Szeretek a konyhában sürgölődni, karácsony előtt pedig még inkább. Az őszi-téli ételek illata, íze és fantasztikus színe lélekmelengető hatással van rám. A tálalásra is nagy figyelmet fordítok, mindig igyekszem egy kis érdekességet is belevinni. Fontosnak tartom, hogy az elkészült étel jól mutasson a tányéron.
Alábbi videómban – a dekor tippeken kívül – három, könnyen elkészíthető vega receptet is mutatok Nektek, és a részletes recept leírásokat is megtaláljátok a kampányban. Jó főzőcskézést és jó étvágyat kívánok!
Hozzávalók:
1 db nagyobb sütőtök,
1 db narancs leve,
1 tk chili,
2-3 dl víz,
só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Feldaraboljuk a sütőtököt, betesszük a sütőbe és 200 fokon addig sütjük, míg meg nem puhul. Ha valaki úgy jobban szereti, akkor meg is főzheti, én meg szoktam sütni, mielőtt leves lesz belőle.
Miután megsült, eltávolítjuk a héját, és beledobáljuk a darabokat egy edénybe. Felöntjük vízzel addig, hogy ellepje. Hozzáadjuk a fűszereket, belefacsarjuk a narancsot, és összeforraljuk az egészet. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd turmixgépben összeturmixoljuk. Tökmagolajat, kicsi mogyoróolajat és pirított napraforgómagot használtam a tetejére díszítésnek.
Ha szeretnénk, néhány szeletet félretehetünk a tökből, és a kikapart magok helyére almát, lilahagymát, vagy bármi mást tehetünk. Úgy ahogy van, kisütjük.
Hozzávalók:
1db padlizsán,
5-7db kisebb vöröshagyma,
1 ek paprikakrém,
1 ek mogyoróolaj (vagy olívaolaj),
1 tk szójaszósz,
1 gerezd fokhagyma,
fél citrom leve,
só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Megmossuk, félbevágjuk és bevagdossuk a padlizsánt. Bekenjük a héját mogyoróolajjal. Összekeverjük a paprikakrémet, mogyoróolajat, szójaszószt, a fél citrom levét, az aprított fokhagymát és a borsot, majd rákenjük a bevagdosott padlizsánokra. Kicsit be is tunkolhatjuk a szószt a rések közé.
Félbevágjuk a vöröshagymákat, és a padlizsán mellé pakoljuk. Csorgathatunk rájuk egy pici olajat is. Én nem szoktam megpucolni a hagymát, mire megsül, szépen kicsusszan a héjából. Tálaláskor így sokkal mutatósabb.
Fűszeres joghurt elkészítése: Egy pohár joghurtot összekeverünk egy teáskanál citromlével, ízlés szerint megszórjuk sóval és borssal, és egy fél teáskanál majoránnával.
Tálalhatjuk quinoával és fűszeres joghurttal, rizzsel, de krumplival is.
Nézd meg Bori teríték tippjeit, és varázsolj ünnepi hangulatot a nappaliba is!