Fürdőszobai termékek akár 15% kedvezménnyel | Spórolj még ma →
Mid Season Sale | Vásárolj akár 30%-kal olcsóbban →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Húsvéti mézeskalács recept és a tökéletes máz titka

Már a húsvéti menün gondolkozol? Ilyenkor nem kell visszafognod magad, jöhetnek az aranyosabbnál aranyosabb húsvéti sütemények! Amennyiben Katerina Jasek foodblogger recepjét követed, sütijeid pillanatok alatt puhák lesznek.

A díszítéssel sem kell sokat bajlódnod, tippjeinknek köszönhetően ez is gyerekjáték lesz!

Hozzávalók a húsvéti mézeskalács sütikhez

  • 500 g liszt
  • 130 g szitált porcukor
  • 130 g lágy vaj
  • 115 g méz
  • 8 g foszfátmentes sütőpor
  • 3 teáskanál jó minőségű mézeskalács fűszer
  • 2 szobahőmérsékletű tojás
  • 1 evőkanál holland kakaó
  • 1/2 teáskanál sütőpor

Hozzávalók a tojásfehérje mázhoz

  • 1 tojásfehérje
  • 160 g szitált porcukor
  • 5 csepp citromlé

Elkészítés

1. Tegyük a mézeskalács süti összes hozzávalóját a konyhai robotgéphez tartozó tálba és hagyjuk, hogy kb. 10 percig dolgozzon a tésztán.

2. A kész tésztát csomagoljuk fóliába vagy viaszos szalvétába, és legalább 2 órán át, de lehetőleg egy éjszakán át tároljuk hűtőben.

3. Ezután vegyük ki a tésztát, hagyjuk, hogy lisztezett felületen kissé fellazuljon kb. 20 percig, majd sodrófával nyújtsuk ki kb. 5 mm vastagságúra.

4. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Használjuk az alsó-felső forró levegőjű sütést.

5. Most húsvéti sütikiszúrókkal alakítsuk ki a tésztából a kívánt formákat. Ha nem vagy magabiztos a díszítésben, a legegyszerűbb forma a tojás.

6. A kivágott mézeskalács sütiket helyezd át egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 8-10 percig. Vigyázzunk, nehogy megégjenek sütés közben!

7. Hagyjuk a kész mézeskalács sütiket kihűlni, és tegyük át őket egy rácsra, hogy kihűljenek. Lehetőleg másnap díszítsük fel.

8. Készítsük el a cukormázat. Először is szitáljuk át alaposan a cukrot, hogy ne képezzen csomókat a mázban és ne tömítse el a díszítőgépet.

9. Egy tálban fakanállal verjük fel a cukrot, a citromlevet és a tojásfehérjét, hogy sima állagot kapjunk.

10. Tegyük a süteményes zacskót egy magas pohárba, hajtsuk a szélét a pohár peremére, és töltsük meg a cukormázzal. Díszítsük tetszés szerint.

Bonami tippek a tökéletes tojásfehérje mázhoz

  • A tojásfehérjének szobahőmérsékletűnek kell lennie, mielőtt összekeverjük a cukorral. Adjunk nekik tehát egy kis időt a konyhapulton.
  • A cukormázhoz mindig extra finom cukrot használj. Ez nem fog csomósodni.
  • A cukormáz hófehér színét néhány csepp citromlé hozzáadásával garantáljuk, amit mindig szitán kell átpasszírozni.
  • Ne próbáld megkönnyíteni a dolgodat azzal, hogy konyhai robotgéppel kevered a mázat. Ha csak kézzel kevered, elkerülheted, hogy levegő rekedjen benne, amitől a cukormáz morzsolódni fog.
  • A máz megfelelő sűrűségét az adja meg, ha a habverőt kivéve csúcs alakul ki. Semmiképpen sem szabad, hogy a cukormáz megolvadjon.
  • A megfelelő állag és szín megőrzése érdekében a cukormáz nem érintkezhet fémtárgyakkal.
  • Mivel a cukormáz hajlamos besűrűsödni, gyorsan kell dolgozni vele. Kisebb adagokban adagoljuk a zacskóba. A fel nem használt cukormázat tegyük a hűtőszekrénybe.
  • Ahhoz, hogy a cukormáz ne keményedjen meg a tálban, fedjük le nedves ruhával.
  • Használjuk fel a cukormázat még aznap.

Mézeskalács süti díszítő zsák

  • Válasszunk erős, éles sarkokkal rendelkező zacskókat, amik tökéletesek a csúcs levágásához.
  • Hajtuk a zacskó sarkait az üvegre, és töltsük meg cukormázzal. Zárjuk le a zacskót, majd vágjuk le a sarkát, hogy a lehető legvékonyabb lyuk legyen.

Bonami tippek a húsvéti sütik díszítéséhez

  • Akár díszítőket, akár zacskókat, akár kúpokat választasz, ügyeljünk arra, hogy a lyuk a lehető legkisebb legyen.
  • A cukormázat úgy vigyük fel a mézeskalácsra, mintha egy zsinórt fektetnénk le.
  • A cukormáz felhordásakor ne támaszkodjunk az asztalra.
  • Cseppeket is formázhatunk. Először formáljunk egy pöttyöt, és lassan nyújtsuk ki.
  • Nagyobb terület mázazásához hígítsuk a mázat egy csepp vízzel, és ecsettel vagy fogpiszkálóval vigyük fel a mézeskalácsra.
  • Nagyobb területek színezése előtt először rajzoljunk egy körvonalat a mézeskalács süteményre, és hagyjuk megszáradni. Ezután töltsük ki a közepét.
  • A mézeskalács díszítésének legegyszerűbb módja egy mintás sofrófa, amivel a kivágás előtt a kívánt mintát könnyedén a tésztára nyomhatjuk.

Hogyan kell tárolni a mézeskalács sütiket úgy, hogy puhák maradjanak?

  • Tegyük a kész mézeskalácsot egy papírtörlővel kibélelt papírdobozba.
  • Tároljuk a dobozt hűvös és enyhén nedves helyiségben. Egy kamra vagy erkély ideális.