15% árengedmény lámpáinkra a LAMPA15 kóddal | Spórolj még ma →
1 750 Ft nekedRegisztrációBejelentkezésKosárMenu

Sajátítsd el az összehangolt enteriőr művészetét!

MICHAELA ŠELENBERKOVÁ • JANUÁR 17.

Ismered azt az érzést, amikor meglátogatsz valakit, és az otthona annyira harmonikus, hogy minden magyarázat nélkül egyszerűen csak jól érzed magad benne? A harmonikus benyomás eléréséhez nincs szükséged természetfeletti képességekre, csak egy titkos képlet ismeretére, mégpedig a rétegzésről.

Mit jelent a rétegzés egy belső térben?

Egyszerűen a különböző szövetek, nyomatok, színek és anyagok kombinációjáról van szó, amellyel hangulatot, egyéniséget adunk a szobának.

Ha szeretnéd kipróbálni a rétegzést, ne feledd, hogy a siker kulcsa az elemek kombinálása úgy, hogy azok természetes módon illeszkedjenek. De hogyan csináld? Ne aggódj, lépésről lépésre végigvezetünk a rétegezés művészetén.

Hogyan láss hozzá?

Kezdd azzal, hogy elképzeled a szoba berendezését és fejben több kategóriára osztod:
• Falak
• Padlók
• Bútorok
• Világítás
• Textil
• Falidíszek
• Egyéb dekorációs elemek

Biztosan minden kategóriában van tennivalód. A falak esetében összpontosíts a színekre, a tapétára vagy akár a dekoratív matricákra. A padló megjelenését sajnos nem mindig befolyásolhatod (parketta, linó, hajópadló...), ezért érdemes a szőnyegekkel játszanod. A faldekorációk közé a festményektől, tükröktől egészen a polcokig minden beletartozik.

Egy üres szobával könnyebb a dolgod, hiszen a kezdetektől fogva alkalmazhatod a rétegzés elveit. Természetesen egy már lakott tér is szépen átalakítható.

Rétegzés színekkel

1. Először határozz meg egy színpalettát, amelyhez ragaszkodni fogsz az egész rétegzés során. Ha nem akarod, hogy unalmas legyen az összkép, de bazári hatást sem szeretnél, akkor összesen 4-6 féle szín lesz az ideális mennyiség. Ebbe beletartozik például a padló, vagy a fából készült bútorok színe is.

2. Nincs ötleted? Pinteresten szuper színpalettákat találsz. Vagy ha egyszerűen rákeresel a "színelmélet" szóra a keresőben, ki tudsz választani kontrasztos vagy harmonizáló színeket attól függően, hogy hol helyezkednek el a színkörön. Kereshetsz egyetlen színt is, amihez a többi tónust hangolod.

Rétegzés mintákkal

1. A minták mélységet adnak a térnek. De ha túl sokat használsz egyszerre, az eredmény zavaró lehet. Az sem feltétlenül jó, ha beleszeretsz egyféle mintába, és az uralja a szobát. A túlzásba vitt gepárdminta inkább egy sztriptízklubot idéz, mintsem családi idillt, a túl sok méhsejtmintával pedig méhkaptárban érzed majd magad.

2. Ha nem vagy benne biztos, hogy évek múlva is tetszeni fog-e a választott stílus, új bútorok helyett szerezz be mintás textíliákat és kiegészítőket, amiket időnként újra lecserélhetsz, ha épp stílusváltáshoz lenne kedved! Ehhez elég lesz néhány jellegzetes mintát beépítened az enteriőrbe.

Például a boho stílushoz remekül passzolnak a virágok, a tollak, a mandalák és a különféle keleti minták. A skandináv design imádja a geometriát, a kockás minta pedig tökéletesen illik egy vidékies környezetbe.

Rétegzés textúrákkal

1. A különböző anyagok textúrái különféle asszociációkat és tapintási élményeket hoznak a szobába. A kezeletlen fabútorok vagy téglafelületek például tökéletesen illeszkednek a nyersebb ipari stílusba, míg a puha szövetek és szőrmeszőnyegek a barátságos otthoni bekuckózás hangulatát idézik.

2. Gondolkodj rajta, hogy milyen stílust szeretnél elérni a belső térben, vagy hogy mit kellene kiváltania benned. Egyes textúrák hűvös, mások meleg érzetet keltenek, bizonyos anyagok visszaverik a fényt, és luxust sugároznak.

3. Kezdd a rétegzést alulról felfelé, a szőnyegtől az asztalon, a párnákon és textileken keresztül egészen a mennyezeti lámpáig! Próbálj lágy és kemény textúrákat is összeváltogatni, melyek kiegyensúlyozzák egymást, és harmóniát teremtenek!

Tehát a rétegzés lényege:

1. Mostantól kezdve gondolkodj kategóriákban , és ne hagyj ki közülük egyet sem! Válassz színpalettát, és kezdd el a rétegzést alulról felfelé rétegezni! Gondold ki előre, hogy milyen érzéseket szeretnél kiváltani a szobán keresztül, és és ennek megfelelően válassz textúrákat és mintákat!

2. A kiegyensúlyozottabb eredmény elérése érdekében párosíts ellentéteket, például egy puha gyapjúszőnyeget és egy tömörfa asztalt. Ha alacsonyabb a költségvetésed, vagy már berendezett szobán dolgozol, akkor koncentrálj elsősorban a textíliákra és kiegészítőkre! Nagy változásokat érhetsz el velük olcsón.

3. Ezekkel a tippekkel könnyebben és kényelmesebben eligazodsz majd a rétegzés technikájában, de ne aggódj, ha eltérsz néhány szabálytól! A lényeg, hogy a végeredmény a te ízlésedet tükrözze, és hogy te érezd jól magad a szobában.