Kanapék 10% kedvezménnyel a KANAPE10 kóddal→*A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

Kanapék 10% kedvezménnyel a KANAPE10 kóddal→*A Bonami Boltban is érvényes. A már leárazott és megjelölt termékekre nem vonatkozik.

Tippek a nappali megvilágításához

Akár lazulni szeretsz legjobban a nappaliban, akár a szombat esti baráti találkozók hangulatát élvezed leginkább itt, a világítás sokat számít. És nemcsak a hangulat miatt, hanem mert a megfelelő fény a koncentrációs készséget is javítja.

Meríts inspirációt tippjeinkből, és válaszd ki a nappalidba leginkább illő csillárokat, lámpákat és dekorfényeket, melyek éppúgy ideálisak a maratoni filmnézésekhez, mint az esti olvasáshoz.

1

Vedd szemügyre a szobát!

Gondold át nappalid jellegzetességeit, mielőtt csillárt és lámpákat választasz! Rajzold le az alaprajzot, és olyan ábrát is készíts, amin a bútorok, festmények és egyéb kiegészítők elrendezése is látszik! Készíts akár több szögből is rajzot vagy fotót a szobáról!

Tipp:
Jelöld be a rajzokon, hogy a nappali melyik részén milyen erős fényre van szükséged, és hogy alulról, felülről vagy oldalról érkezzen-e a megvilágítás.

Hova tedd a függőlámpát?

A függőlámpát sose akaszd szék vagy fotel fölé! Figyelj rá, hogy maradjon elég hely alatta, és ideális esetben legyen a plafon közepén vagy pedig egy asztal fölött.

Oszd fel a teret!

A különféle típusú lámpákkal és fényeikkel optikailag feloszthatod a teret funkciók szerint, például pihenős, munka vagy étkező zónákra.

2

Kombinálj és rétegezz!

A mennyezeti lámpa mellett érdemes közvetett fényeket is tenni a nappaliba, például fali- álló- és spotlámpákat. Először válaszd ki azt a lámpát, amivel a legnagyobb területet világítanád meg, és fokozatosan add hozzá a kisebb hangulatfényeket.

Tipp:
A részleteken sok múlik. Egy vitrin, könyvespolc vagy üveges szekrény megvilágításával csodát tehetsz.

Az egyedi hangulatért

Nincs romantikus este hangulatvilágítás nélkül. Tegyél a komódokra és dohányzóasztalokra is fényforrást, ideális esetben egy csendéletbe komponálva.

Csillár vagy lámpa?

Tedd félre kicsit a mennyezeti lámpákat, viszont ne spórolj azokkal a lámpákkal, amik egyedi hangulatot teremtenek. Csak azzal hibázhatsz, ha mellőzöd ezeket a darabokat.

3

Optikai csalódások

Vedd figyelembe a falak és a bútorok színét is! A sötét árnyalatok több fényt nyelnek el, míg a világos színű darabok segítenek megvilágítani a teret. Ha optikailag szeretnéd növelni a szobát , kerüld a függőlámpát, ami látványra a felére csökkenti a belső tér méretét. Ehelyett használj inkább spot lámpákat a szoba minden sarkának megvilágításához.

Tipp:
Használj tükröket is! A nagyméretű és jól elhelyezett tükör tovább fokozza a fényvisszaverődés hatását, így világosabbnak hat a tér.

4

Stílusos lámpaernyők

A hideg fényű izzók sok fényt bocsátanak ki, a meleg fényűek viszont hangulatosabbak. Ha szórt fényre vágysz, válassz matt üvegből, szövetből, papírbol vagy tollból készült lámpaernyőt! Ha viszont olvasáshoz vagy egy műalkotás megvilágításához keresel fényt, akkor egy fém lámpaernyő lesz a jó választás.

Célzott megvilágítás

A reflektorok keskeny fénysugara erős hatást fejt ki. Minél kisebb egy műalkotás vagy tárgy, amit meg szeretnél világítani, annál keskenyebb fényforrást irányíts rá.

Mozgatható karok

A mozgatható karú lámpák sok lehetőséget nyújtanak a kísérletezésre. Irányítsd a fényeket a falakra, és tompább, megnyugtató fényt kapsz, ami ideális a pihenéshez.

5

Világítás vs. monitor

Ha megvilágítod a tévét és a monitort, akkor szebbek lesznek a képernyőn a színek, és csökkentheted a fénylő monitor és a sötét környezet közötti igen zavaró kontrasztot. Ideális a tompított, szórt fény, amely a mennyezetről vagy a falról verődik vissza.

Még több tipp és tanács: