtőtest, a csempék, az ajtó-és ablakkeretek! Ezek az elemek fontos szerepet töltenek be egy-egy helyiségben, és a cseréjük viszonylag drága. Ezért érdemes alaposan megfontolni a színüket, hisz lehet, hogy évtizedekig veled lesznek.

4. A fal színe

Ugye, milyen kézenfekvő egy tiszta fehér vagy krémszínű falfelület? Eközben a színes falak teljesen felfrissíthetnek egy helyiséget. Ismét vedd figyelembe a már meglévő, fix elemeket! Van otthon gyönyörű felújított fapadlód? Tökéletesen kiegészítheti egy meleg bézs árnyalat a falon. Viszont, ha nagyobb kontrasztot szeretnél, a hideg tónusú világosszürke fal rendkívül jól kiemeli a padlót.

Egyik megoldás sem rossz vagy jó. Gondold át azt is, hogy a szoba leendő funkciójához milyen szín illik! Pihenésre használnád, vagy a munkára szeretnél benne koncentrálni?

5. Hogyan kombináld egymással a színeket?

Világos uralkodó színt választottál, de kissé bizonytalan vagy a kiegészítő árnyalatokkal kapcsolatban? A színek összehangolásában több elv is segíthet. A legnépszerűbbek:

• A monokróm paletta esetében csak egy szín játszik szerepet, amely különböző árnyalatokban és tónusokban jelenik meg.

• Az egymással harmonizáló színek megtalálásához használhatod a színkört is, amelyet sminkesek, divattervezők és más művészek is előszeretettel hívnak segítségül. A körön egymás mellett lévő színek rendkívül jól összesimulnak.

• Ha valami merészebbre vágysz, használd a kontraszt eszközét! Válassz két árnyalatot, amelyek a színkörön egymással szemben helyezkednek el! (Ezeket komplementer, azaz kiegészítő színeknek is nevezik.) Ez a két kontrasztos szín lehet a másodlagos és harmadlagos szín a szobában, amely egy semlegesebb, visszafogottabb uralkodó szín mellett kap helyet.

6. Ne hagyd, hogy korlátozzanak a szabályok!

Már rendelkezel egy kész színpalettával, de nem tudsz szabadulni az érzéstől, hogy valamivel még feldobnád az otthonod?

Engedj meg magadnak egy kis játékosságot! Még a tökéletesen letisztult, bézs, földszínű tónusokkal teli térben is kiemelkedik egy mélyzöld kanapé, egy sötétkék lámpa, egy merész váza vagy bármely más jellegzetes kiegészítő. Végülis azoknak a belső tereknek van a legnagyobb karizmájuk, amelyek mernek egyediek lenni és eltérni a szabályoktól.